Houpací lehátka: pro miminka – nezbytná položka do dětské výbavičky?

V den, kdy se stanete rodiči poprvé, je celý svět plný otázek. Každý rodič chce pro své miminko to nejlepší. Jak mu zajistit pohodlí a bezpečí? Ke splnění těchto faktorů poslouží doplňky, které jsou pečlivě navržené podle vývojové fáze a potřeb miminka. Kromě dětské postýlky začínají vaši domácnost zaplňovat další doplňky. Kočárek, kolébka, vanička, autosedačka, hrací deka. A jednou z mnoha položek na dlouhosáhlém seznamu je i houpací lehátko pro miminko. K čemu je vlastně taková vychytávka dobrá? A musíte ji vůbec mít? V našem článku se ponoříme do světa houpacích lehátek pro nejmenší a prozkoumáme, proč mohou být pro rodiče i miminka nezbytnou položkou do výbavičky.

K čemu slouží houpací nebo vibrační lehátko pro miminko?

Houpací lehátka nebo vajíčka, jak název napovídá, nabízejí šetrné houpání, které působí tak trochu magicky. Díky jemnému houpání navozují u miminek klid. Proč? Pohupováním jim připomínáme období v maminčině bříšku. Taková lehátka kromě houpání navíc vydává uklidňující vibrace, proto se jim také říká dětská vibrační lehátka. 

Od kdy je tento zázračný výrobek pro vaše miminko vhodný?

Houpací lehátko můžete využít už od prvních dnů života vašeho miminka. V něm se budou cítit pohodlně, bezpečně a chráněné před výstrahami okolí. Alespoň do té doby, než budou mít potřebu prozkoumávat okolní svět. 

Pak už jim takový ohraničený prostor nevystačí. Z počátku doporučujeme nechávat miminko v lehu. Od zhruba 3. měsíce můžete pod hlavičkou lehátko mírně zvednout.

Houpací lehátko je super. Ale…

Se vším se to nesmí přehánět. Pro přirozený vývoj je nejlepší děti nechat na dece jen tak „naplacato“. Mají tak příležitost posilovat všechny svalové partie, začít se otáčet nebo reagovat na zrakové a sluchové stimulanty. 

Houpací lehátka pro kojence by pochopitelně neměla nahrazovat rodičovskou náruč, která podporuje zdravý psychomotorický vývoj miminka. 

Vibrace a houpání mohou pomoct uklidit dětský pláč, když potřebujete rychle uvařit oběd, uklidit nebo si zajít do sprchy. Výhodou je, že miminko s lehátkem přenesete kdekoliv potřebujete. Nikdy jej však delší dobu v houpacím křesílku nenechávejte bez dozoru.

Jak houpací vajíčko pro miminko vybrat?

Na začátek si musíte ujasnit, co všechno od lehátka očekáváte. Chcete, aby se samo houpalo pomocí zabudovaného strojku, nebo aby vibrovalo a hrálo melodie? Vybrat si můžete z kombinací funkcí i několika konstrukčních provedení. Od kompaktních modelů po robustnější řešení. Pojďme se podívat na jeho základní prvky:

  • Polohování – možnost polohovat vibrační a houpací křesílko pro miminko je nezbytné. Dopřává vám tak mnohem větší variabilitu využití během prvního roku až dvou let života. Jak dlouho lehátko poslouží, závisí i na jeho nosnosti. 
  • Vibrace – navozují uklidňující efekt. Na některá miminka působí jako uspávací prostředek, na jiné alespoň jako prostředek pro utišení. Vibrace navíc působí účinně k úlevě bolesti bříška při dětských kolikách. 
  • Automatické houpání – houpat bez vašeho přičinění nebo přičinění miminka, je výhoda, když máte plné ruce práce. Elektrické houpací lehátko pro miminka si díky časovače nastavíte, na jak dlouho chcete, a regulovat lze i intenzitu houpání.
  • Hrazdička s hračkami – lehátko pro miminko může mít hrazdičku s hračkami. Je proto dobré se zaměřit i na ně samotné. Většinou jde o pískací látkové hračky se zrcátky či kousátky. Ty budou pro děťátko přínosné až od druhého měsíce života, kdy je bude moci fixovat očima. Později k nim bude natahovat i ručičky. Pokud jsou interaktivní, například se zvuky nebo světelnými efekty, je to bonus navíc. 
  • Zvuky, melodie a osvětlení – děťátko během houpání může nejen vibrovat, ale poslouchat různé melodie a zvuky nebo sledovat světýlka, podobně jako je tomu u kolotoče nad postýlku. To podpoří jeho sluchové vnímání a zaujme jeho pozornost. Při výběru je nutné sledovat i nastavení hlasitosti a intenzity osvětlení.
  • Nosnost – základní modely vibračních lehátek mají nosnost většinou do 9 kg. Vystačí tak do zhruba 1. roku děťátka. Na trhu však seženete houpací lehátka pro miminko do 18 kg. Při této variantě jej využijete i jako dětské křesílko.

Praktické vychytávky houpacích a vibračních lehátek, které ocení každý rodič

Při výběru dětského houpacího lehátka je dobré myslet i na doplňky, které přispívají k pohodlí a bezpečnosti houpacího lehátka. Ať už jde o popruhy nebo madla pro snadné uchycení, které usnadní přenášení lehátka, nebo možnost polohování pro nastavení lehátka podle potřeb vašeho miminka. 

Pokud plánujete houpací křeslo pro miminko využívat venku na zahradě, prvky jako integrovaná stříška proti slunci nebo ochranná síťka proti hmyzu, přijdou k duhu. 

Aretační brzda je nezbytným bezpečnostním prvkem, který zamezí houpání. Například během krmení nebo delšího pobytu v lehátku.

Vibrační lehátka nebo houpátka jsou skvělým doplňkem do dětské výbavičky. Těm nejmenším přináší uklidnění, jsou pro ně příjemné a pohodlné. Díky vibracím uleví od bolavého bříška, hračky na hrazdičce zabaví a stimulují, výhodou navíc jsou i zvukové efekty.

Na druhou stranu láskyplnou rodičovskou náruč nenahradí. Ostatně jako žádná pomůcka pro miminka. Ale zase poskytnou chvilku odpočinku pro rodiče nebo jim umožní zvládnout nezbytné aktivity. Přesto své děti v houpacím křesílku nenechávejte samotné. 

FAQs 

Kdy mohu dávat miminko do lehátka?

Miminko můžete začít dávat do houpacího nebo vibračního lehátka prakticky od prvních dnů jeho života. Tato lehátka jsou navržena tak, aby miminku poskytovala pohodlí a klid, podobně jako v matčině náručí. Je ale důležité dbát na bezpečnostní pokyny výrobce a nikdy nenechávat dítě bez dozoru, zejména pokud máte houpání nebo vibrace zapnuté.

Jak dlouho může být miminko v houpátku nebo lehátku?

Délka doby, kterou může váš drobeček trávit v houpacím nebo vibračním lehátku, závisí na jeho věku a potřebách. V prvních měsících života je lehátko pro miminko výborným místem k dennímu odpočinku a spaní. Mějte však na paměti, že je důležité děťátko pravidelně z lehátka vyndat a umožnit mu volný pohyb na podložce nebo v náručí rodiče. Postupem času, když miminko začne aktivněji objevovat svět okolo sebe, bude chtít v lehátku trávit čím dál méně času.

Jaké lehátko pro miminko vybrat?

Při výběru houpacího lehátka pro děti je důležité zvážit několik faktorů. Na prvním místě je pohodlí a bezpečí. Výhodou jsou funkce, jako polohování, vibrace a doplňky v podobě hraček, melodií nebo světelných efektů. Rozhodující je také nosnost lehátka a jeho stabilita. Vyšší nosnost do 18 kg doporučujeme, pokud jej chcete později využít jako houpací sedačku. 

Zdroje:

Malvik.cz. Magazín. Jak vybírat lehátko? [online] Neuvedeno. Poslední změna Neuvedeno. [Cit. 25. 8. 2023]. Dostupné z: https://www.malvik.cz/Tema/Vybirame/Jak-vybirat-lehatko

Babyonline.cz. Potřeby pro dítě. Dětské lehátko pro miminko [online] Veronika Břicháčová. Poslední změna r. 2019. [Cit. 25. 8. 2023]. Dostupné z: https://www.babyonline.cz/potreby-pro-dite/lehatko

mh.cz - Houpací lehátka: pro miminka – nezbytná položka do dětské výbavičky?

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.