Jak a kdy naučit dítě hodiny?

Naučit děti hodiny může být opravdová fuška. Chce to čas, a především hodně trpělivosti.

jak-naucit-deti-hodiny

Nevíte, jak a kdy s učením začít? Projděte si naše jednoduché tipy a triky, které vám učení zaručeně usnadní.

OBSAH

      Kdy je dobré začít

      Najít zcela správnou odpověď na otázku, kdy je dobré začít s učením hodin dětí, není vůbec snadné. Jelikož je každé dítě jiné, je i vhodná doba na učení poznávání hodin velmi individuální. 

      Mějte však na mysli, že pro pochopení hodin je důležitá znalost čísel a v mnoha případech se tak děti naučí poznávat hodiny až ve škole. 

      Pokud vaše dítě o čas projeví zájem dříve (například si samo všimne, že se ručička na hodinách posouvá), můžete mu princip poznávání hodin a času začít pomalinku vysvětlovat. 

      Obecně by děti ve věku 5-6 let měly umět číst značky hodin a půl hodiny na analogových hodinách. Ve věku 6-7 let by děti mohly zvládnout kreslit čas po pěti minutách a vědět, kolik minut má hodina. Čtení analogových hodin po hodinách, minutách, ale i sekundách většinou plně ovládají děti ve věku 7-8 let.

      Učíme se poznávat hodiny – tipy a triky

      Naučit děti poznávání hodin může být opravdová dřina, která vyžaduje nejen hodně času, ale především trpělivosti. 

      Jestliže si nejste jistí, jak učit děti hodiny, projděte si naše tipy a triky, které vám zaručeně pomohou celý proces usnadnit.

      Naučte se zvládat čísla

      Základem pro poznávání hodin není logicky nic jiného než znalost čísel. Než s učením začnete, je dobré se ujistit, že si dítě čísla neplete a zvládne napočítat od 0 do 60. 

      Abyste si počítání procvičili, můžete zkusit hru, kdy má dítě na papír napsat celou řadu číslic, kterou vám posléze nahlas přečte. 

      TIP: Pokud se vaše dítě se všemi čísly ještě nesetkalo, procvičujte ta, která umí, a zbytek nechte na paní učitelce.

       Je-li dítě starší, zopakovat si můžete i násobky pěti. Stejně tady si je můžete napsat na papír a společně nahlas přečíst.

      Zaměřte se na denní doby

      Během poznávání hodin mějte na mysli, že koncepce času někdy bývá pro děti těžko pochopitelná.

      Usnadněte dětem učení a začněte s nimi mluvit o denních dobách a spojujte je s činnostmi, které v nich běžně děláte (ráno = vstáváme do školy a čistíme si zuby, dopoledne = jsme ve škole a učíme se, poledne = obědváme, odpoledne = jsme v družině a hrajeme si atd.). 

      Pro procvičení těchto denních bloků se můžete děťátka ptát např. na otázky, jako: „Co děláš ráno?“ „Kde jsi byl odpoledne?“ a podobně. Stejně tak můžete rozdělit papír na šest částí (ráno, dopoledne, poledne, odpoledne, večer a noc) a ke každé nakreslit, co jste zrovna dělali. 

      Vysvětlete rozdíl mezi malou a velkou ručičkou

      Jedním z triků, jak se naučit ručičkové hodinky, je kladení důrazu na rozdíl mezi malou a velkou ručičkou. Velká ručička ukazuje minuty, zatímco malá ručička ukazuje hodiny.

      Nejdříve se zaměřte na poznávání celých hodin a dítěti zdůrazněte, že hodina má 60 minut.

      Jestliže zvládnete tento krok, můžete pokračovat umisťováním velké ručičky na pozici čtvrt, půl, tři čtvrtě a celá. Nezapomeňte u toho mírně posouvat i malou ručičku. 

      Dbejte také na to, aby dítě pochopilo, kolik minut dílčí časy představují (čtvrt= patnáct minut, půl = třicet minut atd.).

      Jakmile bude dítěti jasné i toto, začněte velkou ručičku posouvat po pěti minutách.

      Pomozte si říkankou

      Nejlepším pomocníkem při učení často bývají nejrůznější písničky a říkanky. Jednou z říkanek, která může usnadnit pochopení polohy velké ručičky, je například:

      „Čtvrt, půl, tři čtvrtě, celá,

      Povězte, hodinky, kolik to dělá?“

      K říkance přitom využijte i ručičku, na kterou bude dítě společně s recitací básničky ukazovat polohu velké ručičky (čtvrt, půl, tři čtvrtě, celá) a dále ukazováčkem objede dlaň 4x do rytmu ve směru hodinových ručiček (povězte, hodinky, kolik to dělá?).

      Jaké vybrat dětské hodiny na učení?

      Chtěli byste celý proces učení dítěti zpříjemnit? Pak vyberte takové hodiny na učení pro děti, které budou zajímavé a veselé.

      Dětské dřevěné hodiny

      Ideální volbou jsou dřevěné hodiny pro děti, jež mají pohyblivé ručičky, které lze libovolně nastavit, a tím se učit nastavený čas. Dřevěné kostky s čísly zase umožní dětem čas okamžitě zapsat.

      Přidanou hodnotou je bez pochyb hravý design, který děti povzbudí k učení. Skvělým ozvláštněním jsou také dřevěné kostičky s čísly, které dítě musí přiřadit k příslušnému místu.

      Papírové hodiny

      Zapojte do učení také trochu kreativity a vytvořte s dětmi vlastní papírové hodiny!

      Nejen, že vám usnadní, jak se naučit ručičkové hodiny, jejich výroba děti zaručeně namotivuje.

      Nebudete potřebovat nic víc, kromě papírových talířů, fixů, pastelek, nůžek, lepidla či šikovnosti! Pro opravdu jednoduchý návod klikněte zde.

      Autor článkov

      Ewa W.

      Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.