Jakou koupit stavebnici?

Chystáte se pořídit stavebnici pro děti ale přemýšlíte, jak se vyznat v široké nabídce? Vsadit na klasiku jako jsou magentické stavebnice nebo klasické skládačky nebo zkusit nějaké novinky jako internativní stavebnice nebo RC stavebnice a jaká je nabídka kreativních stavebnic? Připravili jsme pro vás malého průvodce výběrem stavebnice.

Jakou koupit stavebnici Se stavebnicí pro děti si užijete hodiny zábavy. Stačí správně vybrat. 

Obsah: 

Proč děti stavebnice potřebují? 

Ptáte se, proč vlastně dětem nějakou stavebnici pořizovat? Není to jen více nepořádku do bytu? Je stavebnice pro kluky, nebo baví i holčičky?

I když představa, že doma stoupneme na kotičku od stavebnice, bolí, nesmíme zapomínat, že stavebnice jsou pro zdravý vývoj dětí důležité. 

  • Zejména u malých dětí podporují jemnou motoriku. Je velmi důležité, aby děti trénovaly úchop a manipulaci s drobnými kostičkami. Více o vývoji jemné motoriky u dětí si můžete přečíst v našem článku
  • Při práci se stavebnicí děti trénují svou představivost. Najednou nepotřebují televizi nebo internet, ale zvládnou vytvářet kouzelné světy jen pomocí své fantazie a hromádky kostiček. 
  • Stavebnice pro děti jsou víceúčelové a variabilní. Existují sice stavebnice konkrétních předmětů, ale mnoho z nich dovoluje „uhnout“ z návodu a vytvářet vlastní varianty. Hra se tak může kdykoli změnit a nikdy není nudná. 
  • Správná stavebnice podporuje v dětech touhu tvořit a cenit si práce. 
  • Při hře se stavebnicí si děti velmi účinně trénují svou pevnou vůli a trpělivost.

Co vzít do úvahy při výběru stavebnice pro děti? 

Věk dítěte 

Samozřejmě, že pokud máte pořídit stavebnici pro batole, budete uvažovat o jiných produktech, než v případě předškoláka nebo i staršího dítěte.

Stavebnice pro nejmenší 

Stavebnice pro nejmenší (neboli stavebnice pro děti do 3 let) by měly mít větší dílky skládačky. Větší díly se lépe berou do ruky a nehrozí riziko spolknutí malého dílku. Pro batolata jsou vhodné i obyčejné kostky, různé vhazovací skládačky či puzzle. Děti okolo 1 roku až 2 let rády skládají věže nebo staví stavebnice ve stylu Lego duplo. 

Stavebnice pro předškoláky 

Pro děti předškolního věku už můžeme zařadit různé stavebnice, které prověří nejen manuální šikovnost, ale i rozum a intelekt. Skvělé jsou různé skládačky, kde záleží i na rovnováze. Kostky, ze kterých lze postavit třeba hrad, nebo rovnou celé město, podporují dětskou fantazii, která v těchto letech nemá hranic.  Konečnou stavbu lze pak snadno začlenit do komplexní hry třeba s figurkami.

Pro předškoláky jsou také skvělé dřevěné stavebnice. Přírodní materiál je dětem příjemný na dotek a je důležité aby se s ním seznámili. Navíc jsou odolnější než plastové. Jako bonus přidejme, že dřevěné stavebnice jsou často i učící, takže pro děti, které brzy nastupují do školy, nebo ji právě začali, budou perfektní pomůckou. 

Stavebnice pro děti od 6 let 

Školáci ocení již složitější stavebnici se spoustou dílků. Ideální jsou interaktivní stavebnice - pokud se něco točí, kýve, vydává zvuky. Do hry vstupují stavebnice, které mají jednoúčelovou povahu – modely aut, motorek, vojenských vozidel a další. 

Doporučujeme také magnetické stavebnice. S těmi mohou malí konstruktéři vytvořit neuvěřitelné kreace. 

Stavebnice pro starší děti 

Starší děti a studenti už si nechtějí jen hrát, ale také se učit a zdolávat opravdové výzvy. Skvělé jsou pro ně RC stavebnice nebo technické stavebnice. Stavebnice Technic umožňují klulkům zkonstruovat funkční auta na ovládání. 

Materiál 

Dřevo je vděčný a věčný materiál. A naprosto typickou stavebnicí jsou prosté dřevěné kostky, nebo tvarované dřevěné dílky. Dřevěné stavebnice pro děti ocení spíše mladší stavitelé. Dřevěné hračky díky kvalitnímu materiálu přežijí generace. (I proto je doporučujeme pro místa, kde je využije více dětí jako mateřšké školky, dětské koutky apod.) 

Hračky ze dřeva jsou o něco dražší  než ty plastové. Na druhou stranu jsou odolnější, dřevo je příjemný materiál na dotek a mnoho z nich je opravdu krásně malovaných. 

Plastové stavebnice jsou klasika díky větší variabilitě plastu. Výrobci mohou vytvářet malé i velké dílky, kulaté i hranaté, různě zbarvené nebo potištěné. Umožňují vytvářet složitější stavby a hodí se pro starší děti. 

Asi neznámější stavebnicí z plastu je LEGO. Vyniká kvalitou, přesností a velkou variabilitou. V dnešní době je ovšem možné najít obdobně kvalitní stavebnice, které jsou s kostičkami LEGO kompatibilní. Navíc jsou samozřejmě za mnohem nižší pořizovací ceny. Mezi těmito stavebnicemi vyniká řada stavebnic Technic CADA.

Kovové stavebnice dobře prověří technickou zdatnost dětí. Obsahují většinou velké množství dílků, šroubků a matiček. Existují jednoduché stavebnice, ale i stavebnice, ze kterých se dají postavit funkční modely strojů, jako jsou větrné mlýny či dokonce velkorypadla.

Cena 

Ceny stavebnic jdou od stovek po tisíce a velmi záleží na tom, jak velkou sadu a z jakého materiálu vybíráte. Pokud chcete na stavebnici ušetřit, doporučujeme projít si pár e-shopů a vybrat kvalitní stavebnici bez drahého loga. Například stavebnice LEGO Duplo bude mnohem dražší než její neznačková kopie, ale na její funkčnost nebo to, jak moc děti zabaví, to nebude mít žádný vliv.  

Přejeme vám a vašim dětem spoustu hodin zábavy, ať už si vyberete jakoukoli stavebnici z naší nabídky.

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.