Jak investovat do vánočních dárků

I pořizování dárků pod stromeček vyžaduje určitou strategii. Jednak Vánoce znamenají finanční výdaje, ale také znamenají hromadu nových hraček, které budete muset uklízet, překračovat a mít o nich přehled, když se nešťastné dítko bude zrovna ptát „Mamíí, kde mám tu fialovou žirafu, co jsem dostal od Ježíška?“ Jak tedy investovat do Vánoc tak, abyste si je mohli užít v co největší pohodě?

206306-OZD60R-822

OBSAH: 

1. Jednou a pořádně 

2. Rodinná válečná porada 

3. Nenakupujte impulzivně 

4. Tipy na online nákupy 

 

Jednou a pořádně 

Ačkoli se to na první pohled možná nezdá, většinou se více vyplatí investovat do jedné dražší a kvalitnější hračky než do třech malých. Malé částky sice nebolí peněženku najednou, ale snadno jich prohodíte oknem více a všimnete si toho až na bankovním účtu. Navíc, pokud budete kupovat něco, co si dítě opravdu přeje, je tu větší pravděpodobnost, že si s takovou hračkou bude více a déle hrát. Když děti dostávají mnoho menších hraček, jsou zahlceny podněty a neví, po které sáhnout dřív. Někdy to pak dopadá tak, že si nehrají ani s jednou z nich. Méně kvalitní hračky se navíc rychleji rozbijí a všude váš čekat další výdaj.

Kromě dětského stresu tím ušetříte i ten svůj. Nebudete si zaplavovat byt zbytečnostmi, které děti baví pouze omezenou dobu. Budete mít z dárku lepší pocit, že jste koupili něco pořádného, co je opravdu užitečné, dělá dětem opakovaně radost nebo děti kvalitně rozvíjí.

A dalším efektem takového nakupování je i šetrnost k naší planetě. Malé nekvalitní hračky, které děti brzy omrzí nebo se rychle rozbijí, končí rychle v odpadkovém koši a brzo na skládce. Zatěžují tak naši přírodu bez toho, abyste je nějak kvalitně využili.

Rodinná válečná porada 

Vašemu malému pokladu chce jistě udělat radost spoustu dospělých okolo. Babičky, dědečkové, tetičky i strýčkové si jistě lámou hlavu, čím by jako Ježíškové zabodovali. Nejefektivnější ale bude, když dáte před nákupy hlavy dohromady. Můžete si položky z dopisu pro Ježíška odškrtat společně, nebo se na nákladnější položky složit. Nejen, že tak trochu ušetříte, ale vyhnete se situaci, kdy se některé dárky budou opakovat.

Pokud jste v pozici vzdálenější rodiny, pamatujte, že rodiče s dětmi tráví nejvíce času a často jim před Vánoci pečlivě naslouchají. Raději než na divoká překvapení, vsaďte na poradu právě s nimi.

498509-PHF6OH-315

Nenakupujte impulzivně 

Dětská přání se rychle mění. Někdy zahlédnou nějakou reklamu a okamžitě začnou mít pocit, že takovou hračku musí mít. Stejně rychle, jak se do hračky zamilují, na ni ale dokážou zapomenout. Před Vánoci tedy nenakupujte impulzivně. U každého dětského přání nejprve chvíli počkejte, jestli se o něm děti zmíní znovu, nebo jestli jej přebije něco dalšího. Pokud přání přetrvá, můžete si už být jistí, že nesáhnete vedle.

Tipy na online nákupy 

Online nákupy jsou příjemný způsob, jak se vyhnout předvánočnímu shonu v obchodních domech. Můžete tak vyřídit většinu nákupů z pohodlí domova. Abyste při takovém nakupování ušetřili, objednejte nejlépe co nejvíce dárků najednou a z jednoho obchodu. Výrazně tak ušetříte za poštovné. A plaťte zboží platební kartou předem. Taková platba je bez poplatku.

 

 

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.