Tipy na dárky pro nejmenší děti do 3 let

 

Možná je ve vaší rodině čerstvý přírůstek, který bude letos slavit jedny z prvních Vánoc. Pro miminka a batolata je dostávání dárků plné vjemů, a oslavy jsou pro ně plné zajímavostí každou vteřinou. Zvláště ve věku 2 a 3 let děti prožívají velkou radost z rozbalování hraček, reagují na výrazné barvy, nové zvuky a samotný rituál rozbalování balíčku je pro ně hra. Jaký dárek tedy pořídit těm nejmenším dětem?

189313-OXJXKA-589-min

Interaktivní elektronické hračky – tlačítka a čudlíky

Opravdová zábava začíná, když hračka reaguje na to, co s ní děláte. Batolata si užívají momenty překvapení, když mohou s hračkou pohnout nebo něco zmáčknout a ozve se odezva. Takovou radost jim mohou přinést interaktivní elektronické hračky, jako dětské ovladače nebo telefony. Když na nich mačkají různá tlačítka, kromě toho, že jim hrají písničky, také si trénují své drobné prsty. Takové hračky jsou navíc snadno přenosné, můžete je tedy vozit i na různé výlety nebo dovolené s sebou. Jen v čekárně u doktora nebo v letadle asi nebudou ostatní nadšení ze stého opakování písničky twinkle twinkle little star.

Kupte dětem jako dárek ovladač pro miminka. Je v pestrých barvách, aby zaujal pozornost dětských očí. Co maminky jistě ocení, je možnost regulace hlasitosti. Pokud máte doma malou slečnu, máme pro vás tip na dárek, který obsahuje hned tři hračky s tlačítky v jednom. Naším tipem pro holčičky je růžová sada interaktivních hraček. Obsahuje malé dětské klíče, mobilní telefon a volant. Některé části můžete zároveň použít jako chrastítko. S dětmi taková hračka poroste. Nejdříve s ní budou pouze klepat, ale časem se naučí mačkat různá tlačítka a hra bude zase nová.

 

774_multifunkcni-ovladac-pro-miminka--huile-toys-1

Hračky do vany – jak být s vodou kamarád

Koupání se stává už od prvních měsíců součástí běžné denní rutiny. Když děti trochu povyrostou a umí si ve vaně samy sednout, začíná být jen cákání kolem sebe postupně nuda. Hračky do vany jsou tedy dalším ideální dárkem pro děti alespoň od půl roku. Pomocí různých lodiček, kelímků nebo fontánek, mohou děti prozkoumávat svět kolem sebe. Pokud mají děti trochu obavy z vody a jsou v ní nesví, veselá hračka je rozptýlí a dá jim možnost zjistit, že jim ve vaně nehrozí žádné nebezpečí.

Pořiďte dětem jako dárek fontánu do vany. Veselé postavičky stříkají vodu jedna na druhou a různě se tam proud přelévá. Je to hračka plná překvapení. Děti mohou proud různě narušovat nebo kolem proplouvat lodičkami. A pokud vám doma ještě chybí klasická žlutá kachnička a jste spíše pro klasiku, pořiďte tu. Je jen málo dětských vaniček, ve kterých taková kačenka chyběla.

17945-min

Hrací podložka – dárek pro ty úplně nejmenší

Jestli letošní Vánoce slavíte s těmi úplně nejmenšími dětmi starými jen pár měsíců, nebo s nějakou nastávající maminkou, hrací podložka je ideální dárek. Několika měsíční miminka první rozbalování dárků ještě příliš nevnímají a kolem novorozeného dítěte je potřeba nakoupit spoustu praktických věcí. Hrací podložka je místo plné veselých hraček a barev, kam může maminka dítě odložit, když zrovna batolátko nespí. Maminky si tak odpočinou od neustálého poponášení a děti se zabaví veselými závěsy a chrastítky kolem nich. Trénují tak svůj rozvíjející se zrak a poté také koordinaci pohybu, když se po hračkách natahují.

Pořiďte vašemu malému zvířátku podložku ve zvířecím stylu. Trochu tím dětský pokojíček ozvláštníte. Zkuste třeba klasickou podložku, která ale vypadá jako malý tygřík. Ta je navíc v univerzální oranžové barvě, takže pokud ještě nevíte, jestli to bude holka nebo kluk, tady se nespletete. Podložka ve tvaru želvy je ještě ozvláštněná jednou funkcí navíc. Až děti povyrostou, může se změnit na bazének s míčky.

 

3606_hraci-podlozka-pro-nejmensi-lev

Dřevěné kostky – nenahraditelná hračka

Jestli by něco nemělo chybět v dětském pokoji, jsou to klasické dřevěné kostky. Přinášejí dětem spoustu radostí a přispívají k jejich rozvoji. Nejmenší děti zaujmou výrazné barvičky a různým kombinováním si trénují svůj zrak i vkus. Když pak mohou kostky chytat, dřevo je pro ně velmi příjemný přírodní materiál.  A když to vezmeme z toho praktického hlediska, dřevěná kostka přežije každý hod na zem, což je v určitém věku velká zábava. Když poté děti kostky staví, rozvíjí se jejich logické myšlení a prostorové uvažování. Učí se o rovnováze a poznávají tak složitý svět kolem sebe zábavnou formou.

Pořiďte svému batolátku sadu pestrobarevných kostek s praktickým sáčkem. Mohou z nich pak stavět nekonečné množství hradů, domů, cest nebo hradeb. Pokud máte doma kluka, který nemůže spustit oči z projíždějících vlaků, jistě jej nadchnou dřevěné kostky v kombinaci s vláčkem.

2723396-min

 

 

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.