Jak naučit děti počítat? Neboli 2+2=4

Mnoho dospělým se při vzpomínce na školní léta a lekce matematiky stáhne žaludek a potem orosí čelo. Často váhají, jakým způsobem naučit počítat své děti, aniž by musely projít podobným peklem. Máte pocit, že jste v podobné situaci?

I když se počítání může na první pohled jevit jako nudná a otravná činnost, věřte nám, že ve skutečnosti nemusí být až tak hrozná. Inspirujte se našimi nápady, spojte zábavné s užitečným a naučte s námi vaše dítka počítat raz dva! 

Odhoďte předsudky a pojďme na to!

Osnova

Kdy začít učit děti počítat?

Matematické schopnosti dětí úzce souvisí s úrovní jejich motorického vývoje. Manipulace s drobnými předměty, jako např. zastrkávání do dírek, jejich obracení či držení, může napomoci ke správnému vnímání počtu, tvarů, hmotnosti apod. 

Jinými slovy je u motoricky kvalitně vyvinutých dětí (patří zde i fyzické činnosti jako chůze, běh, skákání, jízda na kole a další) větší šance na to, že v budoucnu nebudou mít s matematikou a logickým myšlením větší potíže.

Ve věku 3 let některé děti dovedou počítat zpaměti do pěti. Víc než tři předměty však nespočítají. Ve věku 4 až 5 let si své logické dovednosti prohlubují a zapamatovávají si další čísla, která umí s postupem času používat téměř bezmyšlenkovitě.

Počítání a předškoláci

A jak by měli čísla a logické myšlení ovládat předškoláci, kteří se co by dup chystají do školy? 

  • Měli by ovládat počítání do 10 (ti pokročilí umí dokonce i sčítat).
  • Nemají problém s používáním základních a řadových číslovek.
  • Umí odpovídat na porovnávající otázky – tři míče jsou méně než pět míčů? Kolik bonbónů musíme dát k první skupince, aby měli všichni stejně?
  • Srovnávají číselnou řadu a vědí, které číslo je menší a větší.
  • Vědí, kolik má den hodin, znají názvy dnů v týdnu a pokoušejí se vyjmenovat i měsíce.
  • Znají různé tvary, barvy, strany a umí tak mezi sebou porovnávat předměty.

Počítání jako hra aneb tipy a triky na zábavné učení

Aby šlo učení čísel svižně a efektivně, v žádném případě nemůže být úmorné a stresující. Místo drilování se tak raději spolehněte na hravé pomůcky a učení vkomponujte do každodenního života zábavnými způsoby.

K počítání používejte prstíky a předměty, které vašim dětem dělají radost (např. bonbónky nebo kostky na hraní J ). 

Skvělým místem na učení počítání je beze sporu kuchyně. Nejen, že vám vaše ratolesti mohou pomáhat, navíc zažijí čísla a počítání v praxi. Počítejte během vaření vajíčka a knedlíky, nechte děti nachystat příbory pro všechny a nenápadně pokládejte otázky jako: „Mají všichni stejně?“ „Je nás šest a máme tři kousky pizzy, kolik ještě potřebujeme?“ atd.

Během učení využijte co nejvíce hraček. Máte lego? Postavte věž a spočítejte kostičky. Čtete knihu? Řekněte si, kolik je na obrázku zvířátek. Seřaďte na posteli všechny vaše plyšáky a společně je spočítejte. Anebo si pořiďte klasické dřevěné počítadlo!

Skvělou hrou, kterou můžeme doporučit, je hraní si na obchod. Počítáním peněz a děláním nákupů si dětí zdokonalí nejen počty, ale rychleji se zorientují také ve světě financí.

Výborným pomocníkem může být i dětská dřevěná tabule, která obsahuje nejen počítadlo, ale také černou křídovou plochu, fixu, magnetická písmenka a další nezbytnosti ideální na na domácí učení formou zábavy.

Využijte také nejrůznější písničky a říkanky, kde se čísla objevují. Nezapomeňte ani na stolní hry, jako např. Člověče nezlob se, kde nahlas počítáte všechny pohyby panáčků a čísla na hrací kostce.

Nejrůznější pomůcky na učení si můžete vyrobit také sami. Podívejte se na užitečné video, které vám jejich výrobu představí. 

Mobilní aplikace jako skvělý pomocník 

Co si budeme – i když chceme, aby děti na mobilu či tabletu trávily co nejméně času, občas to prostě jinak nejde a mobil v ručkách děti tak či onak skončí. 

V tomto případě si do vašeho zařízení nainstalujte aplikace, které mohou s učením počítání pomoci. Čas strávený na mobilu tak bude mít svůj smysl. 

Zkuste hry jako: Čísla a matematika pro děti (od 4 let), sCool Matematika (6-12 let), 2048 (cca od 6 let).

Naše hračky 

V naší nabídce najdete mnoho druhů skvělých hraček, které vašim dětem poskytnou jak kvalitní zábavu, tak aktivní nabývání potřebných schopností. 

Do dětského pokoje neváhejte pořídit hračky, které logické myšlení, motorický vývoj, učení čísel a počítání podpoří. 

A jaké to jsou? Vyberte například počítadlo pro děti, dětskou pokladnu, edukační motorické kostky a mnoho dalších!

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.