Známe triky, jak uspat miminko! Chcete je znát také?

Spánek miminek může být velice křehkou záležitostí. A když už se to povede, a miminko usne, není ještě vyhráno. Časté kojení v noci nebo večerní pláč miminka nejsou neobvyklé. Rádi byste jako rodiče znali recept na to, jak uspat miminko? Takový jednoznačný recept od stvoření lidstva nikdo ještě nenašel. A kdyby ano, byla by každá máma veselá a odpočatá. My vám alespoň poradíme, které z těchto receptů na uspávání dětí může zapůsobit. Odzkoušet si to ale musíte vy. 

Obsah:

Denní režim novorozence, kojence a batolete

Čerstvě narozené miminko může prospat 16 až 20 hodin denně. Na nakojení nebo přitulení se přitom ozve většinou 6krát až 8krát denně. Vychází to na zhruba každé 2 až 3 hodiny. Je celkem pravděpodobné, že uspávání novorozence tedy nebude zcela nutné. Po dvou týdnech se fáze spánku začíná pomalu zkracovat a miminko více bdí. 

Spánek 2měsíčního miminka je často ještě vrtkavý. Režim se stále tvoří, takže je zapotřebí trpělivosti. Mezi 3. a 6. měsícem už kojenec prospí i celou noc (v lepším případě). Po 6. měsíci naspinká až 8 hodin najednou.

Batolátka se během noci méně budí. Prospinkají kolem 11 hodin. Za celý den pak naspí 13 až 14 hodin. 

Způsoby, jak správně uspat miminko

Ke kterým způsobům se nejvíce kloníte? To, jak uspat miminko přes den, může být celkem odlišné od nočního uspávání. Tohle jsou nejčastější způsoby, které od stvoření lidstva fungují. 

Chování v náručí 

Skvělý a efektivní způsob, jak uspat kojence, je využít naše něžné náručí. Nezáleží přitom, jestli půjde o maminku, tatínka, babičku dědečka, sourozence, tetu, strejdu. Miminko v blízkosti usíná velice rádo. A nemusíte se bát, že si ho tím rozhýčkáte. Zajistí mu to klid a pocit bezpečí. 

Společné usínání v posteli

Usínání v objetí s miminkem nabízí výhody pro obě strany. Maminka se během noci mnohem více vyspí, protože může kojit v polospánku. Zároveň to platí i u miminka, které se také neprobudí do plného vědomí. Dítko se navíc uklidní, cítí se bezpečně a jistě. Na jeho potřeby reagujete mnohem rychleji. Je tedy méně uplakané a více spokojené.

Samostatné usínání v postýlce

Možná vás zajímá, jak naučit miminko usínat samo v postýlce. Vždyť naše maminky to tak dělaly a fungovalo to. Proč to tedy nefunguje nám? A my si pořád navíc nevíme rady, jak naučit dítě spát celou noc. Po chvilce se nám probudí a v postýlce už nechce zůstat.

Prosím, neuspávat!

Zajímá vás, jak naučit dítě usínat samo? Vyzkoušely jste už tolik způsobů a metod uspávání a nic nepomohlo? Tak neuspávejte! Na některé děti to zabírá nejvíce. Možná se v té chvíli více uvolníte a dítko to cítí. Když se od uspávání odprostíte, v té chvíli usne. 

Nachystejte jej večerními rituály, přebalte, nakrmte, a pak už spolu zalehněte do postele. Třeba si čtěte, buďte si blízko a až přijde správná chvíle, usne.

Náš tip: Jste na vážkách, jak chovat miminko, abyste mu neublížili? Poradíme vám.

Jak na efektivní uspávání 

Proč to miminko nemůže usnout? Zkuste následující postup a ujistěte se, že z toho nic nevynecháte. Opravdu to funguje.

Zaměřte se na pohodlí

Je to možná taková banalita. Ale také podstatná. V čem spí miminko oblečené? Není mu příliš horko? Důležité je také volné oblečení, třeba jako overal. Taková gumička v pase může způsobit horší odvod plynů, a tím i bolesti bříška.

Podstatnou roli také z počátku hraje, v čem spí novorozenec zabalený. Útulné a bezpečné prostředí dělohy může pomoci navodit zavinovačka. Ta brání tomu, aby se děťátko budilo vlastními pohyby, na které ještě není tak zvyklé. Doporučujeme vyzkoušet zavinutí včetně ručiček. Třeba pomocí velké zavinovací pleny. Uvidíte, jak se miminko během chvilky zklidní.

Dejte na čas biorytmu

Jak naučit dítě spát v určitou dobu? Ideálně bychom si představovali, aby bylo v osm v postýlce a my jsme měli klid na zbytek činností. V praxi to tak často nefunguje. Někdy se stává, že ještě v noci miminko nespí a usíná nad ránem. Nebo se často budí. V jeden den usne v tuhle dobu a onehdy zase v jinou. 

Biorytmus miminka ale ve skutečnosti může být jiný, než ten náš. A sledováním hodin ničemu neprospějeme. Naše nervozita může nakonec celý proces uspávání miminka zkomplikovat. Děti jsou na to dost citlivé. 

Kdy se to zlepší? Hlavně nestresujte!

Pokud máte doma úplné novorozeňátko, můžete se setkat se dvěma protipóly. Buďto spinká doslova jako mimino nebo je to velký nespavec. Lámete si hlavu, kdy se spánek zlepší? Spánkový režim 3měsíčního miminka se pomalu ale jistě začíná zlepšovat. 

Zvyká si na režim, který většinou už přetrvá. Přesto ve 40 % některá miminka se svým usínáním potřebují pomoc od svých rodičů a nespavost u kojence přetrvává mnohem déle. Stresem a napětím nic nevyřešíte. Naopak to může prodloužit celý uspávací proces.

Navoďte vhodné prostředí

V místnosti, kde s miminkem spíte, je dobré navodit správné podmínky. Ideální teplota, vlhkost vzduchu, ticho a tma, jsou podstatnou součástí navození klidného spánku a usínání. Místnost by měla být dostatečně vyvětraná, nejvhodnější teplota se pohybuje kolem 18 °C. 

Příliš suchý vzduch může být pro miminko dráždivý a způsobovat neklidný spánek. Adekvátní vlhkost v zimě by se měla pohybovat mezi 45 a 65 % a v létě mezi 40 a 60 %. Příjemné přítmí je fyziologické, neboť si na to miminka zvykla již v děloze. K pohodě a relaxaci velice účinně přispívá bílý šum.

Nechte rutinu mluvit za své

Denní rutina a stereotyp v určitý čas může napovědět, kdy má jít dítě spát. Takovou rituální činností je kupříkladu večerní hygiena, masáž bříška, čtení knihy. V této fázi si bude dítko vědomé, co bude následovat.

Vypněte všechny "kazispánky"

Modré světlo dokáže se spánkem pěkně zatočit. A co teprve s tím dětským. Vždyť stačí jeho krátká expozice a usínání může trvat o mnoho déle. Zároveň zkracuje důležitou REM spánkovou fázi. Pro vyplavení melatoninu doporučujeme aspoň 2 hodinky před spánkem vypnout televizi, počítač, mobil, tablet a svítit  LED žárovkou se žlutým světlem.

Buďte vnímaví

Uspávání miminek není nic jednoduchého a v průběhu dní se to může měnit. Pokud už jste si našli nějakou uspávací techniku, která najednou nefunguje, přemýšlejte.

Co můžete změnit? A proč chce miminko něco jiného? Třeba za to může růst zoubků. Či běžné nachlazení. Zejména, pokud se kvůli ucpanému nosánku nemůže miminko uspat u kojení.

Co dělat, když unavené miminko nemůže usnout 

Asi vás bude zajímat, jak uspat přetažené miminko. V této fázi je uspávání miminka nejnáročnější. Tomuto problému lze snadno předejít tím, že s večerním rituálem uspávání začneme dříve, než se skutečně unaví. 

Jestli se už nacházíte ve fází přetažení, je dobré využít relaxační techniky. Třeba masáž bříška, chodidel, k čemuž je super třeba heřmánkový olejíček. K tomu doporučujeme přítmí, relaxační hudbu a kupříkladu jemné houpání v náruči.

Jak uspat neklidné miminko

Za neklidné spaní miminka někdy jednoduše může delší trvání REM fáze spánku. Zatímco dospělým tato fáze trvá zhruba 25 % z celkové doby spánku, dětem více než 50 %. Během spánku miminka tedy můžete vnímat větší neklid. 

Důvodem častého buzení a neklidného spánku může být třeba hlad, počůraná plenka, příliš velké teplo, nepohodlné pyžamko nebo jiné nepohodlí při spánku. Nebo miminko bolí bříško, prořezávají se mu zoubky, je nachlazené a špatně se mu dýchá.

Klidné spaní a ukládání ke spánku mohou zpříjemnit tiché zvuky, tulení s maminkou, u kterého slyší tlukot vašeho srdce. Dále můžete vyzkoušet pevné zavinutí, díky kterému se bude cítit miminko nejen bezpečně a nebude se budit svými vlastními pohyby. Ke zklidnění pomáhají i ověřené metody – nošení v šátku, sání mléka z prsu nebo lahvičky či monotónní pohyb (kolébání, procházení se s miminkem).

Triky, jak uspat miminko v postýlce 

Ke spánku ukládejte miminko již unavené

Vhodné načasování je půlkou k úspěchu. Pokud bude miminko moc bdělé, nebude chtít usnout. Opačným problémem je pak fáze přetažení. Proto je vhodné tuto chvíli dobře odhadnout a ukládat ke spánku dítko již příjemně unavené.

Miminko zaviňte

Zavinutí miminka do zavinovačky navodí pocit bezpečí a zklidní i neklidné miminko. Nejlepší je pevněji zavinout ručičky a nechat trochu volnosti pro pohyb nožiček. Účinným pomocníkem je také hnízdečko

Zpívejte ukolébavky

Věřte nebo ne, ale ukolébavky pomáhají budovat citové pouto mezi maminkou a dítětem. Slyšet hlas maminky je pro miminko uklidňující a dodává mu pocit bezpečí. 

Vemte si na pomoc pomocníky

Každé dítko je jiné a potřeby spánku a usínání se mohou lišit. K navození spánkové atmosféry a pro zpříjemnění času můžete sáhnout po tzv. “usínáčkovi”. Taková interaktivní hračka hraje různé melodie a projektuje světýlka na strop. Dobrou pomůckou u starších kojenců jsou i různé muchlací textilní a plyšové hračky nebo obyčejná látková plena.

Zůstaňte, dokud neusne

Vaše přítomnost je podstatná. Čas vyplňte hlazením, zpěvem ukolébavek, čtením knihy a soustředěním se na miminko. 

Kde to jsem? 

Dávejte do postýlky dítko dokud ještě nespinká. Proč? Aby si miminko zvyklo na prostředí a nebylo překvapené, kde se probudilo.

Jak uspat miminko bez kojení

Stala jste se pro miminko živým dudlíkem a ráda byste s tím skončila? Jak odbourat noční kojení, když se dítko několikrát probouzí a vy jste vyčerpaná? Razantní změnu ze dne na den asi neprovedete. Proto doporučujeme postupovat pomalu. 

Pokud se miminko v noci na kojení probudí, nemusí to nutně znamenat hlad nebo žízeň. Zkuste jej hladit, chvíli vzít do náruče nebo si jej položit na hrudník. Pokud by dramaticky plakalo a prso vyžadovalo, nedá se nic dělat. Při každém povedeném pokusu posouvejte intervaly mezi kojením až do ztracena. 

Nejlepší je, když dítko přijímá běžnou stravu. Taková kaše na večeři už zasytí mnohem více než jen kojení. Na pití pak můžete nabídnout neslazený čaj nebo kojeneckou vodu.

Budit novorozence na kojení či nebudit?

Laktační poradkyně do nás hustí, abychom jako maminky kojily a kojily. A přikládaly k prsu co možná nejvíckrát. Aby se mléko tvořilo. A to i v noci. Ale co když miminko spí a my nevíme, jestli jej na kojení budit? 

Pokud miminko správně prospívá, nemá hladovou stolici, má dostatek pomočených plen, není důvod jej budit a narušovat tak jeho spánek. Vemte v potaz, že novorozenec spánek potřebuje mnohem více než kdy jindy. 

Jestli je dítko spokojené, prospívá, mléko se tvoří, tak si nedělejte zbytečné vrásky a využijte čas k odpočinku. A víte, co? Spánek je jeden z úžasných receptů pro zvýšení laktace. 

Pročpak to miminko nechce spát přes den

Důvodů může být hned několik. Zajisté to neznamená, že není unavené. Únava a další spánek by měly nastoupit zhruba 2 až 3 hodiny po ranním probuzení. Zkuste se na tuto dobu zaměřit a zajistit ideální podmínky pro spánek. Miminko třeba nemá dostatečný klid a pohodlí. Později už je přetažené a usínání je pro něho obtížné.

Jak uspat přetaženého novorozence?

Jak poznat, že je miminko přetažené? Jednoduše. Dítko už je tak unavené, že z toho pláče. A někdy i hystericky. A pokud se mu povede usnout, rychle se probudí. Za to mohou nahromaděné stresové hormony kortizol a adrenalin. Naším úkolem tedy musí být zvolit relaxační techniky, jako je masáž nožiček nebo bříška. Například heřmánkovým olejíčkem. Pomáhá též relaxační hudba. Až dojde k uklidnění, můžete přejít k samotnému uspávání.

Jak uspat miminko doma?

Nechce se vám s kočárkem ven? V domácím prostředí můžete vyzkoušet pohupování v náruči či nošení v nosítku nebo šátku. Již unavené dítko zkuste zabalit do zavinovačky a uložit do postýlky. Nezapomeňte na navození příjemné atmosféry pro spánek. 

Ultimátní návod na to, jak uspat miminko, bohužel neexistuje… Ale!

Každé miminko je jedinečné a jednoznačný způsob, jak uspat miminko vám tedy nabídnout nemůžeme. Poradíme vám však, abyste byli trpěliví a zkoušeli, co miminku a vám bude vyhovovat nejvíce. Je fakt, že některá děťátka se zkrátka v postýlce spát nenaučí. Tolik potřebná blízkost je vždy požene k vám. A když si jej necháte u sebe v posteli, třeba zjistíte, že se oba konečně vyspíte (skoro) do růžova.

Během prvních let života se setkáte se spousta neduhy, jako jsou bolesti bříška, růst zoubků nebo běžné nemoci a nachlazení. Potíže se spánkem je v takovém nutno diferencovat od těchto problémů. 

Přejeme vám mnoho úspěchů a moudrosti při uspávání a konečně kvalitní spánek pro vás i vaše ratolesti.

FAQs

Jak uklidnit přetažené miminko?

Přetažené miminko uklidníte relaxačními technikami, jako jsou masáže heřmánkovým olejem. Pomůže též relaxační hudba, zpěv ukolébavek a jemné pohupování.

V čem má spát novorozenec?

Nejlepší je, když hned z počátku zkoušíte postýlku. Aby se miminko cítilo v pohodlí a bezpečí připomínající pobyt v děloze maminky, zaviňte jej do zavinovačky. 

Jak často kojit novorozence v noci?

To závisí nejvíce na miminku. Pokud se vám mléko tvoří a miminko prospívá, není nutné jej na kojení budit.

Jak uspat novorozence v postýlce?

Nejlepší je, když už miminko do postýlky ukládáte unavené. Zpívat můžete ukolébavky, číst knihu, hladit jej a být nablízku.

 

Zdroje:

Notino.cz. Tutoriály. Jak uspat miminko? Zeptali jsme se expertky na dětský spánek. [online] Notino.cz. Poslední změna 6.5.2022. [Cit. 28.12.2022]. Dostupné z: https://www.notino.cz/beautyblog/tutorialy/jak-uspat-miminko-zeptali-jsme-se-expertky-na-detsky-spanek/

Nestlebaby. Článek. Miminko a jeho spánkový režim. [online] Redakce. Poslední změna 3.7.2017. [Cit. 28.12.2022]. Dostupné z: https://www.nestlebaby.cz/miminko-a-jeho-spankovy-rezim

Motherclub. Vývoj miminka. Neklidný spánek miminka. Co ho způsobuje? [online] Šárka Jirchářová. Poslední změna 26.12.2020. [Cit. 28.12.2022]. Dostupné z: https://motherclub.cz/neklidny-spanek-miminka-co-ho-zpusobuje/

Dudlu. Diskuze mimino. Jak uspat miminko a jak vyzrát nad jeho nespavostí? [online] Dr. Sleep. Poslední změna 6.5.2021 [Cit. 28.12.2022]. Dostupné z: https://www.dudlu.cz/diskuze-mimino/jak-uspat-miminko/

 

Známe triky, jak uspat miminko! Chcete je znát také?

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.