Zabavte svého malého caparta i sebe – vyrazte ven do přírody!

S malými dětmi bychom měli chodit ven každý den, procházky po okolí se ale brzy omrzí. Pak si můžeme naplánovat třeba výlet do přírody. Procházka po lese nebo k řece bude bavit nás i naše malé caparty, nadýcháme se čerstvého vzduchu a uděláme něco pro zdraví svoje i svých blízkých. Čerstvý vzduch naše dítě unaví, bude lépe spát a my pak budeme mít chvilku volného času.

Obsah

  1. Změňte stereotyp a vydejte se do přírody
  2. Poznáváme přírodu
  3. Základem je kvalitní sportovní kočárek
  4. Bez vhodného oblečení si výlet neužijeme
  5. Vydejte se na víkendový pobyt

Změňte stereotyp a vydejte se do přírody

Výlety do přírody zaujmou nás i naše děti. Když dítě ještě nechodí, určitě se zabaví sledováním neznámého okolí a my mu můžeme ukazovat květiny, různé přírodniny, zvířata i hmyz. Starší děti si výlet do přírody užijí víc. Sami si ze svého dětství pamatujeme, jak nás bavilo sbírat šišky a bukvice nebo hledat zajímavé klacíky a kamínky. Skvělou zábavou je také stavění domečků pro skřítky nebo přehrad na lesním potůčku.

Poznáváme přírodu

Výlet do lesa bychom mohli spojit s tím, že svého caparta začneme učit poznávat přírodu. Ze začátku vystačíme se svými znalostmi, ale postupně bychom se měli vybavit kapesním atlasem rostlin, ptáků, hmyzu nebo hub. Se staršími dětmi bychom si mohli zahrát na geology a zkoumat kameny. Také si můžeme pořídit soupravu na rýžování zlata a zkusit v potoce nalézt nějakou tu zlatou šupinku. Skvělým vybavením na výlety do přírody je i turistický dalekohled.

Je také velice důležité naučit děti, jak se v lese správně chovat. Hlučná rodina, která se chová, jakoby les patřil jen jí, určitě není vítaná, protože ruší zvířata i ostatní návštěvníky. A především ničí to, co je na procházce lesem nejvzácnější, a to ticho a klid. Když se v lese nebudeme chovat tiše, nemůžeme čekat, že bychom zahlédli plachá lesní zvířátka, jako třeba veverku nebo srnku.

Základem je kvalitní sportovní kočárek

Výlet do přírody si musíme dobře naplánovat a ujistit se, že máme všechno potřebné vybavení. Pro procházky s caparty budeme potřebovat kočárek, který zvládne jízdu v náročnějším terénu. S malými dětmi se sice nebudeme vydávat do hor nebo do velmi členitého terénu, ale i na projížďku po louce nebo v lese budeme potřebovat kočárek, který má určité parametry:

  • velká nebo terénní kola – bez velkých nebo lépe terénních kol se do terénu raději ani nebudeme pouštět. Jízda s kočárkem, který má běžná kola, je v přírodě náročná a někdy i nemožná,
  • odpružení – aby si naše dítě výlet užilo a abych s ním příliš nehrkali, měl by kočárek být dobře odpružený,
  • snadné skládání – abychom mohli kočárek bez problémů převážet, měl by se snadno skládat i rozkládat, také by neměla chybět pojistka proti rozložení,
  • vybavení – na výlety budeme potřebovat kočárek, který je vybavený pláštěnkou, moskytiérou, nánožníkem, přebalovací taškou i držákem na lahve. V letních měsících oceníme, když kočárek bude mít odvětrávání,
  • bezpečnostní prvky – jsou samozřejmou výbavou každého kočárku, ale při jízdě v členitém terénu si musíme být jistí, že popruhy, pultík i brzda plní svoje funkce,
  • kvalita – při výběru kočárku bychom měli dbát na kvalitu, aby se nám kočárek nerozpadl už při prvním výletu. 

Bez vhodného oblečení si výlet neužijeme

Aby pro nás i naše děti byl pohyb v přírodě příjemný, musíme se vybavit kvalitním sportovním oblečením. Základem je funkční prádlo, které zabrání nepříjemnému pocení. V chladném počasí oceníme mikinu, ponožky, rukavice i čepici z merino vlny. Svrchní oblečení by mělo být odolné proti profouknutí i proti vodě. Také oceníme kvalitní turistické boty s membránou, která zabrání promáchání.

Pokud náš potomek půjde část cesty po svých, měli bychom ho vybavit stejně jako sebe. K pohodovému výletu určitě nepřispěje to, když dítě bude mít hned mokré boty. Proto je potřeba pořídit kvalitní dětské nebo kojenecké oblečení, které je určené pro pohyb v přírodě.

Vydejte se na víkendový pobyt

Když už máme okolí svého domu prochozené křížem krážem a potřebovali bychom změnu, můžeme se vydat na delší výlet a zamluvit si ubytování na jižní Moravě, v Českém ráji nebo v některém z dalších kouzelných míst naší republiky.

Protože je jižní Morava převážně rovinatá, najdeme tam spoustu tras, které zvládneme i s kočárkem. Jsou to například procházky Mariánským údolím nebo výlety v národním parku Podyjí.

Český ráj má krásnou přírodu a je zde mnoho možností, kam se vydat s kočárkem. Velmi oblíbená je procházka údolím Plakánek, kterým můžeme dojít až mlýnu, kde se natáčela pohádka S čerty nejsou žerty. Další vyhledávanou procházkou je Zlatá stezka Českého ráje, která vede od hradu Valdštejn až k zámku Hrubá Skála. 

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.