Tipy na dárky a oslavy Valentýna v roce 2023

Srdce, přání a květiny brzy ovládnou všechno okolo nás. Blíží se svatý Valentýn, den všech zamilovaných. Nezapomeňte v tento den obdarovat svou milou nebo milého. A připomeňte si společně, jak je důležité, že jste tu pro sebe, a že se máte rádi. 

Nevíte si rady, čím potěšit vaši drahou polovičku? Inspirujte se našimi tipy na dárky k Valentýnu, nápady na oslavu nebo valentýnská přání.

Obsah

Kdy je Valentýn a proč jej slavíme? 

Zamilovaný svátek sv. Valentýna slavíme každoročně 14. února, letos nám padne na úterý. Připomínáme si tak nejen lásku, ale také smrt světce svatého Valentýna. Ten žil ve 3. století v Římě. 

Jeho život je opředen několika legendami. Ta nejznámější z nich je, že tajně a přes zákaz oddával snoubence, za což byl poté popraven. Jiné historky vyprávějí, že dokázal zázračně léčit, nebo že se podělil o svůj kabát se zmrzlým pocestným, který se mu poté zjevil jako sám Ježíš Kristus. 

V každém případě to byl významný duchovní, který nám až do dnešní doby symbolizuje lásku. A ačkoliv je den svatého Valentýna často označován jako americký svátek, kde je velmi populární, svůj původ má v Evropě!

Oslavy se v průběhu let značně lišily. Dříve se například tradovalo, že se dívka provdá za toho chlapce, kterého spatří na den sv. Valentýna jako prvního. Hoši tedy brzy vstávali a snažili se svou milovanou obdarovat květinami co nejdříve. Ve starověkém Římě se zase do urny lásky házely lístečky se jmény žen a muži si z ní tahali jméno své budoucí vyvolené. 

Ke dni sv. Valentýna patří i zvyky a tradice

Nejdůležitější součástí oslav tohoto svátku je samozřejmě trávení času s drahou polovičkou. Zamilované páry se vydávají na romantické večeře, muži utrácejí v květinářství nebo za luxusní bonboniéry. Češi za tento svátek utratí průměrně 1300 Kč. 

Tradice darování kytic ovšem vznikla už v dobách svatého Valentýna. Říká se, že sv. Valentýn obdarovával mladé páry kyticí z biskupské zahrady. Nejoblíbenějšími a typickými květinami pro tento den jsou rudé růže.

Další specifickou tradicí je posílání přáníček, tzv. valentýnek, jejichž pomocí můžete krásnými slovy vyjádřit vaše vřelé city a náklonnost. Mohou se jimi obdarovávat páry či, jak tomu bývá v romantických případech z amerických filmů, posílají valentýnky tajní ctitelé. 

Ve velkých městech se často zamilované páry vydávají na mosty, kde připínají své zámečky lásky. Klíček z mostu vyhodí, čímž stvrdí jejich věčnou lásku.

 

Co dát jako dárek na Valentýna? 

Tápete, jaký je ten nejlepší dárek k Valentýnu? Dle nás není nic, co by předčilo sladké klišé, tedy obrovského plyšového medvěda či puget krásných růží, o kterých sní každá holka už od mala. Co takhle to spojit a pořídit dva dárky v jednom?

Plyšoví medvědi z růží jsou velkým hitem letošního Valentýna a navíc vám neuvadnou. Sametové růže vypadají skvěle po mnoho let. Prohlédněte si je u nás 
v e-shopu, nyní máme exkluzivní slevy.

Pořídit však můžete také samotného plyšového medvěda. Mohutné plyšové obětí vaši lásku zajisté potěší. U nás najdete plyšové medvědy různých barev a velikostí. Náš medvídek velikosti XXL je opravdu roztomilé romantické gesto. Nechte ho vašemu miláčkovi pod dveřmi…:-)

Mezi dalšími oblíbenými dárky jsou ty sladké. Ty potěší každého a rovnou zlepší náladu a den. Vyberte jako dárek na Valentýna nějakou tematicky zabalenou bonboniéru či například sladké jahody a čokoládu. Pokud chcete opravdu zabodovat, udělejte sami tento skvostný valentýnský cheesecake.

Pokud  byste rádi překvapili partnera nebo partnerku něčím originálním, zkuste mu vytvořit vaši vlastní křížovku spojenou s událostmi vašeho vztahu. Existuje na to několik internetových aplikací. Můžete si ji pak během vašeho večera společně vyluštit. 

Nezapomeňte na přání k Valentýnu

K Valentýnskému dárku patří také originální přání. Dejte si záležet, aby vaše přání říkalo, jak moc vám na dané osobě záleží. Přidejte k němu ručně psaný text, báseň nebo třeba několik společných fotografií. 

Inspiraci na texty pro valentýnská přání můžete najít online, anebo se sami pokusit vymyslet romantickou básničku. Kdo ví, třeba se vám povede i něco vtipného!

Trocha inspirace:

  • V našem vztahu pohoda, tak zněla naše dohoda, a že jsme to dodrželi, já Ti k svátku tímto přeji. Ať nám to dlouho vydrží, sliby ať se vždy dodrží.
  • Jsi ten, kdo se umí krásně smát, ten, kdo se umí ze života radovat, ten, kdo umí mít něžně rád, a ten, s kým se není čeho bát. 
  • “Láska je jedna duše přebývající ve dvou tělech.” Aristoteles 
  • “Láska není hledáním osoby, se kterou budeme žít. Láska je hledáním osoby, bez které nemůžeme být už ani jeden den.” Rafael Ortiz 

Jak Valentýna oslavit? Nápady na valentýnské rande 

Způsobů, jak si užít den Sv. Valentýna je opravdu mnoho. Záleží pouze na tom, na co máte zrovna náladu a jaký máte vkus.

Určitě nic nezkazíte společnou dobrou večeří při svíčkách s lahví dobrého vína. Je jen na vás, zdali si romantickou atmosféru vytvoříte doma, něco dobrého uvaříte, anebo si zajdete na jídlo do vaší oblíbené restaurace. Nezapomeňte na staré dobré přísloví, že láska prochází žaludkem.

Dalším skvělým nápadem je vyrazit si za kulturou. Zajděte si do kina, do divadla nebo na koncert. I zde se však nabízí užít si romantiku v pohodlí domova - romantická komedie, pizza, svíčky a víno zní jako skvělý nápad! U filmu se rovnou můžete pomazlit s novým plyšovým medvídkem.

A jaké jsou ty nejlepší filmy vhodné na den zamilovaných? Podívejte se na seznam klasických romantických komedií, ale také filmů vhodných pro děti. 
Oslavit Valentýna lze přeci i s dětmi!

Každý den je ten pravý pro to udělat radost 

Nezapomeňte, že každý den může být ten pravý pro to udělat radost, dát dárek či vyznat lásku své milované polovičce. 

Pokud cítíte, že vás den sv. Valentýna spíše odrazuje, nezapomeňte, že zanedlouho tu máme první máj - lásky čas! a s ním i podobné nápady, jak udělat radost vaší partnerce či partnerovi. 

Kromě dárků však svým nejmilejším hlavně nezapomeňte říci, jak moc vám na nich záleží. 

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.