Nejlepší panenka pro děti – rady a tipy pro chytrý výběr

Panenky. Patří k nejstarším hračkám na zeměkouli. Proto není spekulace o tom, že jsou v životě holčičky nepostradatelné. Ať už jako v podobě prvního hadrového panáčka, miminka, kamarádky nebo víly. Existuje nespočet možností. Jak tedy vybrat nejlepší panenku pro děti, aby si ji zamilovaly?

Obsah:

Nejlepší panenka pro děti je…

O tom není sporu. Musí splňovat tato kritéria: být veselá, kvalitní a zdravotně nezávadná. Dále být přímo úměrná věku dítěte a nakonec přesně taková, jakou si ji ono samo přeje mít.

Jaký typ panenky je nejlepší?

Na trhu máme hned několik druhů panenek. Takovou sázkou na jistotu je první panenka pro miminko. Ta se hodí i dříve, než holčička oslaví svůj první roček. S panenkami se jistě zabaví i starší slečny. Zájem o tuto hračku klidně přetrvá až do 12. roku.

Každá z těchto panenek umí něco jiného a odpovídá na určité potřeby holčičky v momentální vývojové fázi. Nejlepší panenka pro dvouletou holčičku bude tedy splňovat jiná specifika, než-li panenka pro starší slečny. Podívejme se spolu na nejoblíbenější a nejprodávanější panenky.

Hadrová panenka

Obyčejná látková panenka, která je krásně měkká a lehká. Nelze se s ní zranit a dá se vyprat. Takové panenky mohou mít roztomilé tvářičky miminka. Nebo mohou představovat zvířátka. Oceníte pro nejmenší jako muchláček usínáček k pohodlnému spánku.

Didaktické a interaktivní panenky

Pomohou zavázat první tkaničku, zapnout první knoflík nebo zip. Nejlepší panenka je většinou hadrová a má speciálně navržené oblečení a doplňky s ohledem na nácvik této činnosti. Dokonalá pro předškolní věk. Procvičíte si díky tomu nácvik koordinace oko-ruka a jemnou motoriku.

Nemusí být pouze v provedení miminka, ale třeba jako opička, pejsek atp. Pro rozvoj komunikace a senzorických vlastností jsou nejlepší interaktivní panenky. Ty pláčou, smějí se, reagují na dotyk dítka apod.

Panenky s látkovým tělem

Obličej, ručičky a nožičky mají z vinylu, tělíčko z látky. Mohou být mrkací a vydávat různé zvuky. Výborná volba jako první panenka pro nejmenší.

Klasické panenky

Vsadit na klasiku není na škodu. Zejména, pokud vyberete kvalitní panenky  Baby Born nebo Baby Annabelle. Takové hračky vám vydrží velmi dlouho.

Panenky víly, princezny a Barbie

Malé a kouzelné panenky s mnoha doplňky. Děti si s nimi krásně vyhrají i v domečku pro panenky.

Vybíráme podle věku

Holčičky do 1 roku

Pro nejmenší jsou nejlepší panenky určitě ty měkké – látkové nebo plyšové panenky. Proč? Lze je snadno uchopit a mají nižší hmotnost oproti vinylovým. Také jsou krásně měkké, což je v tomto věku mnohem bezpečnější.

Holčičky od 1 až 3 roky

Skvělou přechodovou variantou od látkové panenky je panenka s látkovým tělem. Pro menší holčičky je stále lépe uchopitelná a často se na ní mnohem snáze naučí první oblékání. Vinylová hlavička poskytuje první možnosti krmení, utírání a péči o miminko. Holčičky v tomto věku moc rády napodobují své maminky. 

K třetímu roku už se můžete poohlédnout po první plastové nebo vinylové panence s doplňky kterou si může holčička okoupat a přebalit. Zajisté mrkněte na doporučený věk deklarovaný výrobcem. Obsluhu o panenku by mělo dítko zvládnout samo.

Jako první volbu doporučujeme zapínání oblečků na suchý zip. Jinak hrozí, že zájem o panenku brzy opadne kvůli frustraci z neustálé prosby o pomoc.

Holčičky od 3 let

V tomto věku je bezpochyby nejlepší panenka miminko s mnoha doplňky. Holčička se chce o miminko starat stejně jako maminka. Krmit, převlékat, mazlit se s ním, koupat, přebalovat nebo vozit v kočárku. Do obliby vstupují nejen panenky s doplňky, ale též interaktivní panenky nabízející zpětnou vazbu při hraní. 

Malým kadeřnicím mohou udělat radost česací panenky.

Čím jsou holčičky starší a v péči o sebe a miminko svědomitější, tím více můžete volit náročnější varianty. Kolem 4. roku dívenky klidně můžete pořídit první Barbie. Na řadu totiž bude pomalu ale jistě nastupovat panenka – věrná přítelkyně a kamarádka. Holčičky začínají vnímat svou krásu a také se budou chtít krásnými věcmi obklopovat. Panenka by proto měla být hodně krásná.

Proč jsou panenky pro děti důležitou součástí hry?

Tak jako mnoho hraček, má i panenka své podstatné místo v životě dítka. A to nejen holčičky, ale též chlapečka. K čemu je ale hra s panenkou dobrá?

Emocionální rozvoj 

Hrou s panenkou se dítě dokáže mnohem lépe vžít do různých životních situací.

Rozvoj sociálního chování

Hra s panenkou prohlubuje empatii a komunikaci. 

Rozvoj kognitivních funkcí

Komunikací a rozhovorem s panenkou jako miminkem, sourozencem nebo kamarádkou.

Rozvoj sebeobsluhy a motoriky

Péčí o panenku se zlepší v jemné i hrubé motorice. Nacvičí si oblékání a zároveň osvojí každodenní rituály.

A mnohem víc 

Ať už hra na sociální role nebo na profese. Panenka může rozvíjet intelekt a talent v oblastech kadeřnictví, lékařství, pečovatelství, módního návrhářství. No zkrátka co vás napadne.

Jak by tedy měla vypadat nejlepší panenka?

Variant je nespočet. A vybrat tu nejlepší panenku určitě není jednoduché. Výborná rada zní: zeptejte se! Vaše děti vám vždy rády řeknou, jak by měla jejich hračka vypadat. Dejte na ně!

A když máte představu dítěte, spojte ji dalšími:

  • Vybírejte podle kvality a ceny.
  • Vybírejte s ohledem na věk dítěte.
  • Vybírejte podle druhu panenky a funkcí.
  • Nezapomeňte zohlednit velikost a zpracování panenky.

Poslední rada nad zlato. Panenka se musí dobře chovat v náručí a být přímo úměrná velikosti vašeho dítka.

Kdy koupit první panenku?

První panenku můžete holčičce koupit už hned po narození. Nejlepší je zvolit muchlací panenky z látky. 

Váháte, jakou panenku pro 2letou a jakou panenku pro 4letou? 

Pro holčičky ve věku dvou let budou nejlepší volbou didaktické panenky nebo panenky s látkovým tělem. Od 4 let můžete pořídit klidně panenky interaktivní a vinylové. Na řadu mohou přijít i různé víly, Barbie nebo panenky L.O.L. Surprise!

Jakou interaktivní panenku vybrat? 

K nejoblíbenějším patří třeba panenky Baby Born, které umí plakat, ronit slzy, čůrat nebo kakat.

Nejlepší panenka pro děti – rady a tipy pro chytrý výběr

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.