Nejoblíbenější hračky pro děti, se kterými nešlápnete vedle

Hra je pro dětský vývoj a učení velmi důležitá. Tento článek odpovídá na otázku jaké jsou nejoblíbenější dětské hračky a které hračky dítě ve vývoji a učení podporují.

Mnozí rodiče intuitivně vědí, že hra je pro vývoj dítěte velmi důležitá, ale navzdory mnoha jejím výhodám si hru zřídkakdy spojují s učením. Pro většinu lidí učení znamená osvojení si určité nové dovednosti, například jízdu na kole, abecedu či násobilku. Často se domnívají, že hra je pouze pro zábavu a nezahrnuje žádné skutečné učení. Opak je pravdou, dle výzkumů se děti prostřednictvím hry skutečně učí, proto je hraní, obzvláště v předškolním věku, naprosto klíčové. Pokud tápete jaké hračky dětem vybrat a které hračky patří u dětí mezi ty nejoblíbenější, snad vám tento článek napoví.

Hračky pro nejmenší děti

První rok života dítěte je plný vývojových milníků. Jak děti rostou a mění se, nejlépe se učí hrou. Existuje spousta hraček zaměřených na rozvoj jejich rozšiřujících se dovedností. Mezi nejoblíbenější hračky pro miminka patří ty hudební, interaktivní a motorické.  

Hračky pro děti do 6 měsíců

Při výběru hraček pro své miminko se zaměřte na bezpečné, jednoduché předměty, které podporují zkoumání. Chrastítka a jiné chytací hračky, míčky, pohyblivé hračky a měkké a kontrastní knížky jsou skvělé pro podporu vývojových milníků v prvních šesti měsících života dítěte.

Interaktivní hračky

V prvním roce života (ale i později) děti ocení hračky, které na ně zpětně reagují. Vhodné jsou tedy různé interaktivní stolečky, hrající chodítka, dětské tablety či zvukové hračky. Velmi oblíbené jsou také zvířátka, či panenky, které po stisknutí nožičky či bříška vyprávějí pohádky a říkanky nebo zpívají písničky. Děti se učí o příčině a následku a rozvíjejí slovní zásobu a paměť.

Hračky, které podporují koordinaci 

Malé děti kolem prvních narozenin začínají bavit různé puzzle, stohovací hračky, kostky a kyblíky na třídění tvarů. Tyto hračky jsou proděti velmi vhodné, neboť podporují jejich koncentraci, paměť a prostorovou představivost. U puzzle volte ty s velkými dílky s úchyty, které jsou ideální pro drobné ruce, které získávají zručnost, a pro rozvíjející se mysl, která se učí řešit problémy.

Hračky na podporu hrubé motoriky

Tyto hračky zahrnují odrážedla (následně i koloběžky, tříkolky, brusle a kola), skluzavky, trampolíny a další vybavení, které podporují děti v lezení, skákání, běhání a jízdě. Děti tak posilují svaly, zlepšují si motorické dovednosti a především se skvěle zabaví a tráví čas venku. Když už hovoříme o venkovních aktivitách, nezapomeňte na dětský domeček, ocení ho i starší děti a navíc podporuje dětskou fantazii.

Hračky pro starší batolata a děti předškolního věku

Mezi nejvhodnější a zároveň nejoblíbenější hračky tohoto věku patří ty, které podporují dětský vývoj, zejména jemnou motoriku, kreativitu a fantazii.  Děti v tomto věku stále velmi rychle rozvíjejí své fyzické i mentální schopnosti, rády napodobují své nejbližší, a zkoumají jak věci a svět kolem nich funguje. V této části jsme hračky rozdělili na ty pro holčičky a pro chlapečky, nicméně je nutno podotknout, že se tyto kategorie mnohdy prolínají. Stejně tak, jak si velká část holčiček hraje s autíčky a vláčky, tak si mnoho chlapečků vyhraje dlouhé hodiny například s dětskou kuchyňkou. Berte proto toto rozdělení s rezervou.

Nejoblíbenější hračky pro holčičky

Ať už vaše malá slečna ráda staví, vyrábí nebo si hraje s panenkami, existuje spousta hraček, které jí vykouzlí úsměv na tváři. Od stavebnic a výtvarných sad až po interaktivní panenky. Kromě toho, že děti zabaví na dlouhé hodiny, mohou mnohé z dnešních hraček také rozvíjet kreativitu, paměť, slovní zásobu a další důležité oblasti.

Výtvarné hračky

Tím, že jsou malé holčičky většinou klidnější než malí kluci, zařadili jsme aktivity, týkající se vývarných a kreatlivních činností typu malování a navlékání korálků do této ‘’holčičí kategie’’. Bavit budou určitě i kluky, ti u nich ale většinou nevydrží tak dlouho. Samozřejmě záleží na každém dítěti a jeho zálibách a preferencích.

Jedněmi ze stálic mezi kreslícími hračkami jsou vodní omalovánky, barvy a kreslící tabulky a tablety. Jejich výběr závisí mimo jiné také na věku dítěte, a na tom, zda budete tvořit spolu s dítětem nebo jej chcete zabavit například při dlouhé cestě autem. Další tvořící aktivitou, která baví převážně holčičky, je navlékání korálků. Vaše malá princezna si tak může sama vytvořit slušivý náramek či náhrdelník nebo dárek pro maminku.

Panenky

Panenka je asi první hračka, která vás napadne, když pomyslíte na hračky pro holčičky. Výběr je zde opravdu obrovský, od klasických panenek, přes ty chodící až po ty, které simulují skutečné miminko. K panenkám je také možné koupit různé příslušenství, jako jsou kočárky, nočníky či krmící židličky. Skvělou volbou jsou též domečky pro panenky, které rozvíjejí fantazii a podporují samostatnou hru. Hrát si s nimi samozřejmě můžete s holčičkami i vy, je to dobrý způsob jak simulovat různé denní činnosti či dětem osvětlit domácí pravidla.

Elektrická autíčka

Možná byste čekali elektrická autíčka a motorky čistě mezi klučičími hračkami, ale valná většina holčiček je miluje stejně jako kluci. Výrobci na to naštěstí myslí, proto mezi elektrickými vozítky najdete i ta v typicky hočičích barvách. Elektrická autíčka jsou velmi bezpečná, jednak díky své konstrukci a také díky dálkovému ovladači, který je nadřazen pedálům v autě. Jízda v autíčku podporuje rozvoj prostorové představivosti a samostatnosti.

Hry na profese

Děti se velmi rády převlékají do kostýmů a napodobují rozličné profese, u holčiček jsou to často učitelky, prodavačky, kadeřnice či vizážistky. Vzhledem k tomu, že tato hra buduje jazykové a sociální dovednosti, není důvod je v tom nepodpořit.

Stavebnice

Mnoho holčiček staví rádo stejně (někdy i více) jako chlapečci. Stavebnice všeho druhu podporují tvořivost a zlepšují jemnou motoriku. Holčičky často staví domečky a zámky, se kterými si následně hrají, ale ani různá autíčka či vozíky nejsou výjimkou.

Nejoblíbenější hračky pro kluky

Nejoblíbenější hračky pro kluky nezahrnují jen auta, pistolky a vojáčky. Mnohé chlapečky zaujmou kreativní hračky od různých stavebnic, přes 3D pera, po hudební nástroje a již zmiňované dětské kuchyňky.

Auta, traktory a bagry

Prakticky každý malý chlapeček naprosto zbožňuje auta, motorky, vlaky a veškerou velkou zahradní či stavební techniku. U jeřábů a bagrů většinou upřednostňují ty velké a hlavně funkční, u aut je důležité příslušenství, tedy garáže, autodráhy a parkovací domy (ideálně s výtahem a světly). U vlaků a dřevěných kolejnic dejte pozor na to, když dokupujete další vláčky a koleje, zda sedí k těm, co už máte doma. Většina drah je navzájem kompatibilní, nicméně je dobré to před nákupem ověřit, obzvlášť když kupujete zcela jinou značku.

Elektrická vozítka všeho druhu

Stejně jako holčičky, i chlapečky rozhodně zaujme vozítko, které mohou ovládat stejně jako skutečné auto. Kluci poměrně často spojují jízdu v elektrickém autě se hrou na profese, velké oblibě se proto těší hasičská i policejní auta, stejně jako například traktory. Malé závodníky nadchne krásný sporťák nebo čtyřkolka či motorka. 

Nářadí a nástroje

Malí opraváři budou z vlastního nářadí či pracovního stolu nadšení, obzvlášť pokud je tatínek kutil. Děti rádi své nejbližší napodobují, proto když vrtá táta, chtějí vrtat také. Čtyřletému dítěti ale vrtačku či přímočarou pilu asi ještě nesvěříte. Pomocí dětského nářadí mu dopřejete podobný zážitek, který ale bude zcela bezpečný. Tyto nástroje mohou používat i menší děti užijí si s nimi spoustu zábavy.

Stavebnice

Díky stavebnicím děti rozvíjejí jak jemnou motoriku a prostorovou představivost tak i kreativitu, fantazii a logické myšlení. Navíc pocit, že něco smysluplného vytvořili dětem posiluje sebevědomí. Ať už vybere stavebnici dřevěnou, vrtací, magnetickou nebo oblíbené lego.

Oblíbené hračky pro starší děti

Děti kolem 10 let už jsou většinou ve svých zálibách naprosto specifické a sami si řeknou, co by je potěšilo. Velmi často jsou ovlivněni svými spolužáky a kamarády, případně oblíbenými seriálovými postavami či youtubery. Pokud kupujete dárek pro starší dítě a nemáte možnost zjistit, co by mu udělalo radost máme pro vás pár univerzálních tipů.

Značnému množství holek udělá radost něco, kde mohou uplatnit svoji kreativitu a být na sebe následně hrdé a případně svým výtvorem potěšit i nějakou kamarádku.

Kluci zase bývají dost ‘’akční’’, proto by jim mohlo udělat radost sportovní vybavení či hra. Vhodné jsou i deskové a společenské hry.

Nejoblíbenější hračky pro děti se kterými nikdy nešlápnete vedle

Kdybychom měli z celého článku jmenovat pouhých pět nejoblíbenějších hraček, které s největší pravděpodobností zaujmou menší i větší děti bez ohledu na pohlaví, budou to tyto:

Pokud máte možnost, poraďte se o výběru dárku buď s rodičem nebo přímo s dítětem. Většina dětí je už kolem tří let schopna říci, co se jim líbí, co rádi dělají a s čím si rády hrají. Pokud vybíráte sami, snažte se na hračky dívat optikou dítěte, přece jen kupujete hračku pro něj a ne pro sebe. Přejeme šťastnou ruku při výběru.

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.