Tipy na nejlepší deskové hry pro děti od 3 let. Nejen do špatného počasí

Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha.
 

Paměťové společenské hry zabaví i ty nejmenší 

Hry zaměřené na paměť a schopnost rozpoznání jsou ideální pro rozvoj kognitivních dovedností. Zapamatovat si, kde byl totožný obrázek vyžaduje velkou dávku koncentrace. Jak ji procvičit? K tomu poslouží léty prověřená a nenáročná hra pexeso. Zahrát si ji můžete klidně ve dvou. 

Výhodou je velký výběr témat. Ať už vás zajímají zvířátka, auta, oblíbení pohádkoví hrdinové nebo angličtina, možností je téměř neomezeně. Skvělé je, že si takové pexeso vytvoříte i na míru svým potřebám. Stačí si vytisknout vybranou grafiku na tvrdý papír, nastříhat a je to.

Postřeh! Aneb chvilka nepozornosti stojí prohru

Udržet pozornost na uzdě je i při dětské roztěkanosti možné. Stačí k tomu společenská desková hra. A pokud vyberete skvělé téma, to bude teprve terno. Na mozkových závitech by se dalo smažit. Znáte hru Spot it? Hledání stejného obrázku je ústřední zálibou. Kdo dříve najde ten svůj, získá více kartiček a vyhraje. A to není jediná verze hry. 

Sada deskových her pro ještě více zábavy

Šachy, Kosmická výprava, Člobrdo, Věže a žebřík, Mlýnek nebo raději F1? A to není vše. Vyberte si jednu z 18 deskových her. Tato sada deskovek vás nenechá zahálet nudou ani v tom nejsychravějším počasí. 

Zahrají si už dva hráči. Některé hry jsou vhodné už pro nejmenší. Člověče, nezlob se! patří mezi nejlepší deskové hry od 5 let. Obrázková varianta kostičky zaujme i dříve. 

Jenga věž je oblíbená a rychlá společenská hra 

Přiveďte do svého života bouři napětí s Jenga kostkami, které spojují jednoduché stavění věže, preciznost a nekonečnou zábavu. Hra nabízí dva způsoby hraní. Buďto se chvějící rukou střídáte ve vytahování kostek ze stavby a následném pokládání na vrchol věže. 

Nebo necháváte volnou ruku osudu a házíte hrací kostkou. Která barva padne, takovou musíte ze stavby opatrně vytáhnout a dát nahoru. Komu se věž nedopatřením zbortí, prohrál.

Domino se zvířátky je nejlepší stolní hrou pro nejmenší 

Snadná, populární a stále zábavná. Domino je stolní hra, kterou lze hrát nejen s puntíky, ale i s různými obrázky. U nejmenších dětiček je Domino s obrázky zvířátek sázkou na jistotu. 

Nemusí ještě umět počítat. Hledejte stejné obrázky a spojuje je, dokud vám nezůstane ani poslední. Tato dřevěná verze navíc vydrží i velkou zátěž zvídavých dětských ručiček.

Strategická hra Lodě zaujme zejména klučiny

Stačí si své bojové lodě rozestavět po námořním poli a bitva může začít. Povede se vám uhodnout souřadnice protivníkovy lodě a tím ji sestřelit a potopit? 

Nebo jako první prokoukne vaši bojovou strategii a vy budete muset čelit porážce? Lodě patří k nejlepším dětským deskovým hrám, kterou nejspíš znáte ze svého dětství.

Proměňte (nejen) deštivé dny ve výjimečné okamžiky 

Deskové hry vás zahrnou společným smíchem, naplní soutěživostí a vzrušením. Pomocí nich máte báječnou příležitost děti seznámit s nezdarem a hořkostí prohry. Kromě toho však deskové hry nabízejí mnohem více. 

Chvíle, kdy se nevěnujeme telefonům, vypínáme televizi a všichni se soustředíme jeden na druhého, jsou ty nejlepší. Společenské hry pro děti navíc představují způsob, jak s námi rodiči prohloubit vztahy a vytváří jim to vzpomínky na celý život. 

FAQs

Jakou deskovou hru pro děti vybrat?

Deskovou hru pro děti vždy vybírejte podle jejich věku, zájmů a schopností. Pro mladší děti doporučujeme hry zaměřené na jednoduché zapamatování a rozpoznávání obrázků. Pro starší děti jsou výborné strategické hry, které rozvíjí jejich logické myšlení. Důležité je zvolit hru, která podnítí jejich zájem. 

Které společenské hry jsou nejlepší pro celou rodinu?

Existuje několik skvělých společenských her, u kterých se zabaví celá rodina. Hry, jako Člověče, nezlob se!, Uno, Dobble a Dixit, patří k nejoblíbenějším. Lze je snadno pochopit a hrát je mohou hráči různého věku. Tyto hry navíc podporují mezi rodinnými členy interakci a nabízejí hodiny zábavy.

Jakou hru vybrat pro nejmenší děti od 3 let?

Pro nejmenší děti vybírejte jednoduché a interaktivní hry, které na jejich smysly působí stimulačně. Příkladem jsou hry s obrázky, barvami a jednoduchými pravidly.  

mh.cz - Tipy na nejlepší deskové hry pro děti od 3 let. Nejen do špatného počasí

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.