3 skvělé důvody, proč pořídit magnetickou stavebnici pro děti + tipy na výběr

Kreativita je jednou z nejcennějších dovedností, které můžeme dětem předat. Pomocí hry se to děje velmi přirozeně. A v čem právě magnetická stavebnice nabízí rozvoj kreativity? Její flexibilita umožňuje dětem tvořit a experimentovat. Neexistují žádná pravidla, která by je omezovala. Díky snadnému spojování dílů se hodí už pro nejmenší. V čem ještě přináší výhody a jak si vybrat tu nejlepší?

Magnetické stavebnice rozvíjí dětskou fantazii 

Každý magnetický kousek stavebnice pro děti představuje nový stavební kámen, který je součástí jejich unikátního světa. Ať už staví věže, mosty, vozidla, vesmírné lodě, nebo cokoli si představí. Při stavbě konstrukcí zažívají proces plný fantazie a příběhů. 

Každý projekt má ten svůj. Dobrodružství v podmořském světě, cesta na jinou planetu nebo stavba budovy pro své oblíbené postavičky. Fantazie se stává hnacím motorem jejich tvorby. To má pozitivní dopad na jejich schopnost vyjádřit sebe i své myšlenky. Mimo jiné povzbuzuje děti k myšlení tzv. out of box a k objevování nových možností.

Pochopit vědecké principy a základy inženýrství? I to jde!

Magnetické stavebnice nejsou jen zábavnou hračkou, ale i bránou do fascinujícího světa vědy a inženýrství pro děti všech věkových skupin. Děti mohou experimentovat s gravitací, rovnováhou, magnetismem a dalšími fyzikálními jevy. Tvoření různých konstrukcí a jejich testování jim pomáhá chápat, jak fungují základy vědy a techniky. 

Díky tomu, že je stavebnice magnetická, lze na přitahování a odpuzování jednotlivých částeček pochopit zemskou přitažlivost. Tímto způsobem se děti seznamují s vědeckými základy a učí se je aplikovat v praxi. Navrhnout pevnou, stabilní a plně funkční konstrukci není jen tak. Díky snadné manipulovatelnosti s dílky a jednoduchému spojování je magnetická stavebnice pro nejmenší dobrou volbou.

Pomáhají rozvoji jemné motoriky a koordinace

Konstrukční hry patří k těm nejlepším pro rozvoj jemné motoriky a koordinaci pohybů. Preciznost pohybů je u stavebnic to nejpodstatnější, aby do sebe jednotlivé částečky zapadly, jak mají, nebo aby měly vyvážené těžiště. Spolupracovat spolu musí oko i ruka. 

V neposlední řadě na magnetických stavebních oceníte možnost testování, experimentování a analyzování. Zkoušet, která stavba drží pohromadě, a která ne, je zábava a řešení problémů v jednom. Vyžaduje to například schopnost vyřešit zapeklitost stability funkčním výtvorem. 

Jak vybrat nejlepší magnetickou stavebnici pro děti?

Teď už se dostáváme k tomu podstatnému. Víme, že magnetická skládačka rozvíjí děti po všech možných stránkách a navíc je pro ně velmi atraktivní. Které dítko o ní nebásní? Má druhou stranu je to super, protože to dokáže zkrátit nudu a dlouhou chvíli. Nebo dokonce odvrátit pozornost od technologie.

Jelikož je na trhu hned několik druhů, velikostí a druhů součástek, značek nebo velikostí sad magnetických stavebnic, zaměříme se na to, podle čeho vybírat. 

Věk a dovednosti

To je první a, vedle zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti hračky, jedním z nejpodstatnějších aspektů. Stavebnice musí být relevantní k věku vašeho dítka. S tím se pojí, jaké dovednosti v dané vývojové fázi má. Pokud byste vybrali model, který vývoj vašeho drobečka předchází několik let, hrozilo by, že budou kostky ležet ladem. U dětí mladších 3 let dbejte doporučení výrobce. Magnetická hra obsahuje malé částečky, které by mohlo batole vdechnout. 

Přidaná hodnota 

Určitě chcete, aby hračka vaše dětičky posouvala kupředu. Trochu lišácky na to můžete jít tak, že vyberete cíleně to, v čem si myslíte, že by konkrétně mělo vaše dítko porůst. 

Rozšiřitelnost

Udržitelnost dětské magnetické stavebnice podpoříte tím, že bude rozšiřitelná. Dokoupit další dílky do sady, které pospolu fungují, je vždycky výhoda. Vašim dětem tam poskytnete zábavu na dlouhá léta.

Uživatelské recenze 

Dokážou mluvit za vše. Díky nim objevíte skryté slabiny produktu, které jsou otestovány v běžném životě uživatelů. 

Materiály

Nejčastěji tyto stavebnice existují v kombinaci plastu a kovu, ale oblíbené je též dřevěná magnetická stavebnice, která je udržitelná a příjemná na dotek.

Provedení 

Kostičky, tyčinky nebo magnetická kuličková dráha? Nejde jen o jednotné provedení, a tak si vybrat může opravdu každý.

Významné je také to, že tyto hračky učí děti trpělivosti a řešení problémů. Když se setkají s výzvami, musí hledat kreativní řešení a vyzkoušet různé přístupy. Tato schopnost je významná ke zvládání každodenních činností.

mh.cz - Magnetická stavebnice

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.