Separační úzkost u dětí: jak dlouho trvá, jak se projevuje a co pomůže?

Hysterický a srdcervoucí pláč nastane kdykoliv chcete odejít. Dosud nepoznaný, ale záhy jako by v miminku přeplo. Co se najednou stalo? Vaše dítko evidentně prochází separační úzkostí. Možná si kladete otázky, jestli to je normální, jak dlouho trvá separační úzkost nebo jak svému dítěti pomoct. Po přečtení článku budete odpovědi na tyto otázky znát.

Co je separační úzkost?

Vaše miminko na vás sice bylo závislé po celou dobu. Jako pečující osoba pro něj představujete vesmír. Najednou se to ale jako lusknutím prstu změní. Jenom co se vzdálíte, ozve se srdcervoucí pláč. Proč je vaše děťátko najednou tak hysterické? 

Máte tu čest s psychologickým jevem zvaným separační úzkost. Tento projev je běžnou záležitostí vývoje, není tedy žádnou patologií. Typicky se objevuje kolem 8. měsíce věku miminka, proto ji můžete znát také pod názvem osmiměsíční úzkost.

Jak dlouho to bude trvat?

U některých dětí může odeznít během pár týdnů. U jiných zase trvá o něco déle, nebo se dokonce vrací v určitých vývojových etapách. Separační úzkost obvykle sama vymizí ke konci batolecího období. Výjimkou však nejsou děti, které se s ní potýkají ještě při nástupu do školky, nebo dokonce školy. Lišit se může i v intenzitě. Ta je závislá i na samotném charakteru miminka nebo zkušenostech, které si bere z předchozích odloučení.

Proč vlastně separační úzkost vzniká?

Patří k fyziologickým jevům, které se objevují během formování osobnosti dítěte. V určité fázi si miminko začíná uvědomovat sebe sama a důležitost maminky nebo jiné pečující osoby, v jejíž blízkosti se cítí bezpečně. Kojenci a batolátka žijí většinou pouze přítomností. Proto je pro ně těžké pochopit, že maminka odejde, ale také se brzy vrátí. Výsledkem je neutěšitelný pláč, kterým se ji snaží přivolat zpátky.

Jaké okolnosti ji mohou vyvolat?

Z obecného hlediska může nastat kdykoliv dojde k odloučení děťátka od rodiče. Vzniku separační úzkosti nahrává i delší čas strávený bez rodičů, například pobyt ve školce, na výletě nebo ve škole. Události jako stěhování, změna rodinných poměrů a neshody v rodině nebo dokonce narození sourozence, nejsou pro její vznik výjimkou.

Fáze separační úzkosti

Podle anglického psychoanalytika Johna Bowlbyho můžeme rozeznat tři fáze separační úzkosti, která je pro děti v raném stádiu vývoje typická: 

Fáze protestu

Trvá několik hodin až dní. V této fázi se děťátko projevuje křikem nebo pláčem, a to ve chvíli, kdy se maminka (nebo jiná pečující osoba) vzdálí. Tato reakce je prosbou o návrat dané osoby. Má různou intenzitu projevu. Některé děti to nedávají příliš najevo, ale prožívají to vnitřně. 

Fáze zoufalství

Ve fázi zoufalství už dítě na návrat pečující osoby ztrácí naději. Proto také přestává plakat nebo křičet. Fáze zoufalství vypadá tak, že je dítko apatické, uzavřené a tiché. Prožívá vnitřní tíseň. Pomoct mu můžeme tak, že budeme trpěliví a pečující. Dítě si tak mnohem snáze na nové situace zvykne.

Fáze odpoutání

Dítě se už dokáže od pečující osoby odpoutat a prožívá určitý druh uzdravení. Své city postupně potlačuje a už nemá problém se připoutat k jinému dospělému člověku. Ne vždy je tato cesta pro dítě lehká a může z toho vyjít s trvalými nebo přechodnými následky v podobě zadrhávání řeči, koktání nebo nočními můrami.

Jak se separační úzkost projevuje?

Od úzkosti přes zoufalý pláč a hysterický křik až po agresivní chování. Každé dítě ji prožívá jinak a v odlišné intenzitě. Rozptýlení ani utišení nepomáhá. Proč? Protože má pocit, že se mu zhroutil celý svět. Se strachem a zoufalstvím z odloučení od milované osoby se mohou pojit i další projevy. Například strach ze tmy nebo z cizích lidí, problémy se spánkem, jako je časté buzení či nespavost nebo dokonce noční můry. 

Výjimkou nejsou ani neurózy v podobě nočního pomočování a kousání si nehtů. Tyto projevy můžete spatřit zhruba od prvního roku života. U některých dětí vymizí do měsíce, u jiných přetrvávají až do školního věku. Liší se také v intenzitě. Fyziologicky v mírné intenzitě, pokud však trvají déle a jsou příliš intenzivní, není radno je podceňovat a raději vyhledat odborníka.

Separační úzkost u miminka se obvykle objeví kolem 8. až 9. měsíce věku, výjimečné dříve. Projevuje se hysterickým pláčem ve chvílích, kde se jeho maminka či jiná blízká osoba vzdálí nebo pokud ho do náruče vezme někdo jiný. Výjimkou ale není, že má dítě separační úzkost 3 roky i déle. A to v různých epizodách. 

Batole už velmi dobře dokáže rozpoznat blízké osoby a učí se samostatnosti. Typickým projevem je strach z neznámých lidí či míst. Dříve na tyto věci třeba reagovalo smíchem, nyní je zamlklé, stydlivé, před cizími lidmi se schovává za maminku a zoufale až hystericky pláče. Obvyklá je i potřeba nosit se na rukách. Nejnáročnější je fáze kolem 2. roku, poté postupně mizí do útlumu. Výhodou je, že dítě už hodně rozumí, a tak s ním o jeho úzkosti a strachu můžete mluvit. 

Jak separační úzkost u dětí zmírnit?

Co doporučujeme, je úzkost u dětí nezlehčovat. Naopak je nutné se dítěti více věnovat a prokazovat mu lásku. Nejlepší je začít s trénováním postupného odlučování. Jak na to?

  • Postupujte od co nejkratších intervalů k delším. 
  • Volte dobu, kdy je dítko v dobré náladě.
  • Vyhraďte si na to čas. Spěchá a stres tomu neprospívá. 
  • Nikdy neodcházejte bez rozloučení.
  • Při loučení buďte pozitivní.
  • Ujišťujte dítě, že se brzy vrátíte. Svůj slib splňte a choďte včas. 
  • Na hlídání zvolte osobu, se kterou se už dobře zná. 
  • Stejně tak, ať dítě zůstává ve známém prostředí. 
  • Pokud to nejde, nechte jej na neznámé prostředí postupně zvyknout. K tomu pomůže i oblíbená hračka.

 

Náš tip: Plyšové hračky mají pro děti nadpřirozený význam. Jsou hebké a jemné. Dá se s nimi krásně mazlit, a tak dětem ve smutku z odloučení často pomáhají víc, než si myslíme. Podobný efekt mají i hadrové panenky, které si oblíbí nejmenší dívenky.

Nezapomeňte pocitům dítěte naslouchat a chvalte ho za každý samostatný krok. Zároveň mu dejte najevo, že za vámi smí kdykoliv přijít.

Často kladené otázky k separační úzkosti

Je běžná i separační úzkost u starších dětí?

Objevit se může i dětí u školního věku a pojit se může s nejistotou a změnami, které dítě prožívá. Pokud přetrvává i v tomto období, nejde již o fyziologický stav. U dětí je pak nutné zvážit, jestli nejde o separační úzkostnou poruchu. 

Může se objetit separační úzkost u dospělých?

Ano. Souvisí se strachem z odloučení od svých milovaných (manžela, přítele, dětí, rodičů). Dochází k němu například, když děti „vyletí z hnízda“, partner odjede na služební cestu nebo se rodina přestěhuje. 

Ovlivňuje separační úzkost spánek?

Zejména v batolecím období se může objevit separační úzkost v noci. Dítě se budí s pláčem, nemůže usnout samo nebo se bojí usnout. 

Co je separační úzkostná porucha?

Separačně úzkostná porucha (SAD) znamená prožívání nadměrného strachu a úzkostí. A to buď při reálném nebo potenciálním odloučení od domova nebo od lidí, ke kterým má člověk vybudované silné citové pouto.

Pokud máte psychycké problémy nebo potřebujete zkrátka poradit. Podívejte se na specialisty a online spycholterapeuty z Hedepy.cz.

Zdroje informací:

EvaKiedroňová. Blog. Co je to separační úzkost a jak ji zvládnout? [online] Eva Kiedroňová. Poslední změna 21.12. 2020. [Cit. 9. 9. 2023]. Dostupné z: https://evakiedronova.cz/co-je-to-separacni-uzkost/

zdravi.euro.cz. Blog. Separační úzkost je přirozenou dětského součástí vývoje. Jak se projevuje? [online] Barbora Kubešová. Poslední změna 29. 11. 2019. [Cit. 9. 9. 2023]. Dostupné z: https://zdravi.euro.cz/clanky/separacni-uzkost-priciny-projevy-jak-zvladat/

Zopadesign. Blog. Separační úzkost u nejmenších: Jak porozumět strachu z oddělení? [online] Redakce. Poslední změna 12. 9. 2023. [Cit. 14 .9. 2023]. Dostupné z: https://zopadesign.com/cs/blog/separacni-uzkost-u-nejmensich-jak-porozumet-strachu-z-oddeleni/

Priznaky-projevy. Blog. Separační úzkostná porucha (SAD) - příznaky, projevy, symptomy, příčina, léčba, diagnostika [online] MUDr. Eliška Konupková. Poslední změna 2. 2. 2017. [Cit. 14. 9. 2023]. Dostupné z: https://www.priznaky-projevy.cz/psychiatrie-sexuologie/1321-separacni-uzkostna-porucha-sad-priznaky-projevy-symptomy

mh.cz - Separační úzkost

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.