Hračky na dovolenou

Plánování dovolené s dětmi může být vzrušující, ale také přináší určité výzvy. Ať už jde o krátký výlet nebo dlouhý odpočinkový pobyt. Jednou z otázek, kterou si jako rodiče kladete, je, jaké hračky na dovolenou vzít s sebou? Čím více dětí máte, tím je úkol složitější. Abychom vám vaše dilema ulehčili, máme pár užitečných tipů, které zaručeně zpříjemní dovolenou nejen vašim dětem, ale i vám samotným.

Obsah:

Co dětem udělá největší radost?

Rozhodování, které hračky na dovolenou vzít, a které nikoliv, není lehké. První volba bude jasná. Vyberete to, co vaše děti baví nejvíce. Zároveň musí jít o hračku, která bude praktická vzhledem k tomu, kde ji budete využívat. Také je ideální pohlédnout na její velikost. Celou dětskou kuchyňku nebo ponk byste jen těžko do kufru zabalili. 

Jelikož je každé dítě jedinečné, zájmy se liší. Ať už jde o stavebnice, autíčka, panenky, plyšáky nebo postavičky a superhrdiny, vymyslete to nejschůdnější řešení. Zkuste si s nimi o tom, co si chtějí vzít, popovídat. Zapojte je do plánování výběru hraček i oblečení. Tím, že jim dáte svobodnou volbu, se budou cítit více zapojené a nadšené. To může přispět k jejich celkovému uvolnění a pocitu klidu.

Stanovte si hračkový rozpočet

Kolik hraček s sebou zabalit? Závisí to především na tom, kam jedete, kolik jich budete potřebovat a kolik jich s sebou uvezete. Jestliže cestujete autem, máte mnohem více svobody a možností. Záleží ovšem na tom, kolik dětí máte. A pokud každé dítko bude preferovat svou vlastní hračku a nedohodne se na žádné společné, bude to složitější. Abyste se vyhnuli pozdějšímu hašteření a nespokojenosti, určete si na začátek maximální počet hraček, které si každý vybere. 

Opravdu jich tolik potřebujete?

Určitě jste prozkoumali místo, kam jedete. Jedete do baby-friendly hotelu nebo penzionu s dětským koutkem? Pak vemte hraček jen poskrovnu. Vystačíte si s maličkostmi do auta, autobusu, vlaku, letadla. Pak můžete využít toho, co se nabídne v místě vašeho ubytování. Děti zajisté rády prozkoumají něco neokoukaného. 

A výhercem se stává… hračka, která zabaví co nejdéle

Váháte mezi více variantami a nemůžete se ani za nic rozhodnout? Zamyslete se, na jak dlouho konkrétní hračka vaše dítko zabaví. Také vám pomohou praktické faktory, jako je skladnost a omyvatelnost, dále jak bude těžká, a jak ji využijete na konkrétních místech. 

Plyšový méďa působí uklidňujícím dojmem, je parťákem na spaní a mazlení. Na druhou stranu není vhodný do bazénu, písku nebo ven, protože se hůře udržuje v čistotě. Výborné jsou naopak nafukovací hračky, které jsou lehké a ve vyfouknutém stavu ubírají jen málo místa. Využijete je k zábavě nejen ve vodě, ale i k dalším hrátkám. Oblíbené jsou různé hlavolamy nebo magnetické stavebnice, jako je Rubikova kostka apod.

Vyberte hračky a hry pro společnou zábavu

Zahrát si společně s dětmi a užít si tak dovolenou naplno, je skvělý nápad. Společné chvíle u sportovní zábavy si vychutnáte například s míčem, frisbee, na kolech, koloběžkách a dalšími venkovními hrami. Co zabaví všechny společně, jsou deskové a společenské hry. Karty nabízejí skvělou zábavu pro celou rodinu a vytvářejí nezapomenutelné společné okamžiky.

Zábavu volte podle místa, kde budete trávit nejvíce času

Plánujete dovolenou u moře, v horách nebo ve městě? Podle toho se dále odvíjí, jaké hračky si pro tu nejpestřejší zábavu vybrat.

U moře

Voda, pláž a písek, případně kamínky. Tam na vaše děti čeká ohromná zábava. Naberte s sebou kyblíky, lopatičky, formičky. Nejmenší děti se perfektně zabaví a zároveň u toho budou rozvíjet svou jemnou i hrubou motoriku a fantazii. Ve vodě nadšeně využijí nejen nafukovací hračky do vody, kyblíčky, misky, hrníčky a pistolky. Nezapomeňte také na plavecké pomůcky, jako jsou kruhy a rukávky. Potápěčské brýle a šnorchl jsou výbornou zábavou, pokud máte větší děti, které si chtějí vychutnat podmořský svět.

Na horách 

Aktivity v přírodě jsou velmi oblíbené. Vzít s sebou můžete různé sportovní hračky jako míč, frisbee, ringo, badminton. Jestli patříte k nadšeným cyklistům, zábavu si užijete i na kolech. Taková „hračka“ zajisté zabaví. 

Společný čas nade vše

Spolu s dětmi strávíte čas nejen venkovními aktivitami, ale v případě nepřízně počasí můžete podniknout spoustu zábavy i pod střechou. Oblíbené jsou společenské a deskové hry. Nechce se vám s sebou tahat nic velkého? Kompaktním řešením jsou například hry Spot it, které se vejdou do malé kapsy zavazadla nebo batůžku. S dětmi školního věku si zahrajte Město, jméno, zvíře, věc. Je to výborná hra, ke které stačí jen papír a tužka. Praktické jsou i karetní hry jako Uno nebo Kvarteto. Pro nejmenší doporučujeme nestárnoucí pexeso.

Nápady na hračky na cesty pro zkrácení dlouhé chvíle 

Cestování bývá pro dětičky náročné, a tak je důležité mít u sebe různé pomocníky. Ať už jde o dobré jídlo, pití nebo mlsání. Užitečné jsou i hračky a hry, které jim zkrátí čas a pomohou jim překonat nepohodlí dlouhého sezení. Vděčný je i poslech audioknih a pohádek, protože u toho jde odpočívat, zavřít oči a utlumit zorné pole. To se hodí zejména, když je dětem v autě zle a trpí kinetózou. 

Ve vlaku nebo v letadle, kde nemusí sledovat cestu tak pečlivě, jim můžete nabídnout vybarvování omalovánek nebo kreslení. Mít s sebou deníček nebo skicák je skvělé, protože si do něj mohou kreslit nebo zapisovat zážitky z dovolené. 

Ať už jedete pod stan nebo moři, společenské hry jsou sázkou na jistotu. V žádném dětském batůžku by neměla chybět ani oblíbená dětská knížka, která rozvíjí nekonečnou dětskou představivost.

FAQs:

Jaké hračky vzít dětem k moři?

Závisí na preferencích dítěte a na prostorových možnostech. Nejlepší jsou malé hlavolamy, pop it a cestovní balení stavebnic. K oblíbeným patří nafukovací hračky, se kterými si děti u vody parádně vyhrají. 

Co vzít na dovolenou a batoletem?

Kromě všech potřeb a pomůcek pro osobní hygienu a spánek, vezměte i jeho oblíbené rozvojové hračky. Vybírejte s ohledem na to, jaký zájem o ně má. Opět bude rozhodující volit podle prostorových možností.

Co vzít dětem na pláž?

Děti si na pláži vyhrají zejména s pískem a kamínky. Vezměte s sebou kyblíky, lopatky, bábovky. Nezapomeňte ani na knížky a omalovánky. 

Jak zabavit děti v letadle?

Do letadla se hodí přenosné a malé hračky. Logické hry, hlavolamy, magnetické stavebnice, puzzle a figurky, panenky nebo oblíbené autíčko. Vybírejte s ohledem na to, se kterou hračkou si dítě hraje nejraději a zároveň si s ní jde hrát na místě (v rámci stolečku). 

Zdroje:

Medvidkovehracky.cz. Blog. Hračky na dovolenou, které vaše děti zabaví [online] Medvidkovehracky.cz. Poslední změna 18.7.2016. [Cit. 27.7.2023]. Dostupné z: https://www.medvidkovehracky.cz/blog/hracky-na-dovolenou/

Smarťáček.cz. Rádce. Čeká vás dovolená nebo prázdniny u babičky? Poradíme, jaké hračky přibalit do batůžku [online] Redakce. Poslední změna 13.4.2021 [Cit. 27.7.2023]. Dostupné z: https://www.smartacek.cz/blog/jake-hracky-sbalit-na-dovolenou

 

mh.cz - Hračky na dovolenou

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.