Jak vytrhnout mléčný zub?

Pojďte si s námi zahrát příběh plný zoubkového dobrodružství, ve kterém vaše děti strach z trhání mléčných zoubků nepoznají. S touto událostí se pojí spousta emocí – od radosti, že se něco nového děje, po obavy, že to bude bolet. Pro nás rodiče jde do jisté míry o stres z toho, abychom, když přijde na věc, správně zakročili a svému dítku pomohli. Pokud tápete, jak vytrhnout mléčný zub, poradíme vám. Zároveň vám ukážeme, jak se z toho může stát pohádkový příběh plný napětí a dobrodružství. 

Obsah:

Kdy je ten pravý čas vytrhnout první zub?

První mléčné zoubky vyraší na povrch v prvních měsících života miminka. Někdy každý z nich roste s velkým pláčem a trápením, jindy se v puse množí jako houby po dešti. Mezi růstem prvních zoubků a jejich ztrátou není až tak velká časová prodleva. Mléčňáky začínají přirozeně vypadávat v období kolem 6. a 7. roku života. Na povrch se pro změnu dostávají zuby druhé, dospělé. 

Proces vypadávání všech 20 mléčných zubů bude dlouhý, potrvá většinou až do 12. roku. Že už ta chvíle nastala poznáte obvykle podle viklajícího se nebo bolestivého spodního řezáku. Jeho místo nahradí dospělý řezák ve zhruba 8 letech. Zajímavé je, že dole zoubky vypadávají od špičáků k šestkám, nahoře jsou první na řadě šestky, pětky a nakonec špičáky.

Vypadne sám, nebo ne?

Kořeny zubů postupně zanikají a tak zuby sedí už jen v samotné dásni. Po vyviklání obvykle vypadnou samy. Proces jde urychlit například kousnutím do jídla, ale většinou trvá několik dnů od začátku viklání, než vypadne. Děti se zejména prvního vypadnutí zoubku mohou obávat, protože si myslí, že to bolí. 

Nejlepší je, aby si dítě vyviklalo zub samo. Hrát si s ním pomocí jazyka často bohatě stačí. Někdy se zase hodí nabídnout dítku kapesníček, který si položí na zoubek, uchopí ukazováčkem a palcem a bude viklat zepředu dozadu. To je zaručený způsob, jak si vytrhnout zub doma. Pokud to nejde nebo to nechce udělat samo, můžete mu stejným způsobem pomoci vy. Co když se ale bojí, nechce si na zub nechat ani sáhnout a vy máte strach, že jej ve spánku sní?

Trápení a bolest odnese Zoubková víla 

Aby se na vypadávání mléčných zubů děti doslova těšily, můžete je navnadit příběhem o Zoubkové víle. Nejen, že dětem pomůže překonat strach, ale budou se dokonce těšit z odměny. Jaká bude, je jen na vás. Zoubek pod polštářem se v noci promění na penízek nebo hračku. Příběh navíc můžete použít v jejich prospěch. Jak? Povzbudit je tím, že jim Zoubková víla vzkazuje, jak se mají o své zoubky starat. 

V následujících řádcích si přečtěte příběh Zoubkové víly, který si klidně upravte podle sebe:

Před dávnými časy, kdy svět byl ještě plný zázraků a kouzel, žila v malé lesní chaloupce Zoubková víla. Byla to malinká víla s jiskřivýma očima a úsměvem, který rozzářil celý les. Měla za úkol pomáhat dětem pokaždé, když se jim začal viklat jejich mléčný zub. Když dostala zprávu, že se taková událost děje, spěchala na pomoc, aby děti utišila svou přítomností, kouzelným zpěvem a veselým smíchem.

Pokaždé, když jí dítě předalo svůj zoubek, zazářila radostí. Ona je na oplátku za jejich odvahu odměnila korálkem. Viděla, jak se děti usmívají a těší se na další setkání s ní. Jejich korálky se střádaly, a když jim vypadl poslední zoubek, měly z nich celý korálkový náhrdelník. Děti malými krůčky překonávaly svůj strach a čekaly s netrpělivostí, až se jim začne viklat další mléčný zub, který budou moci Zoubkové víle darovat.

Jednoho dne, když se Zoubková víla vrátila do své chaloupky, objevila něco neuvěřitelného. Na okně stál dopis psaný tím nejkrásnějším rukopisem. Byl to dopis od dítěte, které jí vděčilo za veškerou odvahu a podporu. Děkovalo jí za korálky a náhrdelník, který teď pyšně nosilo jako odvážný zoubkový hrdina.

Její srdce se naplnilo radostí. Věděla, že její práce má smysl, že pomáhá dětem a motivuje je k vytržení zoubku. Každý korálek a každý dopis byl důkazem, že se nemusíme bát změn a nových výzev, protože je kolem nás kouzelný svět, který nás za odvahu odmění.

A tak Zoubková víla pokračovala ve své práci, cestovala po lesích, dodávala dětem odvahu a sbírala korálky, které pak dětem dávala. Její dílna byla plná třpytících se pokladů, ale tím největším byla radost, kterou dětem mohla přinést. 

A co se s korálky a Zoubkovou vílou vlastně stalo? Tento příběh pokračoval z pokolení na pokolení. Zoubková víla se stala symbolem odvahy a dobrodružství všech dětí. A tak i dnes, když si dáš svůj mléčný zoubek pod polštář, Zoubková víla tě odmění. Jak to dělá, to nikdo neví. Je přece kouzelná!

Náš tip: Péči o zoubky můžete umocnit pomocí her a zubařských setů, které jsou vhodné už od 3 let. 

Jak vytrhnout mléčný zub krok za krokem

Abychom znali přesný postup trhání mléčného zoubku včetně následné hygieny, pojďme si to shrnout. Přece jen po zoubku zůstane dírka a nechceme, aby se tam zahnízdila jakákoliv infekce. 

  1. Vyzkoušejte se, že se zub dostatečně viklá. Poproste dítko, aby se ho dotlo jazykem nebo si to ověřte dotykem sami. 
  2. Domluvte se, jak vytržení provedete. Nechte dítě, aby si se zoubkem pohrávalo jazykem samo. Nebo mu dejte něco tvrdého na skus, což může pomoci urychlit proces, jak si vytrhnout zub. 
  3. Pokud by chtělo vaši asistenci, nachystejte si čistý kapesník nebo obvazové krytí a umyjete si ruce mýdlem. 
  4. Kapesník položte na zoubek, uchopte jej ukazováčkem a palcem a jemně viklejte dopředu a dozadu spolu s jemným tahem směrem ven, dokud se zoubek z dásně zcela neuvolní.
  5. Zoubek schovejte pro Zoubkovou vílu a ranku ošetřete. Pusinku stačí vypláchnout studenou vodou. Pokud chcete zastavit krvácení, zmuchlejte do mezery kousek sterilního krytí a nechte na chvilku zkousnuté.

Dokud se ranka nezacelí, dodržujte režimová opatření. Nabízejte spíše vlažné (nikoliv horké) pokrmy i nápoje. Vhodné jsou nanuky – výborná odměna! Vyhýbejte se dráždivým a kořeněným pokrmům. Ranku kontrolujte. Kdybyste pozorovali známky zánětu, jako je otok, zarudnutí nebo hnis, vyhledejte lékaře. 

Teď už víte, jak vytrhnout zub bez bolesti a zbytečného pláče. A nezapomeňte, čištění zoubků nesmíte vynechat ani po vytržení. Dávejte však pozor, aby se ranka nešetrným drhnutím zbytečně neotevírala.

Podívejte se i na článek: Jak vypadá zubní kaz a buďte v obraze.

FAQs:

Jak vyndat viklající se zub?

Když se zub začíná viklat a je téměř volný, nejlepší je nechat ho vypadnout přirozeně. Pokud zub způsobuje nepohodlí nebo bolest, můžete k opatrnému vyjmutí použít sterilní ubrousek nebo kapesník. Nikdy zub netrhejte násilím nebo nevhodnými nástroji.

Jak vypadá mléčný zub?

Mléčné zuby jsou menší a světlejší než zuby dospělé. Obvykle mají výrazně bílou barvu a díky většímu obsahu minerálů také měkčí sklovinu.

Co dělat, když se kýve mléčný zub?

Když se mléčný zub kýve, je to normální součást vývoje. Dětský chrup brzy nahradí ten dospělý. Doporučuje se, aby si dítě samo zub netrhalo, protože to může vést ke zbytečné bolesti nebo infekci. Nechte spíše zoubek několik dní vyviklat. Pokud se objeví komplikace nebo se zdá, že se zub viklá příliš dlouho, obraťte se na zubního lékaře.

Zdroje:

Zdravi.euro.cz. Články. Mléčné zuby. Víte , kdy vypadávají a jak se o ně starat? [online] Pavlína Široká. Poslední změna 11.3.2020. [Cit. 27.7.2023]. Dostupné z: https://zdravi.euro.cz/clanky/mlecne-zuby/

Kings.cz. Magazín. Jak vytrhnout mléčný zub? [online] Kings.cz. Poslední změna 29.3.2022. [Cit. 27.7.2023]. Dostupné z: https://www.kings.cz/magazin/jak-vytrhnout-mlecny-zub/

mh.cz - Jak vytrhnout mléčný zub

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.