Co na afty u dětí

V dětském světě jsou radost, hravost a objevování nových věcí nedílnou součástí každodenního života. Nicméně, společně s těmito radostmi mohou přijít i nepříjemné zážitky, jako jsou afty u dětí. 

Afty, malé bolestivé vřídky, které se objevují na jazyku, v ústech, na dásních či v krku, dokážou způsobit vašim ratolestem nemalé potíže. Náš článek vám představí vše důležité, co o aftech u dětí potřebujete vědět, a jak jim předcházet.

Obsah

Co jsou afty u dětí a proč vznikají?

Afty, známé také jako aftózní stomatitida či zánět dutiny ústní, jsou malé bolestivé vřídky, které se obvykle objevují na jazyku či na jeho hranách, kdekoli na vnitřní straně retní sliznice, na měkkém patře, na dásních nebo dokonce v krku. Dokážou potrápit dospělé i děti a u většiny osob se objevují opakovaně.

Tyto bolestivé vřídky mohou být způsobeny různými faktory, včetně slabé imunity, nedostatečného spánku, stresu, alergií či poranění dutiny ústní (např. kartáčkem, příborem, rovnátky). Jsou také spojeny s nedostatkem vitamínů, zejména vitamínu B12 a železa (ale také vitamínu C, zinku, vápníku nebo kyseliny listové).

Nezanedbatelným faktorem však může být i nesprávná a nedostatečná ústní hygiena a u dětí také používání nekvalitních hraček, které mohou být zdrojem různých bakterií a virů.

Jak se afty u dětí projevují

Afty se projevují jako malé bílé nebo šedé vřídky obklopené rudým okrajem. Dokážou pěkně potrápit, jelikož bývají velmi bolestivé a mohou způsobovat nepříjemné pocity při žvýkání, mluvení nebo dokonce při polykání. 

Afty se často objevují u dětí ve věku od 1 do 5 let, kdy jsou děti nejvíce náchylné k infekcím a nemocem. Nicméně, mohou se vyskytnout i u starších dětí a adolescentů, zejména pokud mají oslabenou imunitu nebo jsou vystaveny vysokému stresu. 

Samy o sobě afty škodlivé nejsou, děti s afty jsou však často podrážděné nebo neochotné jíst a pít kvůli bolesti. U malých dětí tak musíme ohlídat a zajistit přísun tekutin, aby nedošlo k dehydrataci organismu. 

A co afty u dětí a teplota? Ano, i to se může stát, a to zejména u dětí ve věku 1. až 3. roku života. V takovém případě je problém vhodné řešit s odborníky (s pediatry), kteří rozpoznají, zdali se opravdu jedná o afty, a doporučí vám vhodné léčivé přípravky. 

Obecně platí, že je důležité věnovat pozornost tomu, jak se dítě cítí a jaké má příznaky. V případě, že se afty často opakují nebo jsou doprovázeny dalšími symptomy, je vhodné tuto problematiku konzultovat s lékařem.

Jak se bránit 

Pokud chceme předejít tomu, aby dítko nemělo potíže s afty, je dobré dodržovat určitá pravidla a myslet na prevenci. 

Důkladná ústní hygiena: Ujistěte se, že vaše děti pravidelně čistí zuby. Čistota ústní dutiny může pomoci snížit riziko vzniku těchto nepříjemných puchýřků.

Omezte používání hraček do pusy a pořiďte si kvalitní hračky: Děti mají tendenci vše ochutnat a pokusit se o zkoumání světa okolo sebe i prostřednictvím úst. Pokud je to možné, omezte kontakt dětí s hračkami, které mohou být snadno kontaminovány bakteriemi a viry. Investujte do kvalitních, bezpečných hraček, které jsou vyrobeny z nezávadných materiálů a neobsahují toxické látky. 

Péče o imunitu: Je důležité zajistit, aby děti dostávaly vyváženou stravu bohatou na vitamíny a minerály. Zahrnutí ovoce, zeleniny, celozrnných produktů a zdravých tuků do stravy může posílit imunitní systém dítěte. Důležité je také zajistit dostatek spánku a pravidelnou fyzickou aktivitu, která podporuje zdraví imunitního systému.

TIP: Pro ty nejmenší doporučujeme nešetřit zejména na hračkách a pomůckách, jako jsou kousátka. Vyberte si taková, která lze dezinfikovat ve vroucí vodě. Zajímat by vás mělo také bezpečné provedení.

Léčba afty u dětí

Pokud vaši ratolest bolavý puchýřek přeci jenom postihl, inspirujte se některými účinnými metodami léčby, které mohou pomoci zmírnit bolest a urychlit hojení:

  • Gely a přípravky na léčbu aftů

Zaměřte se na speciální gely a přípravky určené pro léčbu aftů u dětí. Tyto přípravky obsahují účinné látky, které snižují bolest a podporují hojení. Je důležité vybírat produkty vhodné pro věk dítěte a konzultovat jejich použití s lékařem či lékárníkem. Přečtěte si například zde, o jaké konkrétní přípravky se jedná. 

  • Ústní roztoky a oplachy

Oplachování úst solným roztokem nebo speciálními ústními vodami může pomoci udržovat ústní dutinu čistou a snižovat zánět v místě aftů. Doporučuje se oplachování úst několikrát denně, zejména po jídle.

  • Omezení dráždivých potravin

Je vhodné omezit konzumaci dráždivých potravin a nápojů, jako jsou kyselé šťávy, citrusové plody, kořeněná jídla nebo sladkosti. Tyto potraviny mohou dráždit aft a sliznici. Jídlo, které podáváte dítěti, by mělo být vlažné (ne horké!) a nejlépe rozmixované.

  • Pravidelná hydratace

Zajistěte, aby dítě dostávalo dostatek tekutin, zejména vody či čaje. Pravidelná hydratace pomáhá udržovat sliznici ústní dutiny vlhkou a podporuje přirozené hojení aftů. 

Léčení aftů u dětí vyžaduje trpělivost a péči, ale správný přístup a vhodné léčebné metody mohou pomoci vašemu dítěti rychleji se uzdravit a minimalizovat nepříjemné příznaky. Hojení může trvat 5 až 14 dní v závislosti na velikosti a počtu vřídků.

Afty a babské rady 

Existuje několik osvědčených přírodních metod, jak porazit afty a ulevit si.

Například bylinky jako heřmánek a šalvěj mají úžasné protizánětlivé účinky. Pro zklidnění bolestivých míst můžete vyzkoušet vyplachovat ústa dětí odvarem z těchto bylin. 

Další babskou radou je použití včelích produktů. Včelí med a propolis jsou pro afty jako stvořené. Již naše prababičky znaly jejich léčivé účinky. Med má skutečně antibakteriální vlastnosti, zatímco propolis obsahuje polyfenoly, které jsou velmi ceněny i dnešní lékařskou vědou. Produkty s propolisem pomáhají zklidnit bolavou sliznici a zároveň ji dezinfikují. 

Cucání kostek ledu zas může přinést dočasnou úlevu od bolesti. Stačí jednoduše nechat děti cucat kousek ledu, ať si s ním pohrají v ústech.

Zdroje:

https://sancedetem.cz/o-cem-se-mluvi/afty-u-deti-se-mohou-projevit-i-zvysenou-teplotou-jak-je-lecit

https://www.nutriklub.cz/clanek/afty-u-deti

https://zdravi.euro.cz/clanky/afty-u-deti-priznaky-lecba/

Co na afty u dětí

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.