Vítejte na Baby Shower: oslavte budoucí maminku a miminko

Baby Shower, jinými slovy večírek na počest budoucí maminky a očekávaného miminka,  je krásná a jedinečná příležitost, která se u nás těší čím dál tím větší popularitě. Jedná se o skvělou příležitost pro už skoro novopečenou maminku, která může oslavit narození svého děťátka v obklopení svých nejbližších přítelkyň.

Pokud plánujete uspořádat tuto úžasnou událost, máme pro vás pár tipů a nápadů, jak udělat z večírku pro těhotné nezapomenutelný zážitek. Zaměříme se na příklad na tipy na dárky pro miminko a maminku, výzdobu a hry.

Obsah:

Co je Baby Shower?

Jak již bylo zmíněno, pojmem Baby Shower se rozumí oslava pro budoucí maminku a její miminko. Tato party pochází původně z USA a stejně jako koncept rozlučky se svobodou se rychle šíří napříč světem a sklízí přitom ohromný úspěch - zejména mezi ženskou populací.

Jedná se totiž o událost, jejíž hlavním cílem je setkání těch nejbližších žen kolem nastávající maminky  (jedná se o kamarádky, maminku těhulky, sestry, tety, sestřenice, apod.), a to zhruba 4-3 týdny před porodem.

Obvykle se jedná o velmi milé, příjemné a ženské posezení, během kterého může oslavovaná těhulka probrat se svými nejbližšími všechny věci týkající se jejího těhotenství, miminka, přípravy na porod či mateřství. Hlavním záměrem je prostě užít si naplno společnost budoucí maminky. Kdo ví, kdy bude mít po porodu zase čas na společné setkání… 🙂

Tuto párty připravují pro těhulku většinou její nejbližší kamarádky a často neprozradí mnoho detailů, aby měla budoucí maminka krásné překvapení. Není to však psané pravidlo - budoucí maminka se klidně může rozhodnout si oslavu zorganizovat sama. 

Součástí oslavy je dávání dárků mamince a jejímu budoucímu miminku, nesmí chybět ani občerstvení, výzdoba, ale také focení či hry.

Ideální místa pro oslavu Baby Shower 

Jste to právě vy, na koho padla příprava této speciální oslavy a vy si nevíte rady, kde ji uspořádat? Nemusíte zoufat. Existuje totiž mnoho krásných míst a záleží jen na vás, jakou chcete mít na oslavě atmosféru. 

Je zcela běžné, že se Baby Shower pořádá doma u budoucí maminky. Pár týdnů před porodem může být pro těhulku jakákoliv větší aktivita velmi náročná a stresující. Uspořádáním oslavy v pohodlí domova tak zajistíte, že se maminka bude cítit bezpečně a příliš se neunaví.

Pokud se chcete zbavit starostí se zajištěním občerstvení, zvolte restauraci či kavárnu, kde je příjemné posezení a vhodný výběr jídla. S obsluhou můžete navíc domluvit překvapení jako dortík nebo decentní výzdobu stolu.

Jestliže má vaše kamarádka porodit v období jara nebo léta, tak máte vyhráno! Skvělým místem, kde oslavit Baby Shower během teplých dnů, je například zahrada či park. Posedět můžete na terase nebo uspořádat piknik. V takovém případě však nezapomeňte na pohodlné polštářky na sezení a deku, kdyby se posezení protáhlo a venku začala být zima.

Myslete i na výzdobu

Aby měla oslava jedinečnou a roztomilou atmosféru, určitě nezapomeňte na výzdobu. Pokud znáte pohlaví miminka, potom tuto skutečnost určitě využijte a připravte dekorace v barvičce, která bude správně princeznovsky růžová nebo chlapečkovsky modrá. 

Neznáte pohlaví nebo se chcete vyhnout genderovým předsudkům? Poté zvolte mix těchto barviček a nebo se nebojte sáhnout po jakýchkoli jiných. Velmi dobře a vkusně působí například ty pastelové.

Jestliže jste tak daleko a znáte dokonce jméno ratolesti, bude velmi dojemné, pokud připravíte nápisy jako například: Brzy se nám narodí … (jméno miminka)! nebo Čekáme … (jméno miminka).

Inspirací pro výzdobu oslavy Baby Shower je plný internet. Nic nezpestří vaši oslavu tak, jako nafukovací girlanda, která se postará o wow efekt a vytvoří vkusné zátiší pro společné fotky. 

Na výzdobu se vám mohou také hodit:

  • květiny
  • konfety a balónky
  • balónky ve tvaru písmen
  • ubrousky
  • papírové košíčky na muffiny

Tipy na dárečky pro miminko

Jedním z hlavních bodů oslavy je bez pochyb dávání dárečků miminku a budoucí mamince. 

TIP: Pokud se vás sejde více, na společný nezapomenutelný dárek se můžete složit. Jestliže preferujete variantu, kdy přinese každý dárek za sebe, doporučujeme domluvit se dopředu, aby se nestalo, že se dárečky budou opakovat.

A co vhodného koupit miminku? Nápadů je celá hromada. Tady jsou některé z nich: 

  • Hračkami pro miminko určitě nic nezkazíte. Je však potřeba vybírat je velmi pečlivě. Miminko si vystačí s jednoduchými hračkami, ale brzy začne preferovat různé tóny, zvuky a interaktivní hračky, které rozvíjejí jeho pozornost, zručnost, pohybové dovednosti a myšlení.
  • Montessori hračky - hit dnešní doby neboli vzdělávací hračky (nejčastěji z přírodních materiálů), které vzdělávají děti od útlého věku a pomáhají rozvíjet logické uvažování, kreativitu, jemnou motoriku, pozornost a další.
  • Hrací deky - přináší pohodlí, bezpečí a rozvoj smyslů. Hrací deka není jen místem pro odpočinek, ale také zábavným prostorem, kde může miminko objevovat svět
  • Lehátka pro miminka - multifunkční produkt pro relaxaci, hraní a spinkání
  • Kolotoče nad postýlku - kouzlo a zábava přímo v dětské postýlce. U nás najdete široký výběr
  • Fotorámeček s otisky ručičky a nožičky

 

Tipy na dárky pro novopečenou maminku

I když je miminko v centru pozornosti, bude od vás velmi milé, když pomyslíte na maminku a také ji obdarujete něčím hezkým.

My doporučujeme například:

  • kvalitní kosmetiku
  • stylové tričko na kojení
  • šperk na památku
  • poukaz na masáž či jiný zážitek
  • fotoalbum
  • dárkový kupón k fotografovi
  • atd. 🙂

Inspirovat se můžete například na Instagramu, oblíbenými čerstvými “insta mamas” jsou @acupofstyle, @mamadomisha nebo například @shopaholicnicol.

Ideální hry na Baby Shower

Není na škodu si posezení zpestřit a vymyslet pro budoucí maminku a hosty oslavy zábavu. Toto jsou oblíbené aktivity:

Hádání baby fotografií

Ukažte hostům baby fotky rodičů budoucího dítěte a nechte je hádat, kdo je na fotografii.

Každý host napíše svůj odhad na lístek papíru vedle čísla fotografie. Na konci hry zjistěte, kdo měl nejvíce správných odpovědí a udělejte mu malý dárek.

Kvíz o budoucím miminku

Připravte kvíz s otázkami týkajícími se budoucího miminka, rodičů a těhotenství. Otázky mohou zahrnovat informace o předpokládaném termínu porodu, oblíbených jménech pro dítě, prvním slovíčku, komu se bude podobat apod. Hosté napíší své odpovědi a po dokončení kvízu se správné odpovědi přečtou. Věřte nebo ne, ale všichni se budou skvěle bavit.

Návrh dětského oblečení

Vezměte bílé dětské body a textilní fixy nebo barevné nášivky a nechte hosty navrhnout vlastní design dětského oblečení. Hosté mohou vytvářet vtipné, kreativní nebo sentimentální designy. Po dokončení návrhů může těhotná maminka vybrat svůj oblíbený design a jeho tvůrci udělit malý dárek.

Přáníčka pro maminku a miminko

Potřebovat budete jen psací potřeby a papír, zbytek bude na ostatních. Cílem této aktivity je napsat vzkaz, který zůstane budoucí mamince a miminku na památku. Vzkaz můžete připnout na nástěnku nebo pověsit kolíčky na provázek.

Vítejte na Baby Shower: oslavte budoucí maminku a miminko

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.