Jak na výběr nejlepší interaktivní hračky – rady a tipy

Hračka je pro dítě neopomenutelnou součástí bytí. Zabaví jej a dává mu prostor k rozvoji v mnoha oblastech. Interaktivní hračky mají obrovský potenciál zaujmout na první setkání. A ještě mnohem víc. Ale jak vybrat nejlepší interaktivní hračku zrovna pro vaše dítko? A čím jsou tyto hračky jiné?

Obsah:

Co jsou vůbec interaktivní hračky

Jde o docela moderní výdobytek. Takové hračky vykazují určitou interakci, tj. vzájemné působení mezi dítkem a hračkou a naopak. Dítě může při hraní zažívat jejich odpověď buď na základě vydávaného zvuku, příkazu, gestikulace, zmáčknutí tlačítka nebo doteku. 

Interaktivní hračky, nebo také robotické hračky, se mohou pohybovat, vydávat zvuk nebo svítit. Některé jsou dokonce programovatelné. Právě tímto si dokáží získat pozornost vašeho dítěte. 

Co vlastně může taková hračka dítěti nabídnout? Zlepšování senzomotorických a smyslových dovedností nebo kognitivních funkcí. Dále rozvoj tvořivosti a abstraktního myšlení. Samozřejmě nepokulhávají v oblasti rozvoje technických a vědeckých dovedností. 

Jak vybrat nejlepší interaktivní hračku podle věku

Ať už se jedná o jakoukoliv hračku, měli bychom vždy brát ohled na doporučený věk dítěte. Toto doporučení výrobce často odpovídá stupni psychomotorického a fyzického vývoje dítka. U menších dětí do tří let také bereme ohled na jeho bezpečí. 

Interaktivní hračky zaujmou každou věkovou skupinu již od kojeneckého věku. Při jejich výběru se můžeme zamyslet nad tím, co chceme, aby naše dítko naučilo. V čem jej má taková hračka posunout dále. Nebo jak chceme, aby s hračkou komunikovalo.

Nejlepší interaktivní hračky pro nejmenší

Interaktivní a robotickou hračkou můžete zabavit už ty nejmenší. Velmi oblíbené jsou interaktivní stolečky. Ty mají spousta různých funkcí, které dítě přímo pobízí k vyzkoušení. Je to zábavná a přesto vzdělávací hračka. Přináší novou zkušenost v rozvoji motoriky a manuálních schopností. Díky zvukovým melodiím a světelným efektům rozvíjí kognitivní funkce. Zvuky zvířat, první anglická slovíčka, rozpoznávání barev a tvarů nebo počítání. To vše můžete dítku nabídnout v jedné hračce.

Batolátka můžete povzbudit v oblastech cvičení jemné motoriky a koordinaci svalových pohybů. K tomu nejlépe poslouží tahací hračky nebo hračky, které musí tlačit. Příkladem je multifunkční chodítko.

Nejlepší interaktivní hračky pro děti 3+

Čím zabavit děti od třetího roku? To se určitě bude odvíjet od jejich zájmů. Pokud třeba mají rádi hudbu, určitě je můžete potěšit hudebními interaktivními hračkami. Milují zvířátka? Splňte jim sen svým vlastním interaktivním mazlíčkem. Třeba interaktivní pejsek umí po pohlazení udělat to, co živý pes. Tito humanoidní mazlíčci jsou velmi oblíbení. Děti se tak mohou naučit zodpovědnosti a péči o zvířátko s menšími nároky.

Nejlepší interaktivní hračky pro školáky

Školáci se mohou tímto způsobem učit zábavnou metodou. Velmi oblíbené jsou robotické hračky, které reagují na hlasové pokyny, pokyny z ovladače nebo se dají programovat. Děti si tak hravě osvojí základy informatiky. 

Pokud potřebujete děti povzbudit k pohybu, můžete je nevinně motivovat interaktivní pohybovou hračkou či hrou.

Náš tip: Přemýšlíte, jak naučit dítě číst? Skvělým způsobem jsou interaktivní a mluvící knihy.

Nejlepší interaktivní hračka s ohledem na pohlaví a zájem 

Jako rodiče určitě nejlépe víme, co naše dítě nejvíce baví. Udělejme z toho win-win řešení a naservírujme dítku možnost prohlubovat jeho zájmy. 

Holky a kluci mají určitě odlišné záliby. Ty se ale v určitém bodě mohou docela dobře potkávat. Proto existuje spousta interaktivních hraček, se kterými si vyhrají obě pohlaví.

Proč dítěti interaktivní hračku pořídit? 

Spousta důvodů jsme si řekli už v průběhu článku. Pojďme si tedy hezky připomenout, v jakých oblastech vaší ratolesti pomůže růst:

  • Vizuální vnímání,
  • logické myšlení a paměť,
  • představivost a kreativita,
  • taktilní percepce,
  • hrubá a jemná motorika,
  • jazykové dovednosti,
  • sociální dovednosti.

Jak vidíte, důvodů, proč sáhnout po interaktivních a robotických hračkách je dosti. Největším důvodem je však radost pocházející přímo od dětí. Ta rozzářená očka a zkoumavý pohled promluví za vše. Doufáme, že jsme vám pomohli k lepšímu výběru nejlepší interaktivní hračky. Pamatujte – věk, zájmy dítka a oblast, ve které jej chceme posunout dál – to jsou ty hlavní body.

mh.cz - Jak na výběr nejlepší interaktivní hračky – rady a tipy

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.