Vybíráme nejlepší dárek pro kluka – 5leté potěšíte těmito 8 tipy

Tápete, které dárečky vyhoví očekávání vašeho rošťáka? Nemáte hodiny na přemýšlení a vybírání? Nevadí! Proto jsme pro vás připravili článek s tipy na dárek pro kluka 5 let starého. Ať už potřebujete poradit, co koupit na narozeniny, ke svátku nebo k Vánocům. Zvolte si s ohledem na svůj finanční rozpočet.

Obsah

Co 5leté kluky baví?

Autíčka, vlaky, letadla, vrtulníky nebo lodě. Zkrátka všechno, co má kola, lítá nebo pluje. Tím žádný chlapeček nepohrdne. 

Co když ale těchto hraček má spousta? Podívejme se spolu na různé hračky podle kategorií. Co by mu skutečně udělalo radost?

Pohybové hračky jsou nejlepší dárečky

Pohybové činnosti rozvíjí intelekt, jsou zdravé pro tělo a mysl. Ale co, když děti nechtějí sportovat? Pak je potřeba je k pohybu nějak motivovat. Třeba vhodným nástrojem v podobě hračky.

Šlapací motokára G18

Pohyb na čerstvém vzduchu je nad zlato. A motivace? Třeba šlapací motokára? Řádit na ní mohou kluci už od tří let. Na rovném povrchu i na trávníku. Díky nafukovacím kolečkům se terénu nezalekne. 

Rozvoj prostorové představivosti může začít. Řízení motokáry také podpoří pohybovou koordinaci a postřehové reakce. Nastavit si vzdálenost od volantu lze ve dvou stupních, a tím přizpůsobit aktuální výšce dítěte.

Kolečkové brusle 4 v 1

Kolečkové brusle SportTrike využijete od prvních začátků. Pro stabilnější a jistější jízdu si nastavíte kolečka do dvou řad. Když už se na bruslích naučí dobře jezdit, kolečka vrátíte do jedné řady. 

V zimě sundáte kolečkový podvozek a vyměníte za nůž – máte brusle na led. A to není poslední výhoda. Jsou velikostně regulovatelné v rozpětí pěti čísel nohy. Vydrží rozhodně déle než jednu sezonu.

Boxerský set s rukavicemi 

Boxovací stojan s rukavicemi potěší malého bojovníka. Strefovat se do boxerské hrušky a aktivně se jí vyhýbat rozvíjí koordinaci, motoriku, rychlost a obratnost. A hlavně tato zábavná forma vede k aktivnímu pohybu.

Kreativní dárky

Rozvoj fantazie a podpora kreativity jsou pro předškoláky ústřední. Není to závislé jen na papíru a tužce. Naštěstí existuje možnost, jak malého neposedu usadit a k tvorbě ho motivovat. Třeba pomocí stavebnice pro malého kutila. 

Kreativní panel s vrtačkou 

Naučit se kutilství jde i bez ostrého nářadí. Kreativní panel s konstrukčními prvky a vrtačkou na baterky pomáhá rozvíjet zručnost, představivost, motoriku a fantazii. 

Postavit se z ní dají instalace, stroje, budovy, zvířátka, dopravní prostředky, které se skládají z tvarů. Ty se na panel přivrtají pomocí vrtačky nebo zašroubují pomocí šroubováku. Skvělý dárek k narozeninám pro kluka, který bude mít 5 let. 

Společenské hry pro společnou zábavu

Společné chvilky nekoupíte, ty jen darujete. Chcete pořídit originální narozeninový nebo vánoční dárek pro kluka a ještě něco navíc? Tak mu darujte společenskou nebo deskovou hru a hned ji spolu otestujte.

Postřehovka Spot it

Učit se přírodopis jde i zábavnou metodou. Poznat zvířata a různé dinosaury. Tyrannosaurus, Brontosaurus, jelen, lev. Podpoříte soustředěnost, urychlíte postřehové reakce a dáte prostor řečovému vyjádření. 

Kartičky Spot it jsou pro děti od 4 let a do hry se zapojí 2 a 4 hráči. S prostorově úspornou herní sadou o 30 kartičkách nabízí 9 různých her. Díky kompaktnosti je vhodná na cesty.

Krokodýl u zubaře

Rychlá a zábavná hra plná napětí. Který zoubek má krokodýl bolavý? Když se mu ho dotknete, zavře svou tlamu a ruka vám v ní zůstane. Ještě, že je to jen maketa! To ale není jediná varianta hry. 

Hrát se dá hra na reflexy. Mačkat budete postupně za sebou zoubky, které se rozsvítí. Bude se to postupně zrychlovat. A konečně poslední hrou je ta paměťová. Které zoubky se rozsvítí, jsou ty bolavé. Budete si to pamatovat a ošetříte ty správné?

Hry na profese

Být hasičem, policistou, pilotem, prodavačem, doktorem. Každý malý kluk sní o tom, kým jednou bude. Hra na profese je neodmyslitelnou součástí dětské hry. Rozvíjí jeho osobnost a sebepoznání.

Hrajeme si na prodavače

Dětská pokladna s terminálem a potravinami je skvělý způsob, jak se zabavit a vzdělávat. Které dítko si nechce hrát na prodavače?

Pokladna má obrázky s produkty a skutečnou kalkulačku. 

Nechybí ani skenování zboží pomocí čtečky se zvukovým efektem. Pomocí terminálu zaplatíte kartou a mikrofonem přivoláte další posilu k pokladnám. Součástí sady jsou i pohádkové mince a váha.

Sada pro malé policisty

Policejní sada je pro správné kluky. Pro ty, kteří stojí na spravedlivé straně zákona. Aby hra byla co nejvíce autentická, nesmí postrádat policejní odznak, pistoli, obušek, vysílačku, nůž, pouta s klíči nebo píšťalku. 

A protože nepracuje v utajení, je doplněna o policejní bundu a přilbu.

A co vědět k závěru?

Psát bychom mohli mnohem více. Unavovat vás ale nechceme. Věříme, že jste během našli alespoň jeden užitečný tip na dárek pro kluka. 

Nejlepším dárkem je bezpochyby ten, který si děti vyberou samy. Zkuste se zeptat. Děti se rády podělí o své sny. A pak můžete přistoupit k dalšímu kroku a připravit překvapení.

 

mh.cz - Vybíráme nejlepší dárek pro kluka – 5leté potěšíte těmito 8 tipy

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.