Dětské kuchyňky pod lupou. Dřevěná nebo plastová kuchyňka?

Maminky nejsou jediné kouzelnice v kuchyni. Děti také rády hospodaří ve vlastní kuchyňce a často tam vaří pokrmy, co svět neviděl. Dětská kuchyňka je místem, kde roste dětský svět plný příběhů a fantazie. Prací s malým nádobím si menší dětí trénují jemnou motoriku. Učí se také organizovat si vlastní prostor a navykají si na to, že po sobě musí uklízet. Když si v kuchyňce hraje více dětí společně, učí se řešit konflikty a tvořit kompromisy.

Když budete kuchyňku vybírat, přihlédněte k jejím rozměrům. Posuďte, jak velké děti si s kuchyňkou budou hrát. Je důležité, aby pracovní deska byla v přiměřené výšce. Poté se také podívejte, kolik má kuchyňka příslušenství. A důležité dilema při výběru je jaký materiál. Dřevo nebo plast?

327481-P9JVNH-773-min

Dřevěná kuchyňka

Dřevěné kuchyňky vás možná překvapí tím, že připomínají až luxusní kuchyňské sestavy. Mají mírnější barvy než plastové kuchyňky a jsou realističtější.

Jaké jsou jejich hlavní plusy?

  • Stabilita – dřevěné kuchyňky jsou těžší a tím pádem stabilnější. Budou pevně držet na svém místě a nebude snadné s nimi posouvat. Stabilnější jsou také drobné komponenty kuchyňky. Dvířka drží zavřená nebo otevřená a zásuvky se neotvírají samy od sebe. Další výhodou je, že dřevěná kuchyňka je ideální pro sourozence. Lépe ustojí, když si s ní hraje více dětí najednou.
  • Vzhled – kuchyňky ze dřeva jsou decentnější. Jsou nejčastěji bílé nebo jen s drobnými barevnými doplňky. A vypadají také realističtěji. Budou dětem více připomínat práci v opravdové kuchyni.
  • Přírodní materiál – přírodní materiály jsou velmi příjemné na dotek. Hrou s hračkami ze dřeva získávají děti mnoho cenných hmatových podnětů.
  • Ekologický materiál – dřevo je obnovitelný materiál, který je snadné recyklovat.

A co naopak může hrát proti dřevěné kuchyňce?

  • Cena – pokud budete chtít luxus dřevěné kuchyňky, připravte se na to, že bude o něco dražší než plastová. Ceny začínají na 2 000 Kč.
  • Horší manipulace – protože jsou těžší, potřebují své dané místo. Když se rozhodnete, že přestěhujete dřevěnou kuchyňku z dětského pokoje do obývacího, nebude to jen tak.
  • Méně příslušenství – v základní sadě dřevěné kuchyňky bývá méně vybavení než v plastových. Různé vychytávky pak můžete dokoupit v katgorii spotřebiče do dětské kuchyňky.

Plastové kuchyňky

Plastové kuchyňky mají nekonečné množství variant a příslušenství. Často hrají všemi barvami a rozsvěcují tak dětské pokoje i úsměvy.

Které mají výhody?

  • Cena – plastovým kuchyňkám nahrávají ceny. Plastovou seženete i pod 1 000 Kč. Když si připlatíte, dostanete za stejnou cenu více příslušenství než u dřevěné.
  • Omyvatelné – Když se na plastovou kuchyňku dostanou zvědavé ruce se zbytky oběda nebo svačiny, nebo třeba barvy na malování, snadno plast umyjete.
  • Lehké – Kdybyste chtěli kuchyňku častěji stěhovat, s plastovou to půjde snadno. Je velmi lehká a tím pádem ji můžete přesouvat po pokoji nebo z místnosti do místnosti.

A které má platová kuchyňka nevýhody?

  • Méně pevné – Plast není tak pevný materiál jako dřevo, proto někdy můžete mít u plastových kuchyněk problém s tím, že dvířka nedrží zavřená, nebo se šuplík špatně zasouvá na své místo. Kuchyňka se také při divočejším vaření může posouvat z místa.
  • Neekologické – Plast je neobnovitelný materiál, který se dříve opotřebuje než jiné materiály a skončí na některé ze skládek. Není tolik šetrný k planetě jako dřevo.

Dětské kuchyňky jsou vhodné už pro děti od 2–3 let. Nejoblíbenější jsou u dětí předškolního věku. A jejich úsměvy, když předstíráte že jíte jimi uvařené jídlo a moc vám chutná, jsou na celých kuchyňkách, to nejlepší.

Potřebujete více pomoci s výběrem kuchyňky? Přečtěte si článek Jak vybrat dětskou kuchyňku, kde se dozvíte, jaké rozměry zvolit, které speciální funkce mohou dětské kuchyňky mít, nebo na co si při výběru dávat pozor.

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.