Jak naučit dítě smrkat ve 4 krocích?

Nachlazení, a s tím související rýma, postihuje i ty nejmenší bez výjimky. Aby se vám dítko netrápilo a zároveň předešlo komplikacím tohoto banálního onemocnění, je nutné podniknout určité kroky. 

Jak naučit dítě smrkat, aby z toho nebylo trápení? Může to být zábava jak pro dítě, tak pro vás. Představíme vám čtyři kroky k úspěchu, které si vyzkoušíte ve své oblíbené hře.

Tak tedy jak a kdy naučit dítě smrkat samostatně?

Kdy je ta správná chvíle? Někteří odborníci se kloní již k rané variantě, tedy ideálně mezi 8. a 10. měsícem věku miminka. Kojenec v tomto období velice rád napodobuje své rodiče. Proč toho tedy nevyužít i v tento prospěch? 

Dát si k nosu kapesník, nadechnout se a fouknout do kapesníčku. Je to jednoduchý způsob, jak naučit miminko smrkat. Pokud bude mít o tuto činnost zájem, začne vás napodobovat. Vy mu pak můžete pomoci rychlým a jemným stiskem nostril (nosních dírek), v momentě kdy se snaží vyfouknou vzduch nosem ven. Dítko si pak dokáže více uvědomit, kam že ten vzduch má proudit.

Jestli jsou už vaše ratolesti větší, hlavu nevěstě. Pozdě není! Někdo se naopak kloní k pozdějšímu nácviku. Ideálně mezi rokem a půl a druhým rokem. 

Jestli jste to nestihli ani do této fáze, nejste sami. Mnoho maminek používá odsávačku hlenů ještě mnohem déle po tomto období. Některé děti se smrkání zkrátka bojí. Proto na ně nesmíte tlačit a nechat je na to, samozřejmě s vaší tajnou pomocí, přijít samy.

Jak na to přijdou aneb jak naučíte malé dítě smrkat? 

Tajně! No přece hrou.

Jako první předveďte správnou techniku. Vše trénujte, když je dítě zdravé, nikoliv nemocné.

  1. Nadechneme se ústy,
  2. zadržíme dech,
  3. přidržíme jednu nosní dírku (nejlépe zespod, tam to nebolí jako z boku),
  4. uděláme prudší výdech nosem.

Pro ověření, že cvik provádíme správně, poslouží následující hry:

Hra na zvířátka

Jak funí ježek nebo býk? Jak troubí jelen nebo slon. Napodobte toto zvířátko. Uvidíte, že zažijete spoustu legrace. Ukažte to i s kapesníkem. 

Foukaná

Ať už si zahrajete na sfoukávání dortových svíček nebo budete foukat do peříčka, je to na vás. Takto není problém naučit smrkat dvouleté dítě i mladší.

Foukací fotbal

Udělejte si z papíru malé kuličky. Vytyčte branky. A teď směle do toho. Kdo dofoukne papírový míček až do branky přes celé hřiště?

Zamlžené zrcadlo

Děti bude stejně tak bavit mlžení zrcadla nebo zrcátka. Jako odměnu můžete do zamlženého místa nakreslit obrázek.

Jdeme hrát vojnu

To se bude líbit zejména klukům. Postavte si vojáčky na stůl. Stanovte si časový limit. Třeba 1 minutu. Kdo za tuto dobu sfoukne co nejvíce vojáčků nosem?

Jsme u lékaře

Ve chvíli, kdy se rýma dostaví, nenechte nácvik opomenout. Zahrajte si na doktora a zkuste nejen smrkání, ale i stříkání do nosu nebo inhalaci formou zábavy. Hra na profese je u dětí velmi oblíbená a důležitá. Dítě může být pacient a vy lékař. Aby to bylo fér, prostřídejte se.

Co se tím dítě naučí?

Nácvikem správné techniky smrkání si tím vaše dítě nejen osvojí základní hygienické návyky. Stejně tak si může ulevit od nemalých zdravotních komplikací, které nastávají po nevhodném tlaku při smrkání. 

Smrkat z obou nosních dírek najednou není dobře. Zvyšuje se tak tlak v dutinách nosních a může tam přejít infekce. Stejně tak se děje při potahování. Což může naopak vést k postupu zánětu do středouší nebo na dolní cesty dýchací. 

Dále jde o určitý nácvik soběstačnosti. Stejně jako v případě učení dítěte na nočník to někdy není úplně jednoduchá věc. Manipulace s kapesníkem však procvičuje jemnou motoriku (špetkový úchop) a spolupráci oko-ruka.

Tak co? Už víte, jak dítě naučit smrkat? Teorie by byla. A teď praxe!

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.