Jak omezit YouTube pro děti

Ať už jste rodičem teenagera s vlastním chytrým telefonem, nebo máte pod střechou zvídavého předškoláka, je pravděpodobné, že YouTube hraje ve vaší rodině velkou roli. Otázkou za zlatého bludišťáka však je, zda je pravidelné sledování YouTube dětmi vhodné. Na jednu stranu se mohou děti mnohému naučit, na druhou stranu je YouTube ovšem také plný videí které nejsou pro děti svým obsahem vůbec vhodné. Pokud vaše dítě sledování YouTube propadlo, možná vám přijde vhod některý z našich tipů, jak jeho čas na YouTube omezit.

1. Používejte rodičovský zámek a YouTube Kids

Obsah na YouTube vytvářejí sami uživatelé, což znamená, že kdokoli může na stránky umístit cokoli, co chce. Společnost má sice právo něco stáhnout nebo označit jako obsah pro dospělé, ale ne vždy se tak stane dříve, než je dítě vystaveno něčemu, co ho může negativně ovlivnit, což může být problém zvláště když je ještě hodně malé. Pokud tedy YouTube používají děti, nezapomeňte využít funkci ‘’rodičovský zámek’’ (podrobný návod níže).

YouTube je platforma, která je určená pro dospělé a děti od 13 let. Pokud je dítě menší, je vhodné si stáhnout aplikaci YouTube Kids, která je určena vyloženě pro děti, měla by být zcela bez reklam a pořady jsou filtrovány pouze pro zadanou věkovou skupinu. Pro každé dítě můžete omezit obsah zvlášť. Nastavit vhodný obsah můžete buď přímo v aplikaci YouTube Kids nebo na svém kanálu YouTube, pokud tedy máte účty propojeny (přihlášeny ke stejnému účtu Google).

YouTube navíc v roce 2018 zavedl funkci "důvěryhodných kanálů" (v angličtině ‘’trusted channels’’), kde můžete ručně vybírat a schvalovat videa z kolekce, kterou za vhodnou považuje tým YouTube Kids nebo jejich partneři. Chcete-li tento obsah vhodný pro děti předem schválit, přejděte v aplikaci YouTube Kids do Nastavení a vyberte režim "Pouze schválený obsah" (v angličtině “Approved Content Only”).  

Nastavení rodičovského zámku

  1. Otevřete YouTube
  2. Přihlaste se k YouTube (pomocí svého účtu Google)
  3. V pravém horním rohu klikněte na ikonu svého profilu (kolečko, může v něm být vaše fotografie)
  4. Klikněte na možnost ‘’Omezený režim: vypnutý’’ (měla by být 9. shora mezi možnostmi ‘’Lokalita’’ a ‘’Jazyk’’)
  5. Klikněte na ‘’Aktivovat omezený režim’’. Pokud vaše dítě ještě neumí číst, nebo není vůbec technicky zdatné, vaše práce je u konce. V opačném případě tuto možnost snadno najde a znovu deaktivuje, proto:
  6. Klikněte na ‘’Nastavení’’ a ve spodní části na ‘’Uzamknout omezený režim pro tento prohlížeč“. Nezapomeňte tuto volbu uložit (tlačítko je níže).
  7. Odhlaste se z účtu Google
  8. Pokud máte na počítači více prohlížečů, musíte tento postup zopakovat u všech.

2. Nastavte časový limit

U starších dětí se dohodněte na čase, který mohou na YouTube trávit a trvejte na jeho dodržování. U menších dětí stanovte limit vy, obecně se pro školkové děti doporučuje maximálně 1 hodina kvalitního obsahu denně. S dětmi je to opět vhodné probrat a následně nastavit časovač (malé děti ještě většinou neumí hodiny a čas si nepohlídají). Jednoduše v aplikaci YouTube Kids nastavte, jak dlouho se děti mohou dívat, a po dosažení časového limitu se aplikace sama uzamkne nebo nastavte časovač na vašem chytrém telefonu.

3. Hlídejte dodržování časového limitu

Sledování videí může být návykové. Pokud si vaše dítě již na YouTube navyklo, může mít skutečně problém a dělat neuvěřitelné scény když se jej budete snažit od YouTube odtrhnout. Vysvětlete dítěti proč nechcete aby sledováním videí trávilo tolik času (použijte výrazy přiměřené věku). 

Než se dítě začne dívat, řekněte mu, kolik času může na YouTube strávit, ukažte mu to na hodinách a pokud máte zapnutý časovač, upozorněte dítě, že po uplynutí doby se aplikace vypne. Pár minut před koncem času dítě upozorněte. Pochvalte jej, když se dívat přestane a přejděte k další (ideálně nějaké zábavné) činnosti. Většina dětí totiž má problémy s přechodem z jedné činnosti na druhou, zejména když po nich chcete, aby přestaly dělat něco, co je baví (sledovat YouTube), aby dělaly něco, co je nebaví (vyčistit si zuby, umýt nádobí atp.)

4. Nabídněte dítěti zábavné alternativy

Mnoho dětí rádo sleduje YouTube nebo jiné platformy hlavně z toho důvodu, že se nudí. A tato forma pasivní zábavy pro ně představuje jednoduchý způsob jak nudě uniknout. Pokud chcete tedy omezit jejich čas na YouTube, nejlepší strategií je zabavit je jinak. Možností je mnoho a u většiny z nich můžete i posilovat váš vzájemný vztah.

Sportovní aktivity

Zvažte možnost společného sportu, většinu dětí velmi baví, navíc stráví čas venku na vzduchu, procvičí a vylepší si motorické schopnosti, příjemně se unaví a budou lépe spát. Můžete si spolu vyjet na kolech (menší děti na kolo odrážedlech), zahrát si fotbal nebo si jen tak zaskákat na trampolíně.

Společenské hry

Další skvělou činností, kterou můžete dělat společně s dětmi je hraní her. S malými dětmi si můžete zahrát například na rybáře, přičemž si děti procvičí jemnou motoriku a koncentraci, případně oblíbené Člověče, nezlob se či Pexeso. S předškolními i školními dětmi můžete vyzkoušet akční stolní fotbal nebo naopak nějakou klidnější deskovou hru.

Kreativní činnost

Děti obecně rády něco vytvářejí či budují. Kluky určitě nadchne stavění bunkru (klidně i doma z dek) nebo vyrábění rakety či auta z kartonových rolí nebo krabic. Holčičky bude nejspíše bavit vyrábění náramků či řetízků, případně společná hra na kadeřnici či kosmetičku. Můžete také tvořit něco z plastelíny, malovat barvami či vodou

5. Zapojte děti do běžného chodu domácnosti

Pokud patříte k těm rodičům, které používají YouTube jako chůvu, když potřebují doma něco udělat, můžete místo toho zkusit děti zapojit. Malé děti vám mohou například pomáhat třídit prádlo, podávat kolíčky při věšení, případně utírat podlahové lišty, když vy vytíráte. Větší děti už vím mohou asistovat i u vaření. Pokud nejsou děti (a ani vy) na tuto výpomoc zvyklé, bude vám možná nějakou dobu trvat, než se sehrajete a na nový systém si zvyknete. Ale vyplatí se to, pro jejich budoucnost je to rozhodně lepší než dlouhé hodiny na YouTube.

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.