Jak vybrat kolečkové brusle pro děti

Plánujete první jízdu na kolečkových bruslích? Nebo už doma nějaké máte a chcete pořídit další? Svým dětem chceme jako vždy dopřát to nejlepší. Ale jak vybrat kolečkové brusle pro děti, aby splňovaly parametry kvality, byly pohodlné a cenově stále dostupné? Podíváme se také, jaké druhy inline bruslí si můžete vybírat a k čemu slouží.

Kolečkové brusle pro děti vybíráme podle zpracování 

Na které části kolečkové brusle se musíme zaměřit? Na všechny! 

Ložiska

Kvalitní ložiska jsou jednou z nejdůležitějších aspektů určujících, jak vybrat kolečkové brusle pro děti. Proč? Zaručují totiž perfektní točivost koleček, a tím i příjemnější jízdu. 

Kromě kvality musíme zohlednit označení velikosti ložisek: 

  • Velikost 608 – standardní rozměr využívaný u 90 % bruslí,
  • Velikost 688 – micro rozměr, který je účelný ke snížení hmotnosti brusle. Nevýhodou je kratší životnost ložisek.

Dalším důležitými kritérii jsou:

  • použitý materiál,
  • kvalita výroby včetně přesnosti,
  • druh použitého maziva,
  • typ krytování, 
  • výrobce.

Z hlediska materiálu jsou nejlepší ložiska z nerezové nebo chromované oceli či polokeramická. Ložiska z uhlíkové oceli patří naopak k nekvalitním, využívají se u levných kolečkových bruslí.

Spacery

Pomáhají přesnému rozchodu mezi ložisky. Pro plynulou točivost kolečka jsou s ložisky nezbytné i tyto malé součástky.

Pro rozměry standardních ložisek se vyrábí spacery o rozměrech 6,2 mm a 8 mm. Z pohledu kvality jsou lepší spacery o šířce 8 mm. 

Technická norma

Všechny složité poznatky o ložiskách lze snadno shrnout do technické normy ABEC. Za tímto označením najdete číslo od 1 do 9. Čím je číslo vyšší, tím je technologie výroby přesnější. Avšak tento parametr sám o sobě nemluví o kvalitě ložisek. 

O té lze mluvit až po zhodnocení všech podstatných kritérií. Hodnotit rozdíly mezi touto technickou normou lze jen napříč jednou značkou. Proto je důležité vybírat ložiska známých výrobců. 

Kolečka 

Na trhu se setkáváme s velikostí koleček od 44 do 110 mm. Větší kolečka pojedou rychleji, protože mají menší odpor vůči nerovnostem. Menší zase pomaleji a dítko se bude cítit stabilněji. 

Rychlost ovlivňuje i tvrdost koleček, ta se dělí od 74A do 100A. Pro děti jsou nejlepší kolečkové brusle s kolečky měkčími – cca 78A až 82 A. Lépe totiž přilnou k povrchu a točí se pomaleji. Pro pokročilejší bruslaře pak sáhneme po tvrdších kolečkách. 

Rám brusle

Kratší rám bruslí bude obratnější než rám dlouhý. Dlouhý rám se hodí na kondiční bruslení a krátký na triky. Zpracování z plastu má výhody v lepším pohlcování otřesů a pružnosti. Naproti tomu jsou hliníkové a kovové rámy jsou pevnější, ale hůře pohlcují otřesy.

Bota

Jakou velikost kolečkových bruslí dětem vybrat? Nejlépe o půl až o celé číslo větší. A to proto, aby při delším bruslení bota netlačila.

Bota musí být kvalitně zpracována tak, aby vytvořila oporu kotníku. Na první pohled to sice nepoznáme, proto je důležité vybrat kvalitní dětské kolečkové brusle. Polstrování by mělo nožce poskytnout oporu. Špatné zpracování by mohlo dítě od bruslení odradit hned zpočátku.

Způsob fixace

Přezky, tkaničky, rychloutahovací systém nebo technologie BOA? Co dítko zvládne, je dáno jeho momentálním věkem. Z hlediska složitosti je BOA nejjednodušší. Utahování se reguluje otáčením kolečka. 

Jak vybrat kolečkové brusle pro děti s ohledem na techniku bruslení

Fitness

Jsou nejrozšířenější. Určené pro bruslení na cyklostezkách a rekreační bruslení.

Freestyle

Jízdy slalomu a taneční kousky nebo plynulá jízda městem, skoky, jízda pozadu, překonávání překážek nebo sjíždění schodů. K tomu jsou freestyle inline brusle. 

Aggressive

Aggressive inline jsou určeny k provádění triků převážně ve skateparku.

Dětské brusle 2v1 

Mít pro děti kolečkové brusle a zároveň brusle na led? To je zajisté výhoda. V zimě si vyměníte kolečkový podvozek za nože a máte opět zábavu na celou sezonu. 

Jaké mají brusle 2v1 výhody:

  • Finanční úspora – dva páry bruslí za jednu cenu, a ještě v kvalitním provedení, je velká úspora peněz.
  • Univerzálnost – brusle pro děti mohou mít celoroční využití. V období teplých měsíců je využijete jako kolečkové brusle a v zimě zase jako lední brusle. 
  • Volba více velikostí – rostoucí kolečkové brusle pro malé děti jsou velkou výhodou. Vydrží hned několik sezon. Podle vybraného modelu nabízí 3 až 5 volitelných velikostí. Když investujete do kvalitních inline, nemusíte se bát, že dítku rychle doroste noha.
  • Úspora prostoru – nemusíte skladovat více párů dětských kolečkových ve více velikostech a další brusle na led. V jednom páru máte hned několik variant. 

Tip: Na podobném principu fungují i dětské kolečkové brusle pro nejmenší a začátečníky 4v1. U nich si můžete nastavit kolečka do řady i vedle sebe podle zvoleného stupně opory. Ideální volba na učení.

Quad brusle

Jsou speciální kolečkové brusle ve dvou řadách, které jsou určeny na roller dance, quad dancing nebo na vyjížďky po městě.

Nezapomeňte na bezpečnost

A teď už víme, jak vybrat kolečkové brusle pro děti. A nezáleží na tom, do jaké fáze bruslení jste se dostali. Aby je tento sport bavil, záleží na kvalitě a pohodlí. Takto dětem přineseme pozitivní prožitky a vzpomínky do budoucna. Vybudují si kladný vztah a lásku k pohybu na kolečkách. 

Určitě se to neobejde bez pádů. Ale nebojte, vážným zraněním lze předcházet volbou certifikovaných chráničů a helmy

FAQs

Jak si správně vybrat kolečkové brusle?

Zohlednit musíme více parametrů, o kterých jsme si psali. Sázkou na jistotu jsou značkové brusle.

Kdy učit dítě na kolečkových bruslích?

Nejlépe v předškolním věku mezi 4. a 6. rokem.

Jak správně vybrat velikost kolečkových bruslí?

Velikost bruslí pro děti doporučujeme vybírat o půl čísla, ideálně (a maximálně) o číslo větší.

Jaké brusle pro děti jsou nejlepší?

Záleží na pokročilosti. Začátečníkům doporučujeme rostoucí brusle 2v1 nebo 4v1. Zároveň musí splňovat kvalitu, pohodlí a bezpečí. 

Jakou značku kolečkových bruslí zvolit?

Značkami, jako je FILA, Powerslide a Worker, určitě nešlápnete vedle.

Jakou tvrdost koleček na brusle zvolit?

Záleží na technice bruslení a pokročilosti. Pro začátečníky doporučujeme měkčí kolečka od 78A do 82A. Pro pokročilé kolečka tvrdší, která se zároveň pomaleji opotřebují.

Zdroje:

Skatepro. Blog. Dětské inline brusle: Jak vybrat správný pár pro své dítě [online] Redakce. Poslední změna Neuvedeno. [Cit. 9.2.2023]. Dostupné z: https://www.skatepro.cz/blog/a933.htm

Inline centrum. Poradna. Dětské inline brusle: Základní rozdělení kolečkových bruslí [online] Redakce. Poslední změna Neuvedeno. [Cit. 9.2.2023]. Dostupné z: https://www.koleckove-brusle-praha.cz/zakladni-rozdeleni-brusli/

Decathlon. Blog. Jak vybrat kolečkové brusle [online] Zdeněk Pokorný. Poslední změna Neuvedeno. [Cit. 9.2.2023]. Dostupné z:  https://blog.decathlon.cz/jak-vybrat-inline-brusle/

mh.cz - Jak vybrat kolečkové brusle pro děti

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.