Vybíráme nejlepší dárek pro kluka – 10leté potěšíte těmito 5 tipy

Výběr dárků nás umí často potrápit. Někdy tápeme příliš dlouho, jindy se nápady hrnou jeden za druhým. Co vybrat pro desetiletého chlapce, který je plný elánu a zvídavosti? Univerzální návod asi neexistuje, protože každý je jedinečný a má své individuální zájmy. A na ně především je dobré brát zřetel. Abychom vám ale výběr alespoň trochu usnadnili, připravili jsme pro vás co nejvíce univerzální nápady a tipy na dárek pro kluka 10 let starého. Narozeninový, vánoční i ke svátku.

Obsah:

Co desetileté kluky baví?

Desetileté chlapce baví objevovat nové věci a dovednosti. Sporty a hry venku, jako fotbal nebo jízda na kole, jim umožňují uvolnit přebytek energie a soutěžit s kamarády. Kreativita také hraje důležitou roli – milují kreslení, modelování nebo tvoření vlastních příběhů. Díky elektronice a videoher vstupují do digitálního světa. Tam rozvíjí strategické myšlení a týmovou spolupráci. Často se zajímají o konkrétní témata, jako je vesmír, superhrdinové, přírodní vědy nebo programování. Ať už jde o cokoliv, je důležité, že se učí novým věcem a tříbí si svoje zájmy.

Stavebnice jako dárek k narozeninám

Pro kluka v tomto věku jsou stavebnice stále v kurzu. Jejich výhodou je variace složitostí. Zabaví dokonce i dospělé. Pomocí stavebnice můžete vytvářet vlastní světy, ať už jde o architektonické stavby, auta a stroje, vesmírné lodě nebo dinosaury. Tato aktivita podněcuje tvůrčí myšlení, konstrukční dovednosti, plánování, rozvíjí tvořivost a představivost nebo promýšlení projektů do nejmenšího detailu.

RC stavebnice terénní auto na dálkové ovládání 

Postavit si toto terénní autíčko není jen tak. 1 941 dílků dá pěkně zabrat. Na druhou stranu je odměnou vyladěný model do nejmenšího detailu. Má LED osvětlení, robustní gumová kola, otevírací dveře. Po postavení jej můžete vzít do terénu a vyzkoušet jeho schopnosti. S dálkovým ovladačem o dosahu až 25 km jej proženete rychlostí 5 km/hod. Tuto RC stavebnici můžete darovat na Vánoce i jako dárek k narozeninám. Pro kluka je skvělou volbou a sázkou na jistotu.

Elektronické hračky a roboti jako dárek pro kluka přináší poznání světa technologií 

V dnešním digitalizovaném světě jsou elektronické hračky a roboti fascinující. Přináší způsob, jak děti zasvětit do světa technologií. A kluci v tomto věku je nasávají plnými doušky. Dostat je od obrazovek tabletů nebo telefonů, je někdy těžké. Ledaže vymyslíte něco lepšího. Elektrické hračky jsou zábavné, podporují vzdělávání, rozvíjí dovednosti a logické myšlení. 

Jejich prostřednictvím se jde naučit základům programování. Naučit robota chodit, pohybovat se nebo se chovat různým způsobem, je zkrátka fascinující. Díky senzorům, které měří různé fyzikální veličiny, a jiných vědeckých experimentů se dozví o světě kolem nás. Elektronické hračky a roboti jsou skvělým spojením zábavy a učení. Mohou se bavit a zároveň učit o technologiích, inženýrství a matematice, aniž by si toho vůbec všimli.

Stavebnice robot a štír 

Robot nebo štír? Takové elektronická hračka a stavebnice v jednom posune dětskou představivost na jinou úroveň a zdokonalí technické a manuální dovednosti. Stavebnice se skládá z 710 dílů. Po složení se ovládá pomocí dálkového ovladače, čímž robotí kamarád v dětských očích ožívá.

Deskové hry pro rozvoj logického myšlení a společnou zábavu 

Darovat deskovou hru jako dárek k narozeninám? Pro kluka v tomto věku jsou nejlepší ty strategické! Posilují logické myšlení a předvídatelnost. Takový trénink pomáhá analyzovat situaci a rozhodovat se na základě faktu a logiky. Hraní deskovek zároveň posiluje trpělivost, protože některé hry mohou trvat delší dobu. Jejich společenský rozměr dává příležitost ke komunikaci s ostatními hráči, učí respektovat pravidla hry nebo zvládat vítězství a prohru. 

Sada stolních her

Co si dnes zahrajete? Člověče nezlob se, Kosmickou výpravu, Věže a žebřík, šachy, Závody F1 nebo Mlýnek? Sada 18 deskových her potěší nejen za deštivého počasí. Zahrát si můžete i na dece a dopřát si společné zábavné odpoledne. Třeba ve spojení s piknikem. Díky magnetické základně se nemusíte obávat, že vám herní prvky spadnou. O zážitek ze hry se podělí 2 až 4 hráči.

Sportovní dárky pro fyzickou aktivitu

Fyzická aktivita je důležitým prvkem zdravého dětství a prostředkem, jak ze sebe chlapci v tomto věku mohou přebytečnou energii vybít. Ať už pomocí míčových her, u kterých budují týmového ducha, nebo projížďkou na koloběžce, kole, koloběžce či bruslích. Sportovní hračky nejenže motivují kluky k fyzické aktivitě, ale také je učí disciplíně, soutěživosti a fair play.  

Inline brusle SportTrike 4 v 1

Na kolečkových bruslích nuda rozhodně nehrozí. A co teprve mít brusle, které neschováte celý rok? Využijete je totiž i v zimě. Stačí vyměnit jejich kolečkový podvozek za nůž na lední bruslení. A když opadne sezóna ledu, nasadíte opět kolečka. Takto to můžete opakovat hned několik sezón, aniž byste museli řešit brusle nové. S rostoucí botou, která překoná čtyři velikosti, to půjde bez problémů. Brusle SportTrike poslouží jako narozeninový i vánoční dárek pro kluka, a to díky jejich celoročnímu využití.

Kreativní hračky pro pilování uměleckých dovedností

Kreativní hračky nabízejí skvělý způsob, jak rozvinout umělecký talent a dát dětem prostor pro vyjádření. Pokud rád maluje, zajisté ocení pravé malířské plátno a akrylové barvy. Prostřednictvím umění také vyjádří své myšlenky a city. Práce se dřevem, tvrdnoucí modelínou nebo stavění modelů přináší další možnosti tvoření. Takové maličkostí klidně darujte jako dárek ke svátku. Pro kluka si navíc vyberete tematiku a motivy podle jeho zálib.

Malování podle čísel

S malováním podle čísel se umělcem může stát opravdu každý. Právě čísla jsou instrukcí, jak při malování postupovat, abyste docílili dokonalého výsledku. Po dokončení malby na malířské plátno se vám objeví krásný vesmír, který může v pokojíku viset jako mistrovské dílo a líbivá dekorace. Součástí malování podle čísel jsou štětce i barvičky, takže už není potřeba nic dalšího kupovat.

Nejlepší dárek pro kluka je ten, který si vybere sám

Nevíte, co byste vašemu skoro puberťákovi koupili? Tak ať si dárek vybere sám! Buď se ho zeptejte, co by si přál, nebo mu darujte dárkový poukaz do jeho oblíbeného obchodu, na hraní her nebo sledování filmů. Je to vůbec nejlepší způsob, když si nevíte rady. Předejdete tak zbytečnému nezdaru a nespokojenosti

mh.cz - Vybíráme nejlepší dárek pro kluka – 10leté potěšíte těmito 5 tipy

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.