Nejlepší hračky pro nejmenší děti do 1 roku

Vybrat hračku malým drobečkům není až tak snadné. Která hračka je bude v daný moment rozvíjet? Na kterou budou moci reagovat? Nebude na ně příliš náročná? Už si nemusíte klást další otázky. My vám poradíme, jak si vybrat nejlepší hračky pro nejmenší děti. A to s ohledem na vývoj miminka.

K jakému účelu slouží hračky u nejmenších dětí?

Vývoj a růst

Vhodně vybraná hračka pro nejmenší dokáže dítko nasměrovat tím správným způsobem – k jeho vývoji a růstu. Hmat, zrak i sluch mohou trénovat už od prvních dnů. Hrou si miminko osahává a zkoumá svět. V prvních dnech je nejlepší hračku pro nejmenší umístit do dostatečné blízkosti, aby ji miminko vidělo. 

Později jí můžeme stimulovat k pohybu ručiček a nožiček, následně k otočení na bok. Dále k pasení koníčků, lezení nebo prvním krůčkům. Celý proces vzpřimování může podpořit zajímavá hračka, která je vizuálním, sluchovým i dotykovým podnětem. Se zájmem o hračku se pojí touha po objevování.

Touha po objevování a kreativita

Právě touha objevovat svět je nejlepším podnětem k rozvoji dítka. Zkoumat příčinu a důsledek je v prvním roce života doslova klíčové. Můžeme říct, že nejlepší hračky pro děti do 1 roku odpovídají na tuto potřebu. Najít různý způsob řešení během dětské hry pak napomáhá kreativitě.

Trénování paměti a představivosti

Zapamatovat si, který tvar je ten správný. Vzpomenout si, kde přijde největší kruh… Hrou se také rozvíjí a trénuje paměť. Prostorová představivost se u dítka rozvíjí až do předškolního věku. Hrou ji lze ale velmi dobře podpořit. 

Rozvoj motoriky a koordinace pohybů 

Zlepšování a nácvik hrubé i jemné motoriky a pohybové obratnosti. Jsou opět podnícené touhou objevovat a motivací. A výborným motivátorem je vhodně vybraná hračka.

Jak by tedy měla vypadat nejlepší hračka pro nejmenší? 

  • Vzbuzuje zvědavost, motivuje a umocňuje představivost. 
  • Poskytuje zábavný způsob učení. 
  • Odpovídá momentální vývojové fázi miminka. 
  • Nemá malé části, které by mohlo miminko sníst nebo vdechnout.
  • Baterie v hračce nejsou přístupné (nejlépe zašroubované).
  • Je z certifikovaných barev.
  • Bez ostrých hran. 
  • Odpovídá fyzickým možnostem dítěte (přiměřená váha a velikost hračky). 
  • Odpovídá psychickým možnostem kojence (je pro něj pochopitelná).

Jak tedy vybrat nejlepší hračky pro děti do 1 roku? 

Vybírejte podle věku

Od narození do 6. měsíce

Zkoumání zrakových podnětů, jako jsou tvary a barvy, provází celé vývojové období. Rozvoj sluchu a řeči podporuje vnímání zvuků. Stimulaci správného úchopu a otevření dlaně (palmárního uchopu) miminka mohou rozvíjet úchopové hračky, jako jsou měkká plyšová a textilní chrastítka a pískátka. 

Ta navíc miminko povzbuzují k pohybu ručiček, pohybu hlavičkou za zvukem nebo stimulují k aktivnímu přetáčení. Miminko zjišťuje, že příčinou pohybu chrastítka je zvuk (důsledek), který se mu líbí. 

Kolotoč nad postýlku miminku dává vizuální podněty, a pokud hraje, stimuluje také sluch. 

Nejlepší hračky pro miminka do půl roku jsou kontrastní a černobílé. V tomto věkovém období totiž barvy – černou, bílou a šedou – vnímají nejlépe. Zároveň se díky těmto barvám dokážou na hračku déle koncentrovat a takto vytvořené podněty také podporují myelinizaci mozku. Ta pomáhá k přenosu nervových vzruchů, zlepšuje pohyblivost, koordinaci, rovnováhu a svalovou sílu.

Od 6. měsíce do 1 roku

Podpořit jemnou motoriku, koordinaci pohybů, koordinaci oko-ruka a logické myšlení můžete vkládačkou tvarů, navlékacími kroužky nebo dětskými pěnovými kostkami. A začít můžete klidně už před 6. měsícem. 

Kostkami lze pokračovat ještě hodně dlouho a měnit je v průběhu času. Děti se tím učí nejen již zmiňované příčině a důsledku, ale také trpělivosti, kreativitě, představivosti, trénují si jemnou motoriku a mají první povědomí o zemské přitažlivosti. Patří nejen k nejlepším hračkám do 1 roku, ale vydrží mnohem déle. 

Pro roční miminko jsou dobrou volnou stavební kostky do vody se zvířátky. Jedna z nejlepších hraček pro batolata. Vodní radovánky oživí zábavné poznávání gumových zvířátek. 

Motorická deska rozvíjí jemnou motoriku včetně špetkového úchopu. Kolem 10. měsíce můžeme zahájit hru kutálení s balonem. A první hudební a interaktivní hračky probouzí vztah k hudbě, hudební cítění a rytmus.

Koordinaci svalových pohybů při prvních krůčcích pomáhá rozvíjet tahací hračka – ta patří určitě mezi nejlepší hračky pro roční dítě. Pro samotný nácvik chůze poslouží dětská strkací chodítka, která jsou zároveň vzdělávací v dalších oblastech.

Na pohlaví (ne)záleží

Pro děti do 1 roku není až tak podstatné, jestli je hračka určená pro kluka nebo holčičku. Rozlišovat můžeme podle zájmů dítka nebo barevnosti. Chybu ale určitě neuděláme, pokud si bude holčička hrát s dřevěným autíčkem a chlapeček s hadrovou panenkou

Podle pohlaví se hračky začínají nejvíce diferencovat kolem třetího roku života. Holčičky více tíhnou k péči o miminka a domácnost, kdežto kluci jsou více technicky zdatní. Ale ani tohle nemusí úplně zpravidla fungovat. A špatně to není!

Kde si budeme hrát?

Hledáte nejlepší hračky pro miminka na písek, do kočárku, do postýlky, na ven nebo do vody? Vybírat můžete i podle jejich využití. Myslete přitom opět na doporučený věk dítěte a zpracování. Pamatujte, že všechno, co miminko do 1 roku dostane do ručičky, většinou končí v jeho pousince, ve které to dokonale prozkoumá. 

FAQs

Co vybrat pro holčičku 1 rok starou?

Doporučujeme tahací hračky, chodítka, dřevěnou stavebnici nebo hadrovou panenku.

Kdy začít dávat miminku hračky?

Nejlépe už od druhého týdne. Miminka dokonale vnímají kontrastní hračky. 

Co koupit miminku za hračky?

Miminku můžete vybrat široké spektrum hraček. Ohled berte na to, kde ji bude využívat a důležitá je též relevance k věku. Tak zvolíte nejlépe.

Zdroje:

EvaKiedroňová. Blog. Černobílé hračky [online] Eva Kiedroňová. Poslední změna Neuvedeno. [Cit. 9.2.2023]. Dostupné z: https://evakiedronova.cz/cernobile-hracky/

Jituli. Blog. Vývoj dítěte měsíc po měsíci [online] Eva Kiedroňová. Poslední změna Neuvedeno. [Cit. 9.2.2023]. Dostupné z: https://www.jituli.cz/a/vyvoj-ditete-mesic-po-mesici

Babyonline. Potřeby pro dítě. Hračky 1. až 12. měsíc: Jaké, kdy a proč? [online] Veronika Břicháčová. Poslední změna Neuvedeno. [Cit. 9.2.2023]. Dostupné z: https://www.babyonline.cz/potreby-pro-dite/hracky-prvni-rok

mh.cz - Nejlepší hračky pro nejmenší děti do 1 roku

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.