Jak vybrat nejlepší stavebnice pro chlapce i holčičky

Dětských hraček je na trhu velká spousta. Právě proto může být někdy opravdu složité pro vaše dítko vybrat tu nejlepší. Dětské stavebnice ale potěší snad každé dítě. Patří k nejlevnějším hráčkám vůbec. Děti se při hraní zároveň učí trpělivosti, zručnosti, prostorové orientaci a osvojí si základní fyzikální jevy. Dokonalá hračka, že?

Jak ale vybrat nejlepší stavebnici? Na to se s námi podívejte! Dozvíte se, na čem bude při výběru nejvíce záležet.

Nejlepší stavebnice s ohledem na věk

Jako první a stěžejní otázkou bude věk dítěte, pro které chcete stavebnici vybrat. Doporučený věk výrobce bychom měli brát v potaz s ohledem na psychomotorický vývoj dítěte. U mladších dětí i s ohledem na bezpečnost. Malé částečky stavebnice jsou vhodné až od 3 let věku dítka. Předejdeme tak nechtěnému spolknutí nebo vdechnutí dílků.

Podívejme se spolu na jednotlivá věková období. U každého z nich si uvedeme nejlepší stavebnice a kostky s ohledem na věkovou skupinu.

Děti do 3 let

Nejlépe poslouží první stavebnice typu dřevěné kostky nebo vkládačky. Mohou být barevné, s obrázky nebo různě tvarované, např. do podoby vláčku. Kromě poznávání barev a tvarů vaši nejmenší vypilují jemnou a hrubou motoriku nebo prostorovou koordinaci. Dále tento typ hračky rozvíjí logické myšlení a fantazii.

Od 3 do 5 let

Ať už zvolíte oblíbené dřevěné kostky s více dílky, ze kterých lze tvořit kreativní projekty, nebo první Lego, určitě nešlápnete vedle. Velmi oblíbené jsou tématické plastové stavebnice. Pro jednoduchou manipulaci jsou nejlepší stavebnice i ty magnetické. Zručnost, představivost, logické myšlení i schopnost lépe pochopit fyzikální jevy. Toto si děti osvojí jednoduše – hrou.

Od 5 do 7 let

Vybírat můžete stavebnice Lego s více dílky. Děti se začínají více orientovat na různá témata a zájmy. Podpořit jejich představivost můžete právě tímto směrem.

Od 6. roku můžete děti potěšit elektronickou stavebnicí. Nabídnete tak dítěti možnost prohloubit manuální zručnost, technickou dovednost a poznání fyzikálních jevů.

Od 7 let výše

První elektrostavebnice si malí koumáci doslova zamilují. Potěšíte propracovanějšími modely s více dílky, se kterými si budou hezky lámat svou malou hlavu. Nejlepší stavebnice pro toto věkové období pomůže školákům pochopit matematické operace (výpočty objemů a obsahů těles, zlomky, geometrii), fyziku, chemii nebo biologii. Jde o hru, která je úžasnou didaktickou pomůckou.

Volíme materiál 

Ať už se jedná o jakýkoliv materiál dětské stavebnice, měl by být zdravotně nezávadný. Ideální je sáhnout po známém a ověřeném výrobci dětských hraček. Na jakékoliv hračce by neměl chybět certifikát o zdravotní nezávadnosti. To jako rodiče ale moc dobře víme. 

Nejlepší stavebnice ze dřeva

Oblíbený přírodní materiál, který má uklidňující účinky. Je udržitelný a má dlouhou životnost. Dřevěné stavebnice při správné péči vydrží velmi dlouho a taková hračka se jen tak nezničí. 

Náš tip: Nejmenší děti zaujmou barevné dřevěné kostky, předškoláky například naučné stavebnice s čísly. 

Nejlepší plastové stavebnice

Naproti dřevu jde o syntetický materiál. Má však i své výhody v podobě nízké hmotnosti, bohaté barevnosti a větší variability zpracování naproti dřevu. 

Děti milují plastové stavebnice typu Lego nebo různé kuličkové dráhy. 

Nejlepší stavebnice z kovu

Kovové stavebnice jsou často určeny je stavění výrobků pomocí šroubků, matiček a drobného nářadí. Svou přízeň získají nejen u kluků ale i holek. Magnetické stavebnice rozvíjí fantazii a dávají možnost pochopit základní princip magnetismu. 

Zohledňujeme zájmy dítěte

Je vaše dítko zaměřené na auta, silnice, stavební stroje nebo naopak na vaření, rostlinky a další profese? Vytěžte z toho maximum! Například chlapci často milují stavebnice s hasičskou nebo policejní tématikou. Taková stavebnice dokáže dítě ovlivnit pozitivním způsobem. 

Výhody tématicky laděné stavebnice:

  • Aplikace skutečných životních událostí
  • Zkoumání světa a poznávání sama sebe
  • Zlepšení řečového projevu
  • Prohloubení fantazie
  • Rozvoj kritického myšlení

Vybíráme dětskou stavebnici s ohledem k pohlaví

Chcete udělat radost holčičce nebo chlapečkovi? To také hraje důležitou roli. Nejlepší stavebnice pro kluky nemusí být nejlepší pro holčičky a naopak. Závisí hodně na zájmech vaší ratolesti, jako jsme si uvedli výše. Není sporu o tom, že by například hasičská stavebnice neudělala radost i holčičce. Právě proto je dobré se o dítko zajímat, sledovat jej při hraní a ptát se. Třeba vám samo poví, jaká nejlepší stavebnice pro děti by mu udělala radost.

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.