Podzimní výzdoba oken – rozveselte s dětmi vaši domácnost

Ano, je to tady – dlouhé a teplé dny odešly, zatímco je pomalu, ale jistě vystřídalo sychravé počasí a ponurá, podzimní nálada. Lámete si hlavu, čím zaplnit dětem volný čas, který jste během teplých dnů a hezkého počasí trávili někde venku? 

 

Nesmutněte! Máme pro vás skvělý nápad, který zabaví a zaměstná všechny šikovné dětičky a kousek podzimu přivede rovnou k vám domů. Poddejte se vaší kreativitě, připravte si potřebné pomůcky a vytvořte s dětmi nejrůznější podzimní kreace, které můžou zdobit vaše okna a interiér.

 

Uvidíte, že tak málo oblíbené období se s podzimní výzdobou do oken stane ihned o něco milejší!

Podzimní dekorace na okno

Pro výrobu podzimních dekorací na okno nebudete potřebovat nic složitého. Vystačíte si s barevnými papíry, tvrdými papíry, nůžkami, pastelkami, lepidlem, vodovkami, provázkem 
 a izolepou.

Jednou z nejjednodušších variant, jak se pustit do výroby útulné výzdoby, je použití podzimních šablon, které stačí pouze vytisknout a posléze kreativně nazdobit. 

Podzimních šablon do oken je plný internet a svou oblíbenou si mohou děti vybrat dokonce samy, což beze sporu ocení. Tu, která se vám bude nejvíce líbit, nejdříve s dětmi společně vystřihněte a poté ji nazdobte – způsobů je mnoho! 

Šablony můžete vybarvit pastelkami nebo vodovkami, polepit barevnými papíry, anebo například nazdobit přírodními materiály jako je podzimní listí. Nejlepší je, že šablon můžete vytisknout hned několik a vytvořit tak na oknech krásné podzimní zátiší.

Další variantou domácí podzimní dekorace z papíru je obkreslit vytištěné motivy na barevné papíry, vystřihnout je a nalepit na okna. Co je víc, své motivy si můžete vymyslet a nakreslit rovnou sami s dětmi. Mezi oblíbenými podzimními předměty a zvířátky najdeme například sovičky, ježky, dýně, jablka, hříbky, žaludy a další.

A co takhle využít na podzimní výrobu samotné podzimní listí? Nasbírejte s dětmi během procházky ty nejkrásnější barevné a vytvořte z nich hned několik ozdob. Můžete je nalepit ježečkovi na záda, anebo z nich například udělat veverce ocásek. 

Pokud si chcete výrobu na okna poněkud ozvláštnit a nenalepovat na ně pouhé obrázky či vystřihovánky, vytvořte si ze sesbíraného listí například závěsné ozdoby na provázku! Opravdové listí však můžete nahradit i těmi z barevného papíru a přidělat k nim také podzimní ovoce či zvířátka.

Zábavné podzimní truhlíky

Spojte příjemné s užitečným a pusťte se s dětmi do výroby tradičních podzimních truhlíků. Děti tak na nějaký čas spolehlivě zabavíte a společně vytvoříte krásnou dekoraci do vašeho domova.

A jaké dekorace mohou děti do truhlíků vyrábět? Tak například skřítky z kaštanů či jednoduché ozdoby z plodů mochyně. Do hlíny můžete zapíchnout i špejle, na jejichž konce přilepíte papírové podzimní obrázky, jako například vysmáté dýně nebo strašidelné duchy.

Skvělou inspirací je následující video:

Podzimní dekorace na stůl 

Nemusí to být jen okna, kde umístíte vaše kreativní výzdoby. Podzimní atmosféru si do domu můžete přinést i skrze ozdoby na stůl. 

Vytvořte si například nádhernou mísu z barevného podzimního listí:

  1. Nafoukněte balonek a pevně ho svažte. 
  2. Balonek umístěte na stabilní držák – doporučujeme použít např. zavařovací sklenici, kam balonek „posadíte“, aby se vám dobře tvořilo. 
  3. Pomocí štětce rozetřete po povrchu balonku dobře držící lepidlo, nejlépe Herkules. Na balonek pak nalepte listí. Doporučujeme nenatřít balonek ihned celý, avšak po malých plochách a listí lepit postupně.
  4. Nechte balonek vyschnout, ideálně po celý den nebo přes noc. Až si budete jistí, že lepidlo zaschlo, praskněte balonek špendlíkem.
  5. V rukou vám zůstane mísa z barevného listí. No není nádherná? 

Na stůl je však možné vytvořit si i krásný podzimní svícen ze zavařovací sklenice. Tu polepte listím a nahoře obvažte přírodním provázkem. Dovnitř přidejte čajovou svíčku (nejlépe se skořicovou vůní) a krásný výtvor, který může posloužit i jako roztomilý dáreček, je na světe!

Jestliže se vám během krásných dnů babího léta podaří nalézt kaštany a žaludy, nasypte je s dětmi do mísy jako velmi jednoduchou, ale vkusnou ozdobu do vašeho interiéru. Z kaštanů můžete vyrobit také zvířátka – kdo to nikdy s pomocí párátek a špejlí nezkusil?

Kouzelná podzimní zahrada 

Čím jiným vyzdobit vaši zahradu, než klasickou halloweenskou dýní

Postup je poměrně jednoduchý – dýni vydlabejte a vyřežte na ní, co je libo! Strašidelný obličej? Vysmátou čarodějnici? Podzimní ornamenty? Variant je obrovské množství, nebojte se nechat se unést vaší kreativitou! Můžete si být jistí, že dýně s rozzářenou svíčkou uvnitř dodá vaší zahradě ten pravý podzimní šmrnc.

Dalším skvělým tipem je také výroba draka, kterého můžete za vhodných podmínek ihned vyzkoušet a užít si tak s dětmi krásný podzimní den. Postupů je hned několik. Nechte se inspirovat naším ověřeným například tady.

Tvořit se vám zrovna nechce, ale pustit dětem televizi také ne? Vybírejte z našich hraček a dopřejte si odpoledne plné zábavy a hraní.

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.