Jak vyvařit dudlík v hrnci a jak jej sterilizovat? Máme návod krok za krokem

Dudlík přináší kýžený účinek uklidnění. Přesto je pro miminko největším nosičem virů a bakterií. Co udělat, aby zůstal v čistotě? Musíme se o něj pečlivě starat. K zahubení choroboplodných zárodků je potřeba dudlík vyvařit nebo sterilizovat. My vám poradíme, jak vyvařit dudlík v klasickém hrnci. A povíme si o způsobech, jak sterilizovat dudlík pomocí různých druhů sterilizátorů. Díky nim je tento úkol ještě rychlejší a jednodušší.

Obsah:

Jak často vyvařovat dudlík a proč to dělat?

Dudlík miminku spadne z pudinky několikrát za den. Jakmile zjistí, že je jeho plivání nebo vyhazování legrace, tak se jeho padání ještě znásobí. To je jeden z důvodů, proč dudlíky vyžadují zvláštní péči a zachování čistoty.

Dudlík vyvaříme ideálně pokaždé, když dojde k jeho znečištění. Podle doporučení odborníků 3krát až 4krát týdně. Minimálně však jednou za týden. Tento proces je nadmíru podstatný zejména u miminek do 6 měsíců věku. 

Drobečci ještě nemají dostatečně vyvinutou imunitu a znečištěný dudlík by jim udělal velkou paseku. Množí se na něm bakterie, viry, mikroby, plísně. Ty mohou miminko ohrozit a způsobit mu nepříjemné zdravotní komplikace. 

Olíznutí nebo opláchnutí čistou vodou rozhodně nestačí. Řešením je dudlík vyvařit nebo sterilizovat. 

Jak vyvařit dudlík (před prvním použitím)

Lámete si hlavu, jak vyvařit dudlík do porodnice? Před tím, než jej dáme miminku, ho musíme vyvařit. Stejný postup opakujeme při každém znečištění nebo ve výše uvedených intervalech. 

Jak vyvařit dudlík v hrnci? 

  • Hrubé nečistoty odstraníme pod tekoucí vodou. Případnou špínu ve spárech vyčistíme párátkem. 
  • Dudlík spolu s pouzdrem dáme do čistého hrnce s dostatečným množstvím vody. Zcela je ponoříme.
  • Vodu uvedeme k varu a vaříme alespoň 10 minut. 
  • Dudlík i pouzdro vytáhneme a necháme vychladnout.
  • Z dudlíku vymačkáme vodu.
  • Pokud nemíří přímo do pusinky miminka, dáme po vysušení do pouzdra.

Náš tip: Chystáte pro svého drobečka pokojíček? Inspirujte se u nás, jak jej zařídit.

Jak sterilizovat dudlík

Jak dudlík zbavit bakterií a choroboplodných zárodků kromě vyvaření? Stejně efektivní, ale jednodušší způsob je sterilizace. Tu provedeme pomocí elektrického sterilizátoru, sterilizátoru do mikrovlnky, sterilizační tablety nebo UV sterilizátoru. V závislosti na modelu sterilizátoru máme do čtvrthodinky hotovo. 

Elektrický parní sterilizátor

Využijete jej nejen na dudlíky, ale též savičky, láhve, kojící kloboučky apod. Celý proces je většinou hotový do 10 minut. Nic kontrolovat musíme. Po vyvaření se sterilizátor vypíná sám. Naproti vyvařování v hrnci eliminujeme spotřebu vody.

Jak na to?

  • Z dudlíku očistíme případné hrubé nečistoty.
  • Do nádobky nalijeme vodu. 
  • Přidáme dudlík. 
  • Spustíme.

Sterilizátor do mikrovlnné trouby

Sterilizování dudlíku v mikrovlnné troubě je ještě kratší. Stačí k tomu většinou 5 minut. Do stejné nádobky vám vejdou i lahvičky na mléko nebo čaj. Postup je stejný jako výše, akorát, že se sterilizátor dává do mikrovlnky.

Sterilizační tablety

Dobrá alternativa třeba na cesty. Proces trvá 30 minut. 

Jak na to?

  • Sterilizační tabletu dáme do vody.
  • Přidáme dudlík.
  • Necháme 30 minut sterilizovat.

UV sterilizátor

Velmi rychlý, nejvíce pohodlný a efektivní způsob. Zahubíte bakterie, viry, plísně i zápach. UV sterilizátor dudlíků můžete vzít s sebou i na procházku a pověsit na kočárek. Funguje na baterie, takže nepotřebujete zdroj elektrické energie ani teplo. Do 3 minut máte hotovo.

Pomůže i horká mýdlová voda

U dětí starších půl roku se nemusíte bát použít horkou mýdlovou vodu. Vyvařování ani sterilizace už nejsou natolik podstatné. Dudlík v ní vydrhneme a opláchneme pod studenou tekoucí vodou. Účinný způsob, jak se zbavit virů i bakterií.

Pitná nebo kojenecká voda vždy po ruce

Převařená pitná voda nebo kojenecká voda se hodí k oplachování kdekoliv na procházce. Když dudlík upadne, stačí jej opláchnout. Po návratu z procházky dudlík vyvaříme nebo sterilizujeme. 

Kdy je čas vyměnit dudlík?

Dětský dudlík měníme co tři měsíce. Šidítka z přírodního kaučuku ještě častěji, tj. zhruba každý měsíc. Kaučuk po čase mění velikost i tvar. Máte nějaký ověřený model dudlíku, který miminku nejvíce pasuje? Nakupte do zásoby. 

Jeden vyvařený dudlík noste kdekoliv s sebou. Další využijete při znečištění, ztrátě nebo poškození. 

Vidíte na dudlíku poškození, jako je natržení nebo překousnutí? Vyhoďte jej a vyměňte za nový. Kousky silikonu (kaučuku) by mohlo miminko aspirovat a udusit se. Jestli miminku začínají růst zoubky, může mít tendenci dudlíček okusovat. Zkuste raději v této chvíli dítku nabídnout kousátko

Jak se dostane voda do dudlíku během vyvařování?

Do dudlíku se během vyvařování voda dostává přes vzduchový ventil. Děje se to vlivem tepla a je to zcela normální. Po vyvaření stačí vodu z dudlíčku vytlačit. 

Jak vyvařit dudlík v mikrovlnce?

K vyvaření dudlíku v mikrovlnné troubě je zapotřebí sterilizátor do mikrovlnky. Postupujte vždy podle pokynů výrobce. Do nádobky se obvykle nalije zhruba 2 dcl vody a sterilizuje se asi 3 minuty. 

Jak vyvařit dudlíky BIBS? 

Dudlíky BIBS jsou vyrobeny z přírodního kaučuku a vyvařování nebo sterilizace v myčce je nenávratně poničí. Stačí je vložit na 5 minut do vroucí vody, nechat vychladnout a vymačkat vodu z dudlíku.

Jak často vyvařovat dudlík?

Minimálně jednou týdně, ideálně 3krát až 4krát týdně. Nebo pokaždé po velkém znečištění. 

Jak dlouho vařit dudlíky?

Pro vyvaření všech bakterií, virů a plísní doporučujeme dudlík, savičky a další pomůcky vařit alespoň 10 minut.

Tak už víte, jak vyvařit dudlík do porodnice i na každý den. A můžete si být jako rodiče jisti, že jste pro své miminko udělali to nejlepší. Pokud se bez dudlíku zkrátka neobejde, netrapte se. Na druhou stranu je to lepší, když se má jak uklidnit. 

Co ještě můžete udělat, aby se dudlík tak rychle nezašpinil? Doporučujeme ho uchytit na řetízek nebo stužku. Pro přenášení a uchování též pomůže pouzdro na dudlíky.

Zdroje:

MotherClub. Péče o miminko. Jak správně vyvařit dudlík v hrnci nebo parním sterilizátoru [online] Šárka Jirchářová. Poslední změna 8.12.2020. [Cit. 10.1.2023]. Dostupné z: https://motherclub.cz/jak-spravne-vyvarit-dudlik-v-hrnci-nebo-parnim-sterilizatoru/

iMrnňous. Článek. Jak vyvařit a sterilizovat dudlík? [online] Redakce. Poslední změna 11.3.2022. [Cit. 10.1.2023]. Dostupné z: https://www.imrnous.cz/clanek/34/jak-vyvarit-a-sterilizovat-dudlik/

Jak vyvařit dudlík v hrnci a jak jej sterilizovat? Máme návod krok za krokem

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.