Teplota v místnosti pro miminko

Jednou z nejčastějších obav čerstvých maminek, které si z porodnice přinesou malý uzlíček radosti, je, jak zajistit, aby se miminko cítilo doma co nejkomfortněji a nic jej netrápilo.

S tím se bez pochyb váže velké téma vhodné teploty v místnosti pro miminko. Jak dětem obstarat zdravé prostředí, ve kterém jim nebude příliš teplo, ani zima? Je vhodné zvážit variantu otužování miminek a batolat? Může mít teplota vliv na současný a budoucí  zdravotní stav vašeho dítěte?

Obsah

Teplota v místnosti během dne 

Není nic roztomilejšího než spokojeně spinkající novorozeně, které jsme si právě přivezli z porodnice domů. Vytvořte proto doma vašemu miminku co největší komfort a útulné prostředí. Používejte rychlozavinovačku, nechte jej spinkat v postýlce či košíčku a dejte si záležet na volbě oblečení z kvalitního materiálu.

Jen to však nestačí. Úkolem všech zodpovědných rodičů je obstarat v pokoji, kde miminko pobývá, také vhodnou teplotu a časté větrání. Jelikož čerstvě narozená miminka převážně spinkají, stačí, aby se teplota v pokoji pohybovala kolem 20°C.

Nebojte se větrat a snažte se v místnosti zajistit častý příjem čerstvého vzduchu. Dejte si však pozor na průvan! Raději otevřete okno ve vedlejší místnosti a nechte vzduch proudit skrze otevřené dveře.

Během letních měsíců postačí, když miminko necháte spinkat jen v bodýčku a s lehkou dečkou. Mezi jinými doporučujeme použít moskytiéru, která děťátko ochrání před nežádaným hmyzem. 

Upozorňujeme, že kromě teploty v pokoji, je důležité sledovat také vlhkost vzduchu. Suchý vzduch může přinést opravdu hodně trápení. Doporučený stupeň vlhkosti je 45-65. Abyste takového stavu docílili, položte na topení mokrý ručník, který nejdříve pořádně vymácháte ve vodě (zbavíte ho tak zbytků prášku na praní a aviváže).

Teplota v místnosti přes noc

I zde platí, že teplota v pokoji by se v noci měla pohybovat kolem 20°C, přičemž se rozhodně nedoporučuje ji překračovat. Dle některých je dokonce i toto číslo příliš vysoké a ideální teplota v ložnici by se měla pohybovat kolem 16 °C až 18 °C. 

A co miminko na noc potřebuje? Jen dupačky, plenku, pyžámko a spací pytel. Vynechejte prosím čepičku. Hlavička dítěte musí být holá, aby si sama mohla regulovat teplotu.

Mějte také na mysli, že studené ručičky a nožičky neznamenají, že je miminku zima. Řiďte se raději teplotou tělíčka. Pokud se vaše dítě potí kolem krku, znamená to, že je děťátku teplo a měli byste ubrat na teplotě v místnosti. 

Důsledky příliš vysoké teploty v pokoji

Nezapomeňte, že příliš vysoká teplota v pokoji s sebou nese mnoho negativ, které mohou vašemu miminku uškodit.

S teplotou v pokoji souvisí stav imunitního systému a prokrvení celého těla. V případě vysokých teplot v pokoji se děti potí a hrozí tak, že nastydnou, budou mít vyrážky či se stanou lehce náchylné na nižší teploty. 

Otužování miminka a batolete

S teplotou v pokoji se bez pochyb váže i téma otužování. Zvažujete, zdali otužovat miminko či batole? Váš nápad není tak úplně zcestný. Otužování je totiž skvělým způsobem, jak dítě připravit na “velký svět” venku.

Neznamená to však, že máte na dítěti aplikovat drastické metody. Postačí, když se zaměříte na malé činnosti, které se postupně stanou vaší rutinou a běžnou součástí života. Jejich výsledky jsou však pozitivní. 

  • Zbytečně nepřetápějte a dbejte na teplotu v pokoji (viz výše).
  • Nepřehánějte to s oblečením - řiďte se pravidlem, že děti mají mít stejné množství vrstev jako vy (popřípadě jednu navíc v případě ležících miminek).
  • Dbejte na pravidelné vycházky, nejlépe minimálně 3 hodiny denně.
  • Snažte se pobývat v přírodě, zvažte krátký pobyt na horách.
  • Vystavujte miminka studeným podnětům. Např. během přebalování praktikujte “vzduchovou koupel” (nespěchejte, nechte miminko chvíli ležet jen v plence či bez).
Teplota v místnosti pro miminko

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.