Jak vybrat autodráhu

Kterého kluka by nenadchla rychlá jízda, adrenalin, předjíždění a skřípání pneumatik? Abyste svého malého závodníka potěšili, nemusíte každý den závodit po cestě domů ze školky. Co takhle pořídit mu autodráhu pro děti

Velká autodráha, malá autodráha, svítící autodráha, autodráha na ovládání, kterou vybrat? Na trhu je mnoho různých variant a my vám rádi pomůžeme se v nich zorientovat. 

24609-3_autodraha-gigant-1420cm4

Nekonečné autodráhy. Nekonečná zábava. 

Obsah: 

Dětské autodráhy jsou nejen pro soutěživé divochy

Soutěživost mají některé děti v krvi. Začnou zjišťovat, v čem jsou dobří a budovat si své sebevědomí. Závodění jim k tomu může pomoci. Pokud máte doma milovníka rychlých aut, který je pozoruje na ulici, nebo pobíhá okolo vás s imaginárním volantem, bude pro něj vzrušení z autodráhy k nezaplacení. Hodně aktivním dětem taková hračka pomáhá investovat jejich energii i bez přemíry pohybu. Do závodu se snadno vžijí a cítí se jako by byli sami na trati. 

V případě autodráhy pro malé děti, je další výhodou trénink jejich trpělivosti a procvičování prstíků. Při skládání autodráhy si navíc trénují logické a prostorové myšlení. 

Autodráhy jsou velmi oblíbené zejména u chlapců. Při výběru a koupi autodráhy byste měli pár věcí znát, abyste se mohli správně rozhodnout. Nejdůležitějším kritériem je věk dítěte. A také, jaké prvky jsou pro vás důležité. Možná hledáte něco speciálního? 

Autodráha pro malé děti 

Pro menší děti okolo 3 let se výborně hodí autodráhy, které jsou více civilní a tajemné než závodní. Hra bude spočívat spíše ve fantazii a příběhu než ve výhře nad soupeřem.

Děti do 6 let mohou mít jednodušší autodráhy a nevyžadují elektrické ovládání. Užijí si posouvat auto po dráze sami. 

Pro tuto věkovou kategorii doporučujeme například autodráhu s garáží nebo s parkovištěm. Oblíbené jsou i tematické autodráhy. Například svíticí autodráha je velký hit. Postavíte ji z pestrobarevných dílků a poté svítí ve tmě.

Nebo spojte dva fenomény a vyzkoušejte autodráhu s dinosaury. Postavíte si tak doma svůj vlastní Jurský park. 

A jaká je ta pravá autodráha pro nejmenší? Děti do 18 měsíců neocení komplikované dráhy. Hodí se pro ně jednoduché parkovací garáže. Jsou o něco robustnější, aby vydržely mnohdy hrubé zacházení dětí, které teprve zkoumají svět okolo sebe. Autodráha pro děti do 3 let by mohla být také dřevěná autodráha. Je pevná a malým dětem je velmi příjemný dotek přírodního materiálu. 

Závodní autodráhy kupte starším dětem 

Když děti trochu povyrostou začnou je lákat rychlejší a rychlejší autodráhy a také různé technologie. Autodráha pro kluky starší než 6 let by měla mít více dílů a být realističtější. Už je omrzí barevné silnice a budou chtít závodit na černém asfaltu s pořádnými sporťáky. 

Hodí se pro ně také autodráhy s elektrickým ovládáním nebo různými efekty jako zvuky a světla. Hra s ovladači je napínavá a vyžaduje znalost dráhy a trochu více přemýšlení. Starší děti si v takových závodech najdou kouzlo. Možná si s nimi zasoutěží i tatínci. 

Jak vybrat autodráhu? Tipy autodráh přehledně 

Elektrická autodráha 

V případě autodráhy jde buď o normální interaktivní hračky, nebo o elektrickou autodráhu. Každé řešení má něco do sebe. Zatímco autodráhy bez elektrických prvků nechávají svobodu k uplatnění fantazie, elektrické autodráhy mají jasný cíl – zvítězit v závodě. Fantazie zde poněkud ustupuje soutěživosti, adrenalinu a dobrodružství.

Ty nejjednodušší elektrické závodní dráhy představují prostý ovál se dvěma dráhami na elektrické autíčko. Pro začátek to může stačit, ale děti brzy zjistí, že jsou dost omezeny v kreativitě. Po delší době je pro ně hra celkem jednotvárná. Výhodou je ovšem nízká cena, takže pro otestování zájmu vašeho klučiny je to dobrý začátek.

Nicméně tím pravým zážitkem z jízdy jsou teprve takové autodráhy, které mají složitější tvar dráhy. Tam už jsou zatáčky v různých úhlech, křížení drah obou autíček, nebo dokonce smyčky pro loping, kdy jedou auta chvílemi kolami vzhůru. To je pak ten pravý adrenalin.

Takové autodráhy od řidičů vyžadují více než jen držet stisknuté tlačítko ovladače. Je zapotřebí ubírat před zatáčkou, a naopak přidávat před smyčkou, aby auto neopustilo závodní dráhu.

Některé dráhy jsou pro lepší efekt dokonce svítící. Například u nás najdete autodráhu se světelnou smyčkou. Ta má dokonce dva rychlostní režimy: pomalý a rychlý. Po složení dráhy zabere plochu 150 x 80 cm a délka jednoho kola je dokonce 6 metrů! Autodráha pro opravdové závodníky.

Svítící autodráha 

Oblíbenou vychytávkou je, když se autodráha ve tmě rozsvítí. Dosáhnete toho se speciálními díly, které přes den září neonovými barvami a v noci fosforeskují. Jízda na sviticí dráze je magická a speciální. 

Svítící autodráhy Magic Tracks mají různé varianty s rozdílným počtem dílů, abyste si mohli zvolit, jak velké výzvy chcete překonávat. Jejich díly se dají různě nastavovat a ohýbat, aby byla dráha vždy trochu jiná. A jako bonus svítí i autíčko, které je součástí balení. 

 Podívejte se na svítící autodráhu v akci v tomto videu: 

Plastová autodráha nebo dřevo? 

Když budete vybírat mezi plastovou nebo dřevěnou autodráhou, zvolte podle toho, co je pro vás nejelepší. 

Plastová autodráha

  • je levnější 
  • snadno se udržuje 
  • je barevnější 
  • může být spojena s elektronickým ovládáním 

Dřevěná autodráha 

  • je pevnější 
  • přírodní materiál 
  • hodí se pro malé děti 
  • je vkusná v interiéru 


Ať už tedy máte jakkoli starého chlapce, jakkoli nadšeného závodníka nebo závodnici, na našem e-shopu mu autodráhu jistě vyberete. A mimochodem – autodráhy dělají chlapce i z tatínků, takže není nic divného, když dítě jde spát, ale autodráha se stále rozjíždí. Tatínek přece musí zkontrolovat, jestli všechno správně funguje že?

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.