Tipy na nejlepší hračky do auta pro děti

Prázdniny jsou tu a s nimi i plánování nejrůznějších výletů a dovolených. Velkým strašákem všech rodin s dětmi jsou nepochybně dlouhé cesty autem. Ty totiž mohou být pro děti velmi náročné, nudné a nezajímavé. I proto jsou většinou příčinou nejrůznějších negativních pocitů, jako jsou neklid, vztek či podrážděnost. Možná se vám při této představě ježí vlasy na hlavě… Ale nemusíte zoufat!

Existuje mnoho skvělých způsobů a pomůcek, které mohou děti zabavit a udržet je zaneprázdněné po celou dobu jízdy. Zde přinášíme několik tipů na ty nejlepší hračky do auta. Zaručujeme, že s nimi budou dlouhé cesty autem o něco stravitelnější, a to nejen pro děti, ale také pro rodiče.

Obsah

Hračky do auta pro nejmenší

Určitě se shodneme na tom, že cesty s miminky a batolaty mohou dát pořádně zabrat. Děti ještě neumí plně komunikovat a často tak nedokážeme odhadnout, co přesně je trápí.

I pro ty nejmenší však existují různé pomůcky a hračky, které dokáží děťátko alespoň na chvíli zabavit a rozptýlit. Mezi hračky do auta pro nejmenší určitě doporučujeme zařadit klasické hračky pro miminka, jako například kousátka a veselá barevná chrastítka. 

Kousátka pomáhají prvním dětským zoubkům na svět a motivují děti k pozdějšímu používání zubních kartáčků. Chrastítka zas svými zvuky a barvy stimulují smysly a přispívají k rychlejšímu rozvoji.

Pozor: Hračky pro ty nejmenší by neměly obsahovat ostré hrany a drobné součástky!

Dalším skvělým tipem na hračky do auta pro nejmenší je také plyšový medvídek - pomocník k usínání, který je měkký a velmi příjemný na dotek. Ten náš má navíc v bříšku projektor, který promítá na strop a stěny hvězdnou oblohu v červené, modré nebo fialové barvě.

Stejně tak děti rozveselíplyšová kravička - tato hračka má speciální otvory na těle a hlavičce, takže jde použít jako loutka. Navíc ji můžeme použít jako chrastítko.

Hračky do auta pro roční dítě

Roční děti mnohem více reagují na podněty z okolí a některým z nich dokonce začíná velmi upovídané období. Hračky do auta pro roční dítě bývají zaměřeny na rozvoj jemné motoriky či smyslů. Navíc mohou disponovat světelnými či zvukovými efekty a dalšími interaktivními funkcemi.

Při výběru proto určitě nešlápnete vedle s interaktivními hračkami. Velmi oblíbeným je například interaktivní telefon, který reaguje na dotyk prstu. Má 14 tlačítek a pod každým z nich se skrývá melodie a slova. U tlačítek se zvířátky uslyšíme jejich typické zvuky, zatímco u ostatních tlačítek uslyšíme například tikající hodiny, bití srdce, klikání na kalkulačce či typické zvuky, jako je čekání na spojení či signál. 

Skvěle zabavit však dokáže také interaktivní pianko, které vydává zvukové a světelné efekty. Jeho obrovskou výhodou je možnost regulace zvuku, což ocení obzvlášť řidiči auta.

Pokud máte náladu spíše na něco klidnějšího, roční děti mohou zaujmout také barevné senzorické kostky či, stejně jako v případě těch úplně nejmenších, roztomilí plyšáci. 

Hračky do auta pro děti 1+

Díky pokročilejšímu věku dítětě jsou hračky do auta pro děti 1+ mnohem pestřejší a zajímavější. 

I zde se podívejte po interaktivních hračkách. Co je lepšího do auta, než samotný volant pro malé řidiče? Nejen, že děti budou moci napodobovat tolik zajímavou činnost, jako je řízení, ale navíc podpoří své manuální schopnosti. Díky zvukům a melodiím, které volant vydává, se zabaví na delší dobu.

Skvělou volbou jsou také puzzle. Jsou snadno přenosné a děti mohou trávit hodiny skládáním obrázků. Navíc existuje mnoho puzzle s různými motivy a obtížnostmi. Samotné skládání je kreativní činnost, která kromě zábavy a uklidnění také rozvíjí myšlení, jemnou motoriku, smysl pro detail i trpělivost.

Dalším zajímavým tipem mohou být magnetické hračky, které jsou ideální, protože se snadno přichytí k plechu nebo kovovým povrchům. Můžete si pořídit např. magnetickou stavebnici či magnetickou tabulku, na kterou lze připevnit magnetické postavičky.

Všechny malé malíře zaručeně potěší kreslící magnetická tabule. Výhodou je, že děti mohou kreslit na tabuli neustále dokola a vy se nemusíte zatěžovat nakupováním papírů.

Osvědčené jsou různé skladné společenské hry. Buď můžete hrát s dětmi společně, nebo děti mezi sebou. 

Jako tip na hru máme postřehovou hru - plácni krtka. Děti se mohou v autě prostřídat a hrát tak dlouho, dokud je to nepřestane bavit. Pokud hledáte něco, s čím si budou děti hrát samostatně, zkuste naši omalovánku mapu světa.

Velmi vděčnými hračkami na cestování jsou také elektronické herní konzole. Na těch mohou děti střídat různé základní hry, a tak se zabaví na dlouho. 

Nápady na zábavné aktivity do auta

Obáváte se, jak děti dlouhé cesty v autě zvládnou? Kromě výše doporučených hraček přinášíme inspiraci na zábavné aktivity, které mohou zkrátit nekonečné cesty.

Skvělým tipem na zábavnou cestu je hra bingo do auta, ke které nepotřebujete žádné pomůcky. Vymyslete si pouze seznam 5 věcí, které můžete vidět po cestě (jako např. dopravní značka, zelené auto, pes, bříza, sloup elektrického vedení atd.). Každý v autě se poté musí rozhlížet kolem sebe, a když vidí něco ze seznamu, oznámí to ostatním a získá bod. Kdo první uvidí všech 5 věcí, má celé bingo a vyhrál.

Přibalte do auta oblíbené knížky svých dětí nebo si stáhněte audio knížky, které mohou poslouchat. Dobrá kniha nebo poutavý příběh je skvělým způsobem, jak děti zabavit a také podporovat jejich jazykový vývoj a představivost.

Vytvořte si seznam oblíbených písniček a zpívejte je společně. Zpívání je skvělá zábava a pomáhá vytvářet pohodovou atmosféru v autě! Využít můžete například tento playlist plný českých tradičních písniček pro děti:

Tipy na nejlepší hračky do auta pro děti

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.