Vybíráme nejlepší dárek pro holčičku – 5leté potěšíte těmito 10 tipy

Jaký dárek pro holčičku 5 let starou vybrat? Vybírat jde i dlouhé hodiny. Protože možností je nespočet. Nejjednodušší je se zeptat, co by si přála. Pokud se s vámi o své přání nepodělila, nevadí. Máme pro vás 12 nejzajímavějších tipů na dárečky, které jsme vybrali s ohledem na věk. K Vánocům, k narozeninám, i ke svátku.

Obsah:

  • Co nejvíce 5leté holky zajímá?
  • Hýbeme se aneb sport je důležitý v každém věku
  • Profesní hry – čím budu, až budu velká?
  • Společenské hry, které si zahrajete společně
  • Příprava do školy

Co nejvíce 5leté holky zajímá?

Škola pomalu klepe na dveře. Ale hra je stále nedílnou součástí dětského světa. Utváří se zde dětská osobnost, rozvíjí se schopnosti, dovednosti i talenty. 

Možná máte doma holčičku, která ráda maluje a tvoří. Nebo malou průzkumníci, kterou zajímá každá nevyřešená záhada. Či malou maminku, která se pečlivě stará o svoje miminka. 

Stavebnice a konstrukční hry

Stavění je oblíbená dětská aktivita, do které se vyplatí investovat. Pětiletá holčička zvládne složitější stavby s větším počtem dílků a menší velikostí. 

Lego kostkami nešlápnete vedle. Zejména sérií Friends. Je tu však mnohem více možností. Vybrali jsme pro vás následující.

Velká magnetická stavebnice s tabulí 

https://www.ministerstvohracek.cz/magneticke-kostky-tabule/

Rozvíjí kreativní myšlení a fantazii nebo pomáhá pochopit fyzikální jev – magnetismus. Cvičí a prohlubuje jemnou motoriku a prostorovou představivost. S velkou magnetickou stavebnici uděláte malé slečně radost. Ponoří se do her a zábavy na dlouhé hodiny. 

Magnetickou stavebnici tvoří celkem 560 dílků obsahující kuličky, hůlky, trojúhelníkové kostky a magnetickou tabuli. Stavět lze různé konstrukce, jako jsou domy, mosty, vozidla i figurky. Malé vědkyně potěší možnost tvoření matematických, fyzikálních a chemických vzorců. Stavebnice je zajisté nejlepší dárek pro holčičku i pro kluka. Pokud má brášku, vyhrajou si společně.

Hýbeme se aneb sport je důležitý v každém věku

Potěšit dárkem 5letou holčičku může znamenat, když ji obdarujete sportovní pomůckou. Budovat kladný vztah ke sportu se vyplatí už od útleho věku. Za sebou už by měla mít jízdu na balančním odrážedle. Pustíte se do dalšího kroku?

Dětské kolo RoyalBaby Explorer 16"

https://www.ministerstvohracek.cz/detske-kolo-royalbaby-explorer-16--cervene/

Hledáte opravdu velký dárek? Dětské kolo RoyalBaby je trefa do černého. Velikostí se hodí pro holky od 4 do 7 let. Dobře se ovládá, má gumové gripy, ze kterých ručičky nekloužou, a dvojité kotoučové brzdy. Ty zajistí bezpečnou jízdu s co nejkratší brzdnou dráhou. 

A pokud ještě na kole jezdit neumí, nevadí. Ke kolu jsou i široká přídavná kolečka zajišťující maximální stabilitu. Výbava v podobě zvonku, blatníků nebo chrániče řetězu, potěší. Červená barva laku zaujme každou dívenku, ale neurazí ani chlapečka. Pokud má mladšího brášku, může po ní kolo v budoucnu podědit.

Profesní hry – čím budu, až budu velká?

Zdravotní sestřička, lékařka, kadeřnice, kuchařka nebo prodavačka? Vyzkoušejte to nanečisto pomocí hry na profese. Takové hry pomáhají rozvíjet osobnost a sebepoznání.

Panenka česací hlava pro kadeřnici 

https://www.ministerstvohracek.cz/cesaci-hlava-panenky-na-stylizaci-ucesu-tmave-vlasy/

Být krásná, stát se princeznou – to jsou sny každé malé holčičky. S česací panenkou můžete jít těmto snům vstříc. Hrát si s vlasy, česat je, dělat culíky, pečovat o ně. To všechno stylizační panenka nabízí. Doplňky, jako jsou gumičky, hřeben, šperky a další příslušenství, nesmí chybět. 

Dřevěný toaletní stolek pro malou stylistku

https://www.ministerstvohracek.cz/detsky-toaletni-stolek-ze-dreva/

Mít svůj vlastní prostor na šperky, vlasové doplňky, laky na nehty nebo dekorační kosmetiku. Hrát si na princeznu a dbát na svou krásu. To je součástí osobnosti každé malé holčičky. 

Do toaletního stolečku se vejdou všechny drobnosti. Sedět, upravovat se u něho a hrát si na různé role může vaše holčička bez hranic. Ve trojitém zrcadle se dobře zhlédne. Toaletní stolek také poslouží jako pěkný doplněk do pokojíku.

Pokladnička se stánkem a sladkostmi pro prodavačku 

https://www.ministerstvohracek.cz/detska-pokladna-se-stankem-sladkosti/

Prodávat u stánku se sladkostmi? To je zábava! Rozvíjet komunikační dovednosti, finanční gramotnost a matematiku. Pokladna vydává zvuky, svítí, otevírá se a váží. Na autenticitě přidává vstup na kreditní kartu, skener s klávesnicí a imitací displeje. 

A jaké dobroty se budou prodávat? Dortíky, lízátka, koláčky, cupcaky. Do stánku to hezky nachystejte a přidejte cenovky dezertů. Hra na prodavačky může začít.

Kufřík pro malou lékařku 

https://www.ministerstvohracek.cz/detsky-lekarsky-kufrik-bily/

Že vás prodavačka dezertů příliš neoslovila? Pokud je vaše malá cácorka altruistická bytost, určitě ji potěší lékařský set v kufříku. Všechny potřebné nástroje má hezky po ruce. 

Zachraňovat a ošetřovat plyšáky nebo panenky, to je zábava. Internistka, otorinolaryngoložka, dentistka nebo chirurg. V těchto oborech se bude za chvíli orientovat. V kufříku najde náčiní, která jí pomohou vyšetřit své pohádkové pacienty.

Náš tip: Přemýšlíte, jaký dárek pro holčičku ke svátku překvapí? Zkuste třeba oblíbenou 3D omalovánku, u které se zabaví.

Společenské hry, které si zahrajete společně

Zahrát si spolu deskovou nebo stolní hru. To je rozhodně lepší než nechat děti sedět u YouTube videí nebo počítačových her. A děti to určitě ocení také. Budou rády, že se jim plně věnujete. Jaké společenské hry vybrat jako narozeninový nebo vánoční dárek pro holčičku?

Společenská hra Padající židle 

https://www.ministerstvohracek.cz/rodinna-zrucnostni-hra-padajici-zidle/

Zahraje si celá rodina. Tato hra vtáhne do děje děti už od 3 let. Celkem 24 židlí se poddá vašim balančním experimentům. Hráči staví židle na sebe. Kdo přidanou židlí shodí celou stavbu, prohrává. Rychlá a zábavná hra, u které se nasmějete.

Postřehovka Spot it s ovocem a zeleninou 

https://www.ministerstvohracek.cz/postrehova-hra-spot-it-ovoce-a-zelenina/

Citron, mrkev, banán, rajče,... Nejen, že se vaše malá bude skvěle orientovat v různých druzích ovoce a zeleniny. Ale podpoříte především její soustředěnost a urychlíte postřehové reakce. 

Dále rozvíjíte řečové dovednosti. Kartičky Spot it jsou pro děti od 4 let a do hry se zapojí 2 a 4 hráči. Kompaktní herní sada 30 kartiček nabízí celkem 9 různých her. Díky kompaktním rozměrům je super na cesty.

Příprava do školy

Dárek k narozeninám pro holčičku lze věnovat v podobě zábavné vzdělávací pomůcky. Poznávání abecedy a čísel je to ústřední, co je v první třídě čeká. Existuje však spousta dalších didaktických hraček a pomůcek.

Velká sada magnetických písmenek a čísel 

https://www.ministerstvohracek.cz/velka-sada-magnetku--pismen-a-cisel-v-nadobe/

Naučit se abecedu a písmenka pomocí magnetků je velká zábava. Tato pomůcka se dá využít hned několika způsoby. Třeba napsat první slova nebo sestavit první matematické operace. V krabičce je celkem 78 magnetků. 

Pracovat můžete na lednici nebo pořídit nějakou magnetickou tabuli. Magnetická písmenka lze doplňovat o písmena psaná a tím tvořit slova nebo věty. S čísly se naučíte a procvičíte sčítání, odčítání, později násobení a dělení.

Dřevěné hodiny s kostkami 

https://www.ministerstvohracek.cz/vzdelavaci-drevene-hodiny-s-kostkami/

Orientovat se v čase má velké výhody. Kolem 4. roku děti začínají chápat pojmy včera, dnes a zítra nebo poznávají dny v týdnu. Během 5. roku se začínají zajímat o hodiny. Podpořit jejich zájem můžete pomocí těchto dřevěných didaktických hodin. 

Sestavení ciferníku pomocí různě tvarované vkládačky umocní memorování, jakou mají čísla posloupnost. Ručičkový zápis převádíte do digitálního a naopak. Dále přidáte denní dobu a počasí.

Co ještě poradíme závěrem?

Po přečtení inspirace třeba už víte, co je ten nejlepší dárek. A pokud ne, pamatujete na radu v úvodu – zkuste se zeptat. Třeba vám poví, co má na srdci, co by chtěla, co se jí líbí. Možná je to něco, co ji zaujalo ve školce nebo u kamarádky? 

Vybíráme nejlepší dárek pro holčičku – 5leté potěšíte těmito 10 tipy

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.