Vybíráme nejlepší dárek pro kluka – 8leté potěšíte těmito 8 tipy

Jenom tak klidně levitují ve vzduchu. Jelikož slunce jasně září a na obloze byste od východu k západu hledali mráček marně, balónky působí jako jakási fata morgána uprostřed pouště. Zkrátka široko daleko nikde nic, jen zelenkavá tráva, jasně modrá obloha.

Obsah:

Deskové hry

Ty jsou perfektním způsobem, jak strávit čas s rodinou a přáteli. Zahrajete si je doma, na terase, na pikniku, na dovolené. Zabaví vás skoro kdekoliv a navíc výborně stmelí. A které společenské hry mají 8letí chlapci nejradši? Ministr hraček vybral následující:

Karetní hra Spot It

https://www.ministerstvohracek.cz/vyhledavani/?string=Spot+it

Postřehovka, která funguje na stejném principu jako Dobble. Do hry vtáhne celou rodinu bez ohledu na věk, protože je napínavá, zábavná a rychlá. Vybrat si můžete tematické obrázky, aby to bylo ještě zajímavější: povolání, dinosauři a zvířata nebo ovoce a zelenina. Co si chcete procvičit, lámat si nejen hlavu, ale i jazyk? Hrajte svůj oblíbený mód. Na výběr máte celkem tři. 

Kachní střílečka

https://www.ministerstvohracek.cz/pistole-na-micky-s-pocitaci-kachnou/

Nebudeme sice sestřelovat kachny, jako to bylo v populární televizní hře Duck Hunt. Úkol bude následující – střílet míčky kachně do zobáku. A to pomocí pistole. Kolik jich do chřtánu trefíte? Počítáním se nemusíte zaobírat. Balónky spočítá sama. Tak si spolu dejte kompetici. Kdo nakrmí kachnu více míčky?

Sportovní dárky

Chcete-li vybrat nejlepší dárek pro kluka, kterého baví sport, tak mu vyberte sportovní vybavení, oblečení nebo doplňky. Miluje fotbal? Pak může být výborným dárkem fotbalový míč nebo fotbalové branky. My jsme vybrali 2 tipy, které potěší i chlapce, kteří sportu příliš neholdují, ale přesto budou nadšení.

Stolní fotbal 

https://www.ministerstvohracek.cz/stolni-fotbalek-124-cm/

Sportovat se nemusí přímo. Ale přemýšlet nad taktikou, trénovat reakce a rozvíjet koordinaci oko-ruka. To jde pomocí tohoto stolního fotbalu. Zábavu si vychutnáte až ve 4 hráčích. A to teprve bude zapotřebí týmové spolupráce. 

Vyhlašte soutěž o světový pohár. Tento zápas je velmi napínavý. Přidejte dalšího účastníka, který bude mít na starosti komentování celého utkání. Vidíte! Zasportovat si můžete i doma. A zapojíte se do toho všichni. 

Kolečkové brusle 4v1

https://www.ministerstvohracek.cz/detske-koleckove-brusle/

Co říkáte na brusle, které by sloužily celoročně? Přes teplé období jako inliny a v zimě jako lední brusle. A ještě k tomu by se daly regulovat do 5 různých velikostí nohy. To není science fiction. 

Kolečkové brusle Sporttrike 4v1 přináší ještě výhodu pro děti, které na kolečkách stojí poprvé. Jde z nich udělat stabilní tříkolku. Stačí jen přeskládat kolečka. Přesto, že jde o multifunkční brusle, kvalitu a pohodlí výrobce nepodcenil.

Konstrukční hry a stavebnice 

Stavebnice v sobě spojuje cenné benefity: baví skoro každé dítě a rozvíjí nejen fantazii.  Stavebnice je často synonymum Lega, ale existuje nespočet druhů těchto zábavných kostiček v různé cenové relaci a různými konstrukčními prvky. Jako narozeninový nebo vánoční dárek pro kluka jsou bezvadné.

Stavebnice formule Sports-Car

https://www.ministerstvohracek.cz/stavebnice-formule-sports-car/

Postavit formuli z 1568 kostiček. To musí být zábava, ale je k tomu zapotřebí velká dávka trpělivosti. Motivátor je však působivý. Až formuli dostaví do posledního dílku, může s ní jezdit. 

Ovládá se pomocí dálkového ovladače a dovede jet 6 km/hod. A to ještě není všechno. Otevírací dveře a kapota nebo pohyblivý píst motoru – to je teprve pecka. Pecka, kterou ocení každý milovník rychlých aut. 

Solární stíhačka 

https://www.ministerstvohracek.cz/solarni-robot-stihacka/

Váháte, jaký dárek ke svátku pro kluka by se dal vybrat? Jestli koupit čokoládu, oblečení nebo raději nějakou hračku? My máme tip na tuto stíhačku se solárním pohonem. Než ji ale uvede do provozu, bude si muset zahrát na konstruktéra. Procvičí si tím logické myšlení, koordinaci očí a rukou. Pomůže mu to též pochopit princip solárního mechanismusmu. 

RC drony a modely 

RC auta, vrtulníky, bagry, tanky. No cokoliv jední, pluje nebo lítá. A k tomu ještě další populární témata – roboti a dinosauři. To je klučičí svět. Ovládání není jen tak a naučit se toto řemeslo z počátku bude kumšt. Ale obávat se nemusíte, protože děti se učí velmi rychle.  

Crawler Monster 1:18

https://www.ministerstvohracek.cz/terenni-auticko-na-dalkove-ovladani-crawler-monster-1-18-stribrne/

Víte, které hračky jsou nejlepší? Ty s kterými můžete vyhrát i vy! Funguje to takto: tatínek nebo dědeček koupí synovi nebo vnukovi báječný RC model, a pak to otestují společně. Jak se bude ovládat autíčko Crawler Monster ve zmenšenině 1:18? 

Otestujte jeho pohon na všech čtyřech, který dokonale odolá terénu. A nebojte konstrukce tohoto teréňáka je odolná a dobře pohlcuje otřesy. Frekvence dálkového ovladače 2,4 GHz zajistí příjem signálu bez přerušení. Výborný dárek k narozeninám pro kluka, který má 8.

Vědecké sady a experimenty 

Podněcovat zájem o vědu je dobré. Pokud tam nějaký plaminek touhy je, máte vyhráno. Prozkoumat vědní disciplínu, která kluka zajímá – ať už jde o zeměpis, astronomii, medicínu, biologii, fyziku, chemii nebo exaktní vědu, kterou je matematika, jde hodně způsoby. 

Knihy, pracovní a edukační pomůcky, vědecké sady, hračky nebo doplňky do dětského pokoje. Například svítící globus splňuje hned dva benefity. Naučí a zároveň pokojíček zútulní.

Hry na konzole

Videoher se v dnešní době už jde jen těžko vyhnout. Děti v době technologií rostou velice rychle. Ale víte, že některé počítačové hry mohou být prospěšné? Podpoří kreativitu a logické myšlení.

Na tomto konceptu funguje populární Minecraft, který je dnes aplikován i ve výuce. Vždy je potřeba ale nastavit pevné hranice v čase stráveném za herní konzolí, počítačem, tabletem nebo mobilem. Děti by jinak hráli nebo sledovali YouTube neomezeně

Začněte zájmy

Co ho baví a čím žije? Pokud miluje hry, zaujmete oblíbenou hrou nebo oblečením a doplňky s gaming charakterem. Nebo je váš osmileťák vášnivý sportovec? Pořiďte mu dárek, který bude rozvíjet jeho pohybové nadání. 

U kluků v této věkové kategorii vedou superhrdinové, science fiction nebo akční hračky. Je ale důležité podotknout, že každý chlapec je jedinečný a může tak mít jedinečné zájmy. Nesnažte se vymýšlet něco jiného. Ale dejte této jedinečnosti a zvídavosti v určité oblasti vyniknout. 

A co poradíme na závěr? Zkuste se nenápadně zeptat, co by si přál. Třeba to bude něco, co by vás ani po prostudování Schindlerova seznamu zdaleka nenapadlo. 

Vybíráme nejlepší dárek pro kluka – 8leté potěšíte těmito 8 tipy

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.