Užitečná příručka, jak si hrát s miminkem

Napadlo vás někdy, že je možné hrát si s miminkem už od jeho prvních dnů na světě?

jak-si-hrat-s-miminkem

Tápete-li nad tím jak, nápomocná vám bude naše velmi užitečná příručka, díky které objevíte senzační nápady na zábavu s těmi nejmenšími. Nechte se inspirovat a nenásilným hraním si prohlubte váš vztah s miminkem.

OBSAH

Co je určitě dobré vědět

Než si začneme s miminkem hrát, je potřeba znát několik důležitých a základních faktů.

Než děťátko završí svůj první roček, rozdělujeme jeho psychomotorický vývoj do tzv. čtyř trimenonůZ odborného hlediska by mělo miminko na konci každého takového období umět zvládat tzv. vrcholné dovednosti.

Například v prvním trimenonu, kdy jsou miminku 0–3 měsíce, si mimčo po devíti měsících strávených v maminčině bříšku zvyká na úplně nové prostředí. Především začíná vnímat sebe a své okolí. Na konci této fáze by mělo umět vleže na bříšku pást koníky.

Je velmi důležité vědět, že pořadí, v jakém miminka daným dovednostem učíme, je podstatné a má svůj smysl. Stejně tak, jako se nesmí žádné z etap vývoje přeskočit, není dobré ani předbíhat a učit mimčo různé věci „dopředu“.

Platí však, že každé miminko je jedinečné a potřebuje svůj individuální přístup. Ku příkladu se může stát, že se na hraní nebude cítit maminka ani miminko. Netlačte nic na sílu – blaho a správný vývoj děťátka jsou totiž tím nejdůležitějším, co mu můžeme dát.

Hry s nejmenšími miminky (0. – 3. měsíc)

Tohle je ten nejcitlivější věk miminka. Rodiče se musí zaměřit především na to, aby dostávalo velkou dávku pocitu bezpečí a lásky. Stejně tak je nutné dopřát miminku patřičný čas na adaptaci v novém prostředí.

Ale i tak je možné s miminkem si hrát! Nevěříte? Pojďte se s námi podívat jak.

Jak si hrát s novorozencem?

Je pravda, že po příchodu z porodnice miminko hlavně spinká a papá. Jelikož bylo celou dobu u maminky v bříšku, kde byla tma a bylo mu teploučko, jsou pro něj světlo či například změna teplot velkými novinkami.

Jednou znejčastějších otázek rodičů takto malých miminek je, jak si s novorozencem hrát. I když v tomto věku nevymyslíme nic závratného, pořád je tu pár nápadů, jak si s děťátkem ozvláštnit den.

Doporučujeme chodit s miminkem po bytě a vesele mu vyprávět. Co ho možná zaujme, je zrcadlo. Miminka vněm totiž milují pozorovat svůj odraz! Skvělým nápadem je také pouštět doma hudbu. Pusťte ji do pozadí, anebo na ni s miminkem opatrně „tancujte“.

Čeho si miminko může všimnout, jsou také nejrůznější závěsné hračky. Vyberte však ty, které vydávají zvuky a mají výrazné barvičky.

TIP: Hledáte více způsobů, jak si hrát s měsíčním miminkem? Po čtyřech týdnech by mělo děťátko dokázat zaměřit svou pozornost na náš obličej, kopat nožkama, při leže na zádech otáčet hlavičkou do stran a vleže na bříšku ji na chvilku zvednout. Využijte to při prvním hraní!

Rady a tipy, jak si hrát s miminkem od 2. měsíce

Po prvním měsíci přichází fáze aktivního pasení koníčků. Proč zněj neudělat hru?

Konečně je tu také období chrastítek! Držte jej před miminkem a nejdříve s ním jemně chrastěte – děťátko si musí zvyknout na zvuky. Uvidíte, že za nějakou dobu začne vnímat i jeho barvičky a bude se snažit hračku samo uchopit.

Chrastítko využijte například i pro aktivaci šíjových svalů. S pomocí hračky děťátko „přinuťte“, aby hýbalo hlavičkou na strany.

Dále můžete miminko masírovat a pomoci mu tím uvědomit si části svého tělíčka. Začínejte masáž od nožiček a pozorujte, jestli je děťátko spokojené. Dbejte na to, aby miminku nebyla zima a nic ho nebolelo.

Myslete na to, že pro miminka v tomto věku je skvělou zábavou pozorování. Proto je položte někam, kde mají možnost sledovat nejen vás, ale také celé dění kolem. Skvělým pomocníkem je pro tyto chvíle například hrací deka, na kterou mimčo bezpečně uložíte.

Jak zabavit 3 měsíční miminko

S tří měsíčním miminkem přichází trochu více zábavy. Hlavním bodem programu už není jen spinkání a konečně nástává úplné soužití smaminkou.

Hry pro miminka, které mají tři měsíce, by měly obsahovat hrací deky, chrastítka a nejrůznější pískací hračky. Úžasnou alternativou mohou být i gumové knížečky, jejichž obsahu sice dítě zatím nerozumí, avšak jejich předčítání na ně působí kajícně.

Děti zabavíte také nejrůznějšími grimasy a říkankami! Paci, paci, pacičky jsou zaručeným úspěchem. Pokračujte i nadále v pouštění hudby a miminku zpívejte.

Zahrát si můžete také hru „kulíme, kulíme“, spočívající na překulování miminka ze zádiček na bok, na bříško, a tak pořád dokola.

Období 3. – 6. měsíce

A máme tu období druhého trimenonu. Vněm potřebuje děťátko především hodně volného prostoru. Miminko se totiž začíná přetáčet na bříško a když na něm leží, je schopné dokonce různě rotovat a „dělat hodiny“.

Nové hračky, jupí!

A jak zabavit miminko v období této fáze? Určitě vás potěší, že se možné způsoby společné hry ještě více rozšiřují!

Děťátku můžete pořídit více hraček. Zaměřte se na výběr takových, které vydávají zvuky a jsou vícebarevné. Seženete-li i takovou, která má různorodé textury, obstaráte tak skvělé podněty pro rozvoj vašeho miminka. Všechny tyto vlastnosti totiž mohou napomáhat krozvoji jemné motoriky.

Chrastítka, plyšáčky, kousátka, obrázky či knížečky nejlépe rozložte na pohodlnou podložku. Dejte si záležet, aby byla dostatečně velká. Skvělým tipem mohou být například fixovaný kobereček či pěnové puzzle.

Myslete na to, že hlavním cílem tohoto období je posílit bříško a dítko tím připravit na polohu ve čtyřech, která je typická pro období po šestém měsíci.

Položte proto miminko na bříško a hračky umístěte v jeho dolní části – bude tak mít motivaci samo se k hračce dostat. Důležité je, aby mělo protaženou šíji a nezaklánělo hlavičku.

Časté dotazy rodičů

Aby bylo hraní ještě snazší a netrápily vás při něm žádné obavy, připravili jsme si pro vás odpovědi na nejčastější dotazy rodičů.

Rozmazlené mimčo?

Bojíte se, že miminko svou nadměrnou pozorností rozmazlíte? Tak to určitě nehrozí! Miminka v tak nízkém věku potřebují vaší pozornosti co nejvíce – mazlete se, pusinkujte, hrejte si a vyprávějte. Vybudovat si silné pouto s děťátkem je opravdu důležité.

Nemůžu hraním miminku ublížit?

Při hraní je určitě dobré myslet na bezpečnost miminka. Samozřejmě volte hračky, které jsou určené přímo pro věk miminka a svým povrchem či tvary mu nemohou způsobit zranění.

Stejně tak myslete na to, že hraní musí být příjemné a jít do něčeho na sílu nemá smysl. Pokud si nejste jistí polohováním miminka či způsoby, jak s ním cvičit, nebojte se poradit s pediatrem.

Vpřípadě, že miminko necháte ležet na hrací podložce, mějte ho stále na očích. Stejně tak se ujistěte, že veškeré hračky na zavěšení pevně drží a kolem dečky není nic, co by dítko mohlo nějak ohrozit.

Lze si hrát i při koupání?

No samozřejmě! Koupání je přeci skvělý způsob zábavy! Jestliže budete při koupání veselí a upovídání, bude cákání radostné i pro vaše děti. Do vaničky si navíc můžete pořídit gumové hračky.

Nezalekněte se, pokud miminko nebude na vodičku reagovat ihned svelkým nadšením.

Některé děti si totiž na tento rituál musí nejdříve zvyknout a uvolní se až po několikátém koupání.

Stejně dítě hračky nezajímají, tak na co jsou dobré?

Možná se to stalo i vám – vaše miminko nezajímalo nic jiného než váš obličej či řetízek. Nezoufejte, to je přeci normální!

Obzvláště u novorozeňat chvíli potrvá, než si hračky začnou všímat. To však neznamená, že hračky nemáte pořizovat. Ty, co vydávají nějaké zvuky, jako například závěsný kolotoč, se hodí skvěle jako pozadí.

Na začátek tak pořiďte jen několik hraček, které budete pozvolna zkoušet. Uvidíte, že postupem času o ně miminko začne jevit zájem!

Dobrým tipem je také plyšáček v postýlce. Budete mít alespoň pocit, že miminko neleží samo a kdo ví, třeba se s časem stane medvídek nerozlučným kamarádem vaší ratolesti.

Naše hračky pro miminka

Hledáte inspiraci na hračky pro vaše děťátko? U nás najdete široký výběr kvalitních potřeb pro miminka.

Autor článkov

Ewa W.

Píšu pro vás inspirující a naučné články na blog Ministerstva hraček. S dětmi trávím odjakživa velmi ráda svůj volný čas, podílím se na organizaci dětských táborů a několik let jsem doučovala na základní škole. Umím si tak moc dobře představit, co potřebují ti nejmenší. Mé články vychází na základě důsledných rešerší, teorie z oboru pedagogiky, ale také z mých vlastních zkušeností.